Navigacija
Portal TFL

STA novice / Adria Airways pristala v stečaju (zbirno)

sreda, 2.10.2019

Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Kranjsko okrožno sodišče je danes začelo stečajni postopek za letalsko družbo Adria Airways. Ta je v rokah nemškega lastnika propadla 58 let po ustanovitvi, brez dela pa bo ostalo več kot 500 zaposlenih. Tuji letalski prevozniki medtem že krepijo povezave z ljubljanskim letališčem; med drugim sta nove povezave uvedla Lufthansa in Swiss.

Stečaj družbe bo vodil upravitelj Janez Pustatičnik, upniki letalskega prevoznika pa imajo tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve in izločitvene pravice v stečajnem postopku. Stečajni postopek Adrie Airways bo najverjetneje precej zahteven. Stečajni upravitelj, ki ga najprej čaka prevzem poslov in dokumentacije, se bo moral poglobiti v specifike letalskih predpisov in mednarodnih razmerij ter zagristi tudi v preučevanje morebitnih spornih poslov, je pojasnil predsednik Zbornice upraviteljev Slovenije Marko Zaman.

Poslovodstvo Adrie z današnjim dnem ne opravlja več svoje funkcije in vsa pooblastila prevzame stečajni upravitelj. Ta se mora seznaniti tudi z vsemi posli, ki so v teku. Čeprav so letala prizemljena, so verjetno še vedno odprta poslovna razmerja, ki jih bo treba urediti, je ocenil Zaman.

Ena prvih in najobsežnejših nalog, ki čaka upravitelja, je tudi to, da delavcem čim prej pripravi vse potrebne podatke in dokumentacijo za prijavo na zavod za zaposlovanje in za prijavo terjatev v stečajno maso. Ob tem se mora posvetovati tudi s pristojnim zavodom za zaposlovanje, saj je pripraviti vse potrebno za več kot 500 ljudi naenkrat kar precejšen administrativni zalogaj.

Adrijini delavci so sicer ostali tudi brez četrtine plače za avgust in plače za september ter dnevnic za oba meseca, je za STA potrdil Marko Kastelic iz Sindikata prometnih pilotov Slovenije. Nekateri mediji poročajo, da jim lastnik letalskega prevoznika, nemški sklad 4K Invest, tudi ni poravnal socialnih prispevkov.

V stečaju je danes pristala tudi letalska šola Adrie Airways. Stečaj družbe je, kot je razvidno iz sklepa sodišča, objavljenega na spletni strani Ajpesa, predlagal dolžnik sam. Izvajala je programe usposabljanja tako za zasebne pilote športnih letal kot za poklicne pilote z najvišjimi pooblastili letenja. Doslej se je na v družbi izšolalo več kot 2800 pilotov.

Vodstvo Adrie Airways je v ponedeljek sporočilo, da morajo zaradi insolventnosti družbe in v skladu z zakonskimi določbam zaradi položaja, v kakršnem se je Adria znašla, predlagati stečaj podjetja. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Ker letalski prevoznik ni imel več zagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga je potreboval za nadaljevanje letalskih operacij, je prejšnji ponedeljek, takrat še začasno, odpovedal vse lete, razen tistih iz Ljubljane v Frankfurt in nazaj. Nato je družba še teden dni čakala na morebitno državno pomoč in obljubljala, da bo kmalu spet vzletela, vendar pa je v začetku tedna postalo jasno, da se to ne bo zgodilo. V začetku tega tedna so zato odpovedali vse lete.

Vodstvo Adrie Airways je od spomladi za finančno pomoč večkrat zaprosilo državo - potrebovali naj bi približno štiri milijone evrov - s katero naj bi prebrodili največje težave, poplačali najem letal in preživeli. Vendar pa sta predsednik vlade Marjan Šarec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek večkrat poudarila, da Adria pod obstoječim lastnikom ne bo dobila niti evra državne pomoči, saj sta prepričana, da so za propad letalskega prevoznika krivi prav neodgovorni lastniki.

Stečaj težave povzroča predvsem Adrijinim strankam, ki že imajo karte za lete, ki ne bodo opravljeni. Potniki, ki so karte plačali z bančno kartico, imajo možnost uveljavljanja reklamacij pri banki, ki je kartico izdala, so po začetku stečaja letalskega prevoznika sporočili iz tržnega inšpektorata.

Medtem pa ob ukinitvi vseh letov Adrie Airways - ta je opravila približno polovico vseh letov z Letališča Jožeta Pučnika - povezave krepijo tuji letalski prevozniki. Letalska družba Lufthansa in njena hčerinska družba Swiss, obe iz Star Alliance, bosta po stečaju Adrie Airways z zimskim voznim redom ponudili povezave ljubljanskega letališča do Frankfurta, Münchna in Züricha. Nove povezave je Lufthansa že uvrstila na vozni red. Od danes so v prodaji tudi karte za novo linijo Brussels Airlines v Bruselj.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window