Dnevne zakonodajne novosti / 29. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
US začasno prepovedalo hišne preiskave v nenavzočnosti
Tema dneva

Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje dela 216. člena zakona o kazenskem postopku, ki omogoča pregledovanje zasebnih prostorov brez navzočnosti osebe, katere stanovanje se preiskuje, oz. njenega zastopnika. Sodišče namreč ocenjuje, da bi z izvrševanjem sporne določbe lahko nastale znatno hujše težko popravljive posledice kot z njenim zadržanjem. Ustavno sodišče je sicer ob obravnavi zahteve poslancev SDS in Levice za oceno ustavnosti več členov spremenjenega ZKP začasno že zadržalo izvajanje člena o IMSI lovilcih.(več)

Svetniki izglasovali veto na zakon po izbrisih v bankah
Državni svet je na včerajšnji izredni seji s 24 glasovi za in nobenim proti izglasoval odložilni veto na zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Državni zbor bo moral o zakonu torej odločati ponovno; za potrditev bo potrebnih najmanj 46 glasov.(več)

DS izglasoval tudi veto na zvišanje postavke za študentsko delo
S 15 glasovi za in 11 proti je državni svet izglasoval tudi odložilni veto na novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, ki zvišuje urno postavko za študentsko delo. Po pričakovanju bo zakon prestal ponovno odločanje, saj ga je prvič podprlo 55 poslancev, proti pa so bili trije.(več)

Obeta se nov predlog za prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezno
V sodelovanju ministrstva za zdravje in LMŠ nastaja nov predlog za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Predlagajo uvedbo obveznega pavšalnega prispevka, ki ne bo višji od 30 evrov mesečno. Koalicijskim partnerjem ga bodo predstavili prihodnji teden, je v izjavi za medije v DZ napovedal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.(več)

Komisija v zadevi Franc Kangler zaslišala prve štiri priče
Preiskovalna komisija DZ v zadevi Franc Kangler je kljub odločitvi ustavnega sodišča, da začasno zaustavi njihovo preiskavo v delu, ki se nanaša na sodnike, opravila zaslišanja prvih prič. Pred člani komisije so se zvrstili avtor knjige Županov boj Zoran Šarič, nekdanja poslanca Jožef Jerovšek in Srečko Hvauc ter mariborski svetnik Željko Vogrin.(več)

Okoljski inšpektorji le redko ne ugotovijo nepravilnosti
Okoljski inšpektorji po letu dni usklajenega nadzora pri imetnikih okoljevarstvenih dovoljenj ugotavljajo, da je le malo zavezancev, pri katerih eden ali drug inšpektor ne bi ugotovil nepravilnosti. Pri skoraj dveh tretjinah nepravilnosti ugotovijo kar vsi inšpektorati, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.(več)

Prijave zlorab napotenih delavcev že romale na novo evropsko agencijo
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so opozorili na zlorabe pri sistemu napotitev delavcev v države EU. Kot so navedli, se v Sloveniji potrdila za napotitve izdaja na napačnih podlagah in brez ustreznega preverjanja delodajalcev. Primeri zlorab so že romali na Evropsko agencijo za delo (Ela), ukrepe pa pričakujejo tudi od države.(več)

SDH nadzornikom Petrola poslal poziv za razjasnitev dogodkov
Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki jo vodi Gabrijel Škof, je včeraj skladno z vladnim navodilom nadzornemu svetu Petrola poslala poziv, da pojasni razloge za dogodke iz prejšnjega tedna. Ob tem je nadzorni svet prosila, naj isti poziv prenese tudi članom nekdanje uprave, ki so sporazumno odšli s položaja.(več)

Brexit že tretjič preložen, tokrat do 31. januarja
Države članice EU so se dogovorile, da sprejmejo prošnjo Združenega kraljestva za podaljšanje brexita do 31. januarja prihodnje leto. Britanski premier Boris Johnson je preložitev sprejel, tako da Velika Britanija ne bo zapustila EU 31. oktobra. Britanski poslanci pa so zavrnili vladni predlog za razpis predčasnih volitev 12. decembra.(več)