Dnevne zakonodajne novosti / 2. april 2024
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2024 z dne 19.4.2024
TEMA DNEVA
DZ potrdil novelo zakona o tobačnih in povezanih izdelkih
Tema dneva

Poslanci so pred prazniki s 77 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Za so glasovale vse poslanske skupine. Novelirani zakon med drugim prepoveduje vse arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih. Novela bo začela veljati petnajsti dan po objavi in se uporabljati še dodatnih trideset dni zatem, kadilnice pa se bodo lahko uporabljale do konca leta 2025.(več)

Poslanci sprejeli tudi novelo zakona o spodbujanju investicij
DZ je soglasno s 75 glasovi sprejel tudi novelo zakona o spodbujanju investicij, ki skladno z evropsko uredbo prinaša novost, da bodo lahko tuji investitorji s sedežem v EU za spodbudo zaprosili, še preden bodo imeli podružnico v Sloveniji, to pa bodo morali registrirati ob izplačila spodbude.(več)

Na sklepnem delu plenarnega zasedanja DZ o javni rabi slovenščine in zdravniški službi
V poprazničnem tednu se v parlamentu obeta nekoliko bolj umirjen tempo dela. Danes bodo poslanci z obravnavo predlogov novele zakona o javni rabi slovenščine in novele zakona o zdravniški službi sklenili redno plenarno zasedanje, nato bo do konca tedna zasedalo še nekaj delovnih teles DZ. Dve preiskovalni komisiji DZ pa bosta nadaljevali zaslišanje prič.(več)

Vlada sprejela spremembe načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred nesrečami
Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela spremembe načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2024. Načrt, ki ga je vlada s sklepom sicer sprejela že sredi februarja, vsebuje določene omejitve pri streljanju in pri izvajanju zrakoplovnih aktivnosti, so sporočili z ministrstva za obrambo.(več)

Zaradi novih izzivov v zdravstvu prenovili kodeks etike v zdravstveni negi
V Zbornici zdravstvene in babiške nege Sloveniji - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) so prenovili kodeks etike v zdravstveni negi Slovenije. Kodeks je nadgradnja predhodnih različic, prenovili pa so področja, na katerih so v desetih letih zaznali nove izzive v zdravstvu.(več)

V SDS bi pozvali k pripravi zakona za preprečevanje medijske koncentracije, po opozorilu koalicije ta že poteka
Odbor DZ za kulturo se je na petkovi nujni seji, sklicani na zahtevo SDS, seznanil s problematiko lastništva medijev. V SDS so kot problematično še zlasti izpostavili delovanje skupine Media24, pri kateri ima odločilno besedo Martin Odlazek. A odbor ni sprejel njihovih predlogov sklepov. Kar predlagajo v SDS, že poteka, so poudarili poslanci Svobode.(več)

Primer Marinblu: Šuštarjeva spet lastnika podjetja, delavske pravice še predmet sodnih mlinov
Razvoj dogodkov v primeru Marinblu v javnosti odpira nova vprašanja. Zakonca Šuštar sta po prislini poravnavi in odpisu za 5,5 milijona evrov dolga vnovič lastnika tega podjetja, na zatožno klop zaradi obtožb o kršitvah pravic delavcev pa še nista sedla. V tej luči prihaja do pozivov k spremembam insolvenčne zakonodaje in pospešku postopkov na sodiščih.(več)

Sojenje v zadevi Marina gre proti koncu
Na koprskem sodišču se bo danes nadaljevalo sojenje četverici na čelu s Sergejem Racmanom zaradi očitkov o zlorabi prostitucije v zadevi Marina, ki se bliža končnemu razpletu. Na kranjskem sodišču naj bi se začela obravnava 78 milijonov evrov vredne odškodninske tožbe zoper nekdanja vodilna nemška menedžerja v Adrii Airways.(več)

Sodniki ta teden znova v opozorilni protest zaradi neuresničene ustavne odločbe
Jutri bodo sodniki ponovno protestirali zaradi neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah. Pozvali bodo tudi k izvršitvi ostalih neuresničenih ustavnih odločb. Tožilci, katerih višina plače temelji na sodniških, pa se bodo predvidoma ta teden sestali z ministrstvom za javno upravo. Pričakujejo predlog zakona za ureditev sodniških plač.(več)

Evropsko tožilstvo prevzelo preiskavo primera Pfizergate
Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je od tožilstva v Liegu prevzelo preiskavo primera Pfizergate, ki preiskuje domnevne kršitve pri pogajanjih glede dobave cepiv proti covidu-19 med predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in izvršnim direktorjem ameriškega farmacevta Pfizer Albertom Bourlo, je poročal bruseljski portal Politico.(več)