Navigacija
Portal TFL

STA novice / Okoljski inšpektorji le redko ne ugotovijo nepravilnosti

ponedeljek, 28.10.2019

Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Okoljski inšpektorji po letu dni usklajenega nadzora pri imetnikih okoljevarstvenih dovoljenj ugotavljajo, da je le malo zavezancev, pri katerih eden ali drug inšpektor ne bi ugotovil nepravilnosti. Pri skoraj dveh tretjinah nepravilnosti ugotovijo kar vsi inšpektorati, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Usklajena akcija inšpekcijskih nadzorov nad skladnostjo delovanja obratov in naprav s predpisi in zahtevami okoljevarstvenih dovoljenji se je začela septembra lani, v njej pa sodelujejo inšpektorji za okolje, varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, energetiko in kemikalije ter Agencija RS za okolje, ki imetnikom izdaja okoljevarstvena dovoljenja. V letu dni so izvedli 250 skupnih nadzorov, akcija pa bo trajala še do septembra 2020.

Inšpektorji za okolje, varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in energetiko tedensko izvedejo nadzor pri petih imetnikih naprave ali obrata, ki lahko povzročijo okoljsko nesrečo. V kolikor gre za objekte, ki se ukvarjajo s kemikalijami, se jim pridružijo še inšpektorji urada za kemikalije.

"Če strnemo dosedanje ugotovitve inšpektorjev, lahko rečemo, da je le malo tistih, pri katerih eden ali drug inšpektor ne bi ugotovil nepravilnosti. Pri skoraj dveh tretjinah nepravilnosti ugotovijo kar vsi inšpektorati," so dosedanje aktivnosti povzeli na okoljskem ministrstvu in dodali, da inšpektorji ukrepajo glede na pomen in morebitne posledice ugotovljenih kršitev.

Okoljski inšpektorji so neskladnosti in kršitve okoljskih predpisov in zahtev okoljevarstvenih dovoljenj ugotovili pri polovici zavezancev. Izdali so jim 84 ureditvenih odločb, uvedli 11 prekrškovnih postopkov ter izrekli 61 opozoril na zapisnik ter izdali dva sklepa o dovolitvi izvršbe. Zavezanci so kršitve odpravili v določenih rokih, nekateri roki pa še niso potekli.

Pri inšpekcijskem nadzoru nad področjema varstva pred požarom ter zaščite in reševanja večjih kršitev predpisov niso ugotovili.

Nadzor nad upoštevanjem predpisov s področja energetike je na največ nepravilnosti pokazal na področju nizkonapetostnih inštalacij in strelovodne zaščite ter na področju strokovne usposobljenosti upravljalcev energetskih naprav. Glede na težo kršitve so energetski inšpektorji izdali 85 ureditvenih odločb oz. izrekli 202 opozoril na zapisnik.

Inšpektorji za kemikalije so doslej sodelovali pri pregledu 35 zavezancev. Nadzirali so, ali je skladiščenje nevarnih kemikalij skladno s pravilnikom o tehničnih in organizacijskih ukrepih za skladiščenje nevarnih kemikalij. Manjše nepravilnosti so bile ugotovljene v 12 primerih, vsem podjetjem so izrekli opozorila, večina pa jih je nepravilnosti že odpravila.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window