Dnevne zakonodajne novosti / 8. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 102/2023 z dne 2.10.2023
TEMA DNEVA
ESČP: Bavčarju kršena pravica do domneve nedolžnosti
Tema dneva

ESČP je v primeru Igor Bavčar proti Sloveniji razsodilo, da mu je bila v sojenju v zadevi Istrabenz kršena pravica do domneve nedolžnosti, medtem ko mu pravica, da ni kazni brez zakona, ni bila kršena. Leta 2016 je namreč takratni minister za pravosodje Goran Klemenčič v izjavi na televiziji dejal, da "če bo zadeva Bavčar zastarala, bo za to moralo odgovarjati veliko ljudi". Slovenija mora zdaj Bavčarju plačati 10.000 evrov za škodo in 6000 evrov za stroške. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je s presojo zadovoljna.(več)

Parlamentarni odbor podprl noveli zakona o zaščiti živali ter o KGZS
Člani odbora DZ za kmetijstvo so podprli predlog novele zakona o zaščiti živali. Ob tem so sprejeli dopolnila koalicije, s katerimi se institut pooblaščenega svetovalca spreminja v institut kvalificiranega prijavitelja ter ukinja obvezno čipiranje mačk. Podprli so tudi predlog novele zakona o kmetijsko gozdarski zbornici.(več)

Odbor za kulturo potrdil predlog spremembe zakona o verski svobodi
Odbor DZ za kulturo je ob obstrukciji poslancev SDS potrdil predlog sprememb zakona o verski svobodi, s katerim delež državnega nadomestila za plačilo prispevkov verskih uslužbencev z zdajšnjih 100 znižuje na 60 odstotkov. Na seji so zavrnili dopolnila opozicijske NSi, ki je tudi zahtevala umik te točke s seje, kar ni bilo sprejeto.(več)

Vlada določila besedilo predloga novele zakona o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti
Vlada je določila besedilo predloga novele o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti in ga bo poslala v obravnavo DZ. S predlogom želi poenostaviti postopke javnega naročanja in z različnimi rešitvami doseči večjo transparentnost pri javnih naročilih. Razširja tudi nabor prekrškov pri izvajanju postopkov javnih naročil.(več)

Vlada na seji o gospodarskih temah
Vlada je na redni seji včeraj med drugim tudi ustanovila službo za obnovo po poplavah in plazovih, ki jo bo vodil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boštjan Šefic. Sprejela je predhodna programa odprave posledic škode na stvareh zaradi majskih neurij s poplavami, statistični urad pa je pozvala k dodatnim pojasnilom glede ocene rasti BDP.(več)

Jušiću poln mandat na čelu policije
Vlada je na seji podala soglasje k imenovanju Senada Jušića na mesto generalnega direktorja policije. Jušić je to funkcijo kot vršilec dolžnosti opravljal od 24. februarja letos. Z včerajšnjim soglasjem vlade pa policija po več kot letu dni dobiva vodstvo s polnimi pooblastili.(več)

Vlada za uresničevanje priporočil ženevskega Odbora za odpravo diskriminacije žensk
Vlada se je seznanila z ugotovitvami, ki jih je Odbor za odpravo diskriminacije žensk s sedežem v Ženevi izdal po obravnavi periodičnega poročila RS o uresničevanju Konvencije o odpravi vseh oblik diskriminacije žensk. Med priporočili je sprejem ukrepov, ki bodo okrepili nacionalni mehanizem za enakost spolov, tako kadrovsko kot finančno.(več)

Obrambno ministrstvo za investicije v SV doslej porabilo 25 odstotkov sredstev, predvidenih v investicijskem zakonu
Člani odbora DZ za obrambo so se seznanili s poročilom o izvajanju investicij v Slovenski vojski (SV) na podlagi zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih 2021 do 2026 za leto 2022. Zakon za ta namen predvideva 780 milijonov evrov, obrambno ministrstvo pa jih je v preteklih dveh letih porabilo 25 odstotkov.(več)

Odbor Evropskega parlamenta v predlogu akta o svobodi medijev za zaščito neodvisnosti medijev v EU
Pristojni odbor Evropskega parlamenta je sprejel dopolnjen predlog akta o svobodi medijev, po katerem bi morale države članice zagotavljati pluralnost medijev ter ščititi njihovo neodvisnost pred različnimi interesi. Z njim naj bi tudi zagotovili, da bodo nova pravila veljala za vse medijske vsebine ter povečala preglednost medijev v EU.(več)

EU in Velika Britanija z dogovorom o sodelovanju v programih Obzorje Evropa in Copernicus
Evropska unija in Velika Britanija sta dosegli politični dogovor o sodelovanju Velike Britanije v programu za raziskave in inovacije Obzorje Evropa ter programu za opazovanje in spremljanje Zemlje Copernicus.(več)