Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nadzorni svet RTVS z novim predsednikom generalnemu direktorju naložil poročanje o zakonitosti njegovih dejanj (dopolnjeno)

sreda, 25.8.2021

Ljubljana, 25. avgusta (STA) - Nadzorni svet RTVS je na današnjem nadaljevanju aprilske seje izvolil novega predsednika. To je postal Danilo Tomšič. Obenem je sprejel sklepe, s katerimi med drugim generalnemu direktorju Andreju Grahu Whatmoughu naložil takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj in o gospodarnosti poslovanja zavoda, je za STA potrdil Tomšič.

Tomšič, ki ga je v nadzorni svet imenoval DZ, je bil za novega predsednika imenovan po aprilskem odhodu prejšnjega predsednika Graha Whatmougha na mesto generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Tomšič je dobil podporo večine vseh svetnikov.

Kot je pojasnil Tomšič, je nadzorni svet RTVS danes nadaljeval 31. sejo, ki je bila prekinjena konec aprila. Skladno s poslovnikom nadzornega sveta so jo sklicali štirje svetniki, saj namestnik predsednika sveta Borut Rončevič ni spoštoval poslovniških določil o sklicu takojšnje seje na njihovo zahtevo. Na seji je bilo prisotnih šest članic in članov od skupno 11, še štirje pa so podali pisne predloge sklepov, je pojasnil.

Sprejete sklepe je Tomšič označil kot nujne za izvajanje nadzorniške funkcije. S sprejetimi sklepi je nadzorni svet generalnemu direktorju Grahu Whatmoughu naložil tudi poročanje o gospodarnosti poslovanja zavoda v preteklih mesecih ter o planih za zagotavljanje finančne vzdržnosti poslovanja vnaprej.

Za sklep, s katerim so Grahu Whatmoughu naložili takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj, pa so se odločili, ker "so svetniki iz javno dostopnih informacij zaznali dvom o zakonitosti nekaterih njegovih dejanj, kar želi nadzorni svet preveriti skozi zahtevana poročila". "Eno od teh dejanj je razrešitev direktorice Televizije Slovenija," je še potrdil Tomšič.

V zadnjih tednih namreč odmeva predvsem odločitev Grah Whatmougha o razrešitvi direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak brez soglasja programskega sveta RTVS.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window