Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski parlament zaradi neupoštevanja roka še korak bliže tožbi proti komisiji

sreda, 25.8.2021

Bruselj, 25. avgusta (STA) - Evropska komisija v danem roku ni ukrepala v skladu z uredbo o pogojevanju koriščenja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, zaradi česar lahko Evropski parlament proti njej sedaj sproži postopek pred Sodiščem EU. Pri komisiji medtem poudarjajo, da še naprej aktivno pripravljajo primere morebitnih kršitev pravne države v članicah EU.

Evropski parlament je komisijo junija pozval, naj ukrepa v primerih kršitev vladavine prava v državah članicah, v primeru neukrepanja pa zagrozil s tožbo pred Sodiščem EU. Ker komisija kljub pozivu ni ukrepala, lahko parlament v skladu z 265. členom pogodbe o delovanju EU v naslednjih dveh mesecih vloži tožbo proti komisiji. V danem primeru se je ta rok za ukrepanje iztekel v torek.

Omenjeni člen 265 namreč predvideva, da v primeru, če katera od institucij EU z opustitvijo ukrepanja krši pogodbo EU, lahko države članice in druge institucije unije pri Sodišču EU vložijo tožbo za ugotovitev kršitve.

Pri Evropski komisiji so v torek pojasnili, da so parlamentu v zvezi s tem že dan prej poslali pismo s pojasnili. Ob tem so ponovili stališče, da je uredbo, ki je v veljavi od 1. januarja letos, treba v celoti izvajati in da komisija v zvezi s tem aktivno pripravlja primere morebitnih kršitev, obenem pa dela na pripravi smernic, ki bodo usmerjale operativno uporabo uredbe, ko bo ta sprožena, je pojasnil govorec komisije.

Še vedno potekajo posvetovanja v zvezi s smernicami, ki bodo po pričakovanjih zaključena zgodaj jeseni, nakar bo sledilo izvajanje uredbe. Pomembna pri tem je ustrezna priprava primerov proti kršiteljem, poudarjajo v Bruslju.

Poslanec Zelenih Daniel Freund je ob izteku roka opozoril, da je imela komisija dva meseca čas, da sproži mehanizem o pogojevanju evropskih sredstev in se izogne tožbi zaradi neukrepanja, vendar se ni nič zgodilo. Naslednji korak je priprava tožbe in njena predložitev Sodišču EU, je dejal.

"Namesto da bi zaščitila vladavino prava in sprožila sankcije proti Madžarski, je komisija poslala pismo, v katerem opozarja na postopkovne napake parlamenta," je še zapisal na Twitterju.

Tudi poslanka iz vrst liberalcev Sophie in 't Veld je na Twitterju opozorila na iztek roka, pri čemer je bila prav tako kritična do pisma, ki ga je komisija poslala parlamentu. "V svojem življenju sem videla že veliko pravnih neumnosti, ampak to je najbolj nesramna provokacija sploh."

Evropski parlament je komisijo že večkrat pozval, naj ukrepa v primerih kršitev vladavine prava v EU in sproži mehanizem pogojevanja koriščenja evropskih sredstev. Evropski poslanci so bili v preteklosti največkrat kritični do Madžarske in Poljske in so od komisije pričakovali ukrepanje.

V resoluciji, sprejeti 10. junija, so zaradi neukrepanja komisije predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija pozvali, naj na podlagi 265. člena najkasneje v dveh tednih od sprejetja resolucije pozove komisijo, da izpolni svoje obveznosti.

Sassoli je sledil pozivu poslancev in nato 23. junija komisijo pozval, naj izpolni svoje obveznosti kot varuhinja pogodb ter zagotovi popolno in takojšnjo uporabo uredbe o spoštovanju pravne države. S tem so dali komisiji na voljo dva meseca časa, da se odzove.

Omenjeni mehanizem je del dogovora o večletnem evropskem proračunu in skladu za okrevanje, ki so ga lani decembra dosegli na vrhu EU in ki je odpravil veto Poljske in Madžarske. V skladu s kompromisom tega mehanizma naj ne bi uporabili, dokler se o zakonitosti ukrepa ne izreče Sodišče EU.

Poljska in Madžarska, na kateri letijo očitki zaradi kršitev vladavine prava, sta marca na Sodišče EU ločeno vložili pritožbi, s katerima izpodbijata omenjeno uredbo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window