Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija izdala dovoljenje za pogojno uporabo cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19 (dopolnjeno)

ponedeljek, 21.12.2020

Bruselj, 21. decembra (STA) - Evropska komisija je danes izdala dovoljenje za pogojno uporabo cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, je sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19.

"Izdali smo pogojno odobritev za trg za cepivo proti covidu-19, ki sta ga izdelala BioNTech in Pfizer," je v izjavi za medije dejala von der Leynova. Zagotovila je, da bodo vse države članice cepivo prejele ob istem času in pod enakimi pogoji.

Prve pošiljke cepiva iz Pfizerjeve tovarne v Belgiji bodo odposlali že v prihodnjih dneh, je povedala predsednica komisije.

Iz BioNTecha so pred tem sporočili, da so že v nizkem startu za dobavo cepiva.

Če bo šlo vse po načrtih, ga bodo države prejele v soboto. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Nekatere pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra. Slovenija namerava cepljenje pričeti po pripravi in distribuciji cepiva na mesta cepljenja.

Izdajo dovoljenja za pogojno uporabo je pred tem priporočila Evropska agencija za zdravila (Ema), ki je ocenila, da je cepivo varno in učinkovito proti koronavirusni bolezni 19. Cepivo BNT162b2 je osnovano na inovativni platformi, ki je doslej še niso uporabljali. Sestavljeno je iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic.

"Dovolite mi, da povem, kako sem ponosna, da je prvo cepivo proti covidu-19, ki je na voljo v Evropi, proizvod evropske inovativnosti," je še poudarila predsednica Evropske komisije. Nemški BioNTech je namreč v preteklosti prejel evropska sredstva za raziskave, junija pa tudi posojilo Evropske investicijske banke. "To je prava evropska zgodba o uspehu," je povedala.

Po besedah von der Leynove je to prvo cepivo proti covidu-19 v EU, več jih bo odobrenih kmalu, če se bodo izkazala za varna in učinkovita. Ema bo svoje mnenje o cepivu, ki ga je izdelalo ameriško podjetje Moderna, predvidoma izdala 6. januarja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window