Dnevne zakonodajne novosti / 16. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 19 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Na kulturnih prireditvah ponovno obvezne zaščitne maske, veljavnost testa krajša
Tema dneva

Vlada je na petkovi seji izdala več odlokov za zajezitev širjenja covida-19. Novosti med drugim prinašajo ponovno uvedbo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah. Za taksiste bo test PCR veljal 72, hitri test pa 48 ur. Spremembe začnejo veljati danes. S prihodnjim ponedeljkom pa se v devetih storitvenih dejavnostih skrajšuje veljavnost testa. Ob tem je svetovalna skupina izdala dopis izvajalcem HAG, v katerem zaradi premajhne občutljivosti odsvetuje in ne priznava testiranja vzorcev sline.(več)

Tranzitni potniki v Slovenijo brez karantene in pogoja PCT le še do 22. avgusta
V skladu s petkovo odločitvijo vlade tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, le še do 22. avgusta ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Če se bodo želeli izogniti napotitvi v karanteno, bodo morali odtlej predložiti ustrezno dokazilo.(več)

V veljavo stopila novela zakona o orožju
V soboto je začela veljati novela zakona o orožju. Ta je prinesla nekatere novosti za imetnike orožja in orožnih listin pri kategorizaciji orožja, onesposobljenem orožju, zbiranju, posojanju in dajanju orožja v uporabo, omogoča pa tudi legalizacijo orožja. Lastnikom orožja ne bo prinesla dodatnih stroškov, ob neupoštevanju tvegajo do 1500 evrov kazni.(več)

Ministrstvo bo s postopkom glede evropskih delegiranih tožilcev nadaljevalo po končni odločitvi sodišča
Pravosodno ministrstvo je v petek za STA odgovorilo, da bo s postopkom glede evropskih delegiranih tožilcev nadaljevalo, ko bodo prejeli pravnomočno odločitev upravnega sodišča v zvezi s tožbo zavrnjenih kandidatov v tej zadevi. Minister Marjan Dikaučič namerava upoštevati odločitev sodišča, so sporočili.(več)

Ob koncu sodnih počitnic spet predobravnavni narok za trojni umor v Gerečji vasi
Pravosodne počitnice se iztekajo in ta teden se z nekoliko počasnejšim tempom v sodne dvorane vračajo tudi nekateri odmevnejši primeri. Že za danes je predviden predobravnavni narok za trojni umor v Gerečji vasi, jutri in v četrtek naj bi se nadaljevali predobravnavni naroki obdolženim davčnih utaj, med katerimi je tudi Igor Bavčar.(več)

OZS: Stroške testiranj naj krije država
OZS je na stroko in vlado naslovila prošnjo, da za zajezitev epidemije covida-19 sprejmeta ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi. V zbornici menijo, da bi bilo treba tedensko testiranje zaposlenih odpraviti, v vsakem primeru pa mora stroške testiranj nositi država in ne delodajalec. Na neustreznost predlagane ureditve opozarjajo tudi v Skupnosti socialnih zavodov.(več)

Večji del opozicije za sklic nujne seje odbora za okolje zaradi ugotovitev poročila IPCC
Poslanske skupine LMŠ, SD, SAB, Levica in NeP so vložile zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za okolje, na kateri želijo spregovoriti o zaskrbljujočih ugotovitvah poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) za Slovenijo. V SAB so prepričani, da bo za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov čim prej treba sprejeti in zaostriti ukrepe.(več)

Čakalne vrste v zdravstvu bi v okviru nacionalnega razpisa krajšalo 73 izvajalcev
Na nacionalni razpis za skrajševanje čakalnih vrst je prispelo 73 ponudb, pravočasno 69, so sporočili z ministrstva za zdravje. Devet izvajalcev bodo pozvali k dopolnitvi vloge. Nato bo ministrstvo izbralo med ponudniki, ki izpolnjujejo pogoje najpozneje do konca avgusta.(več)

Pravna mreža: Posameznici vrnjena globa zaradi kršenja policijske ure
Okrajno sodišče je ustavilo postopek o prekršku posameznici, ki je bila s 400 evri kaznovana zaradi kršenja policijske ure. Vrnjen ji je bil tudi znesek globe, je na Twitterju v petek zapisala Pravna mreža za varstvo demokracije. Premier Janez Janša se je odzval z zapisom, da gre za mrežo "za pomoč virusu in ogrožanju zdravja in življenj".(več)

Prijavljena evropska državljanska pobuda o recikliranju plastike
Evropska komisija je v petek prijavila evropsko državljansko pobudo za uvedbo vseevropskega sistema kavcij za recikliranje plastenk, imenovano Vrni plastiko. Po prijavi lahko organizatorji začnejo zbirati podpise. Če bodo v enem letu zbrali milijon podpisov podpore iz najmanj sedmih članic EU, se bo komisija morala odzvati.(več)