Dnevne zakonodajne novosti / 26. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Evropski parlament še korak bliže tožbi proti komisiji
Tema dneva

Evropska komisija v danem roku ni ukrepala v skladu z uredbo o pogojevanju koriščenja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, zaradi česar lahko Evropski parlament proti njej sedaj sproži postopek pred Sodiščem EU. Pri komisiji medtem poudarjajo, da še naprej aktivno pripravljajo primere morebitnih kršitev načela pravne države v članicah EU ter delajo na smernicah za uporabo uredbe. Poljska in Madžarska sta sicer marca na Sodišče EU ločeno vložili pritožbi, s katerima izpodbijata omenjeno uredbo.(več)

Pahor podpisal javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika KPK
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Dosedanji namestnik predsednika komisije Uroš Novak je namreč zaradi novih poklicnih izzivov Pahorju 19. julija podal odstopno izjavo.(več)

Združenje občin poziva k pogovorom o višini povprečnine za prihodnji dve leti
Združenje občin Slovenije je na ministrstvu za javno upravo in finance poslalo dopis, v katerem je pozvalo k začetku pogovorov o določitvi višine povprečnine za prihodnji dve leti. Predlagajo, da se povprečnina za leto 2022 določi v višini 661,67 evra (zdaj je predvidena pri 628,2 evra), za leto 2023 pa v višini 670,97 evra.(več)

Spletni portal za pomoč najemnikom stanovanj
Zavoda Danes je nov dan ter Inštitut za študije stanovanj in prostora sta pripravila spletno mesto Najemniški SOS, na katerem lahko najemniki stanovanj poiščejo informacije glede svojih pravic ter delijo izkušnje in opozorijo na stiske, s katerimi se soočajo.(več)

Knovs po besedah Nemca ni dobil vseh odgovorov, vztraja pri povabilu Janše na sejo
Knovs na seji, na kateri je obravnaval aktivnosti služb v zvezi z delovanjem skrajno desnih gibanj, po besedah predsednika Knovsa Matjaža Nemca (SD) ni dobil vseh odgovorov. Zato je komisija po njegovih besedah prisiljena vztrajati pri povabilu premierja Janeza Janše "kot ključnega akterja, zato da prepreči porast nacizma v kakršnikoli obliki".(več)

Predstavniki stroke izpostavili pomembnost kolektivnega uveljavljanja avtorskih pravic
Kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic je najboljši sistem tako za uporabnike kot upravičence pravic, meni direktor kolektivne organizacije Aipa Gregor Štibernik. Zlasti zato, ker so močno regulirane, transparentne in inkluzivne. Pomembnost kolektivnih organizacij so izpostavil tudi drugi udeleženci včerajšnje novinarske konference.(več)

Svetovalna skupina za covid-19 o novem semaforju ukrepov predvidoma v ponedeljek
Svetovalna skupina za covid-19 bo v ponedeljek sprejela predlog novega semaforja ukrepov. Bo besedah vodje skupine Mateje Logar bo ob ostalih dejavnikih glavni zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo PCT-pogoj razširili in povečali zahtevano pogostost testiranja, je pojasnila za STA.(več)

Nadzorni svet RTVS generalnemu direktorju naložil poročanje o zakonitosti njegovih dejanj
Nadzorni svet RTVS je na nadaljevanju aprilske seje včeraj izvolil novega predsednika. To je postal Danilo Tomšič. Obenem je sprejel sklepe, s katerimi je med drugim generalnemu direktorju Andreju Grahu Whatmoughu naložil takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj in o gospodarnosti poslovanja zavoda, je za STA potrdil Tomšič.(več)

Eles učinkovit pri upravljanju kibernetske varnosti
Sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles je bil v obdobju od 1. januarja 2019 do 31. julija 2020 pri upravljanju kibernetske varnosti na področju kritične infrastrukture učinkovit, je v reviziji ugotovilo računsko sodišče.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnico oziroma namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, julij 2021
Odlok o določitvi otroških igrišč Vrtca Anice Černejeve, Enota Luna, Ljubljanska cesta 48, Vrtca Zarja, Enota Iskrica, Pucova ulica 3, in Vrtca Tončke Čečeve, Enota Center, Kocenova ulica 10, ter igrišča na Savinjskem nabrežju v Mestni občini Celje za degradirano okolje in o programu ukrepov za izboljšanje kakovosti tal na teh območjih
Pravilnik o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki izvajajo socialno varstvene storitve in programe
Pravilnik o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo zdravstveno dejavnost
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 104/2018 - mednarodna zaščita - mladoletnik brez spremstva - delna odprava odločbe - priznanje subsidiarne zaščite - zavrnitev statusa begunca - opustitev ose...
VSRS Sklep II Ips 35/2020 - vmesna sodba - odškodninska odgovornost - lokalna skupnost - odgovornost občine - prenos izvajanja javne službe - izvajanje gospodarske javne služb...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti v Republiki Sloveniji leta 2020, EPA 2068-VIII