Dnevne zakonodajne novosti / 3. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Začetek glasovanja - Najuglednejši strokovnjaki 2019
Tema dneva

Na portalu Tax-Fin-Lex začenjamo letošnji izbor Najuglednejših. Glasovanje je razdeljeno na dva dela: v prvem zbiramo vaše predloge, v drugem pa boste glasovali za kandidate, ki so v vsaki od kategorij prejeli največ glasov. Vabimo vas k oddaji predlogov - vi boste tisti, ki boste določili, kdo izmed davčnih, finančnih in pravnih strokovnjakov je Slovenijo v letu 2019 popeljal višje na lestvici ugleda!

Adria Airways po 58 letih pristala v stečaju
Kranjsko okrožno sodišče je včeraj začelo stečajni postopek za letalsko družbo Adria Airways. Ta je v rokah nemškega lastnika propadla 58 let po ustanovitvi, brez dela pa bo ostalo več kot 500 zaposlenih. Tuji letalski prevozniki medtem že krepijo povezave z ljubljanskim letališčem; med drugim sta nove povezave uvedla Lufthansa in Swiss.(več)

Kupci kart Adrie Airways imajo možnost reklamacije na banki
Potniki, ki so pri Adrii Airways kupili letalske karte z bančno kartico, imajo možnost uveljavljanja reklamacij pri banki, ki je kartico izdala, so po začetku stečaja letalskega prevoznika sporočili iz tržnega inšpektorata. Če banka zavrne zahtevek za povračilo plačanega zneska, se lahko potrošnik obrne na Združenje bank Slovenije.(več)

Veljavna ureditev pokojninskega zakona ni v neskladju z ustavo
Ustavno sodišče je odločilo, da ureditev veljavnega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki samostojnim podjetnikom ne omogoča uživanja polne pokojnine ob sočasnem opravljanju dejavnosti, ni v neskladju z ustavo, so sporočili z ustavnega sodišča.(več)

Kohezijski resor začasno v roke Alenki Bratušek
Vodenje kohezijskega resorja bo začasno prevzela infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Premier Marjan Šarec je o tem včeraj obvestil predsednika DZ Dejana Židana. Stranka SAB bo novega kandidata za ministra predlagala po sprejetju proračuna, o katerem bo DZ odločal konec novembra.(več)

Po Lenarčičevem zaslišanju pozitivni komentarji
Prvi komentarji po včerajšnjem zaslišanju Janeza Lenarčiča, slovenskega kandidata za evropskega komisarja za krizno upravljanje, so pozitivni. Lenarčič je z zaslišanjem zadovoljen. Predsednik odbora za razvoj, ki ga je zaslišal, Tomas Tobe, ga je opisal kot dobro izmenjavo mnenj. Odbor bo zaslišanje ocenjeval danes popoldne, a uradno bo ocena znana šele sredi meseca.(več)

Predsednik revizijske komisije s pomisleki glede predlaganih sprememb
Predsednik Državne revizijske komisije Samo Červek pozdravlja namero vlade za spremembo zakonodaje na področju pravnega varstva v postopkih javnega naročanja. Vendar pa ima pri tem nekaj zadržkov, med drugim glede sodnega varstva na upravnih sodiščih, vzpostavitve nujnih ustnih obravnav in prioritetne obravnave velikih naročil.(več)

Novela o integriteti in preprečevanju korupcije bi KPK dala zobe
Ministrstvo za pravosodje zavrača navedbe KPK glede predloga novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki da zavira boj proti korupciji. Verjamejo, da bo komisiji "dala zobe". Ministrica Andreja Katič je dejala, da je že zaradi zagotovitve operativnosti aplikacije Erar dobro, da je novela sprejeta, "da ne bomo plačevali odškodnin".(več)

ZPS s peticijo nad prakse telekomunikacijskih operaterjev
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) želi s peticijo Vezava za oba končati "nesprejemljivo" prakso telekomunikacijskih operaterjev in jih pozvati, da v času vezave prenehajo spreminjati pogodbene pogoje in cene. Kot je izpostavila predsednica zveze Breda Kutin, se to dogaja prepogosto, pri spremembi pogojev pa je vedno kaznovan potrošnik.(več)