Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ sprejel novelo zakona o orožju

petek, 16.7.2021

Ljubljana, 16. julija (STA) - DZ je s 53 glasovi za in 22 proti sprejel novelo zakona o orožju. Po mnenju večine predstavlja ustrezen kompromis med zahtevami evropske direktive o orožju, ki se prenaša v nacionalno zakonodajo, in predlogi športnih strelcev, lovcev in zbirateljev orožja. V LMŠ, SD in Levici so noveli zaradi pomislekov ob nekaterih rešitvah podporo odrekli.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Božo Predalič je poudaril, da se je o noveli zakona vršila najširša razprava in je sodelovala vsa zainteresirana javnost. Predlog, o katerem so danes odločali poslanci, po njegovih besedah ustreza vsem, ki jih kakorkoli zadeva. Poslance je pozval k podpori novele tudi zato, ker Slovenija zaradi zamujanja z implementacijo direktive tvega visoke denarne kazni.

Novelo so podprli v koalicijskih SDS, SMC in NSi, podporo so ji izrekli tudi v opozicijskih DeSUS, SNS in SAB ter v poslanski skupini nepovezanih poslancev. Strinjali so se, da je bil osnovni predlog novele, ki je bil pripravljen v času vlade Marjana Šarca, v okviru zakonodajnega postopka popravljen na način, da ne bo omejeval strelskega športa.

Gre za dober kompromis, "ki rešuje slovenski šport", je ocenil Branko Grims (SDS). Prvotno zastavljen predlog bi namreč po besedah Marka Bandellija (SAB) onemogočil precej športnih disciplin, ki so sicer priznane tako v Sloveniji kot v tujini, oteženo pa bi bilo tudi izvajanje vadbe in tekmovanj.

Kot je ugotavljal Dušan Verbič (SMC), so s koalicijskimi dopolnili prišli do kompromisa in zadostili zahtevam direktive, ob tem pa se pušča dovolj manevrskega prostora športnim strelcem, lovcem in ostalim. Zakon tako po oceni Roberta Polnarja (DeSUS) primerno ureja kategorizacijo orožja, nadzor nad izvozom, uvozom in tranzitom orožja, promet z orožjem, pravila o nošenju orožja in podobno.

Blaž Pavlin (NSi) je pozdravil napore Evropske komisije in notranjega ministrstva glede zaostrovanja nadzora nad orožjem, za kar so glavni vzrok teroristični napadi v preteklih letih. Obenem pa izpostavil vprašanje, ali je tako zaostrovanje učinkovito, saj večina orožja, uporabljenega v terorističnih napadih, ni legalna in je pridobljena na črnem trgu.

Da ima Slovenija dobro in restriktivno zakonodajo s tega področja, zlasti glede nadzora pridobivanja in posedovanja strelnega orožja, je ocenila tudi Janja Sluga (NeP). Po njenih besedah tudi v praksi dejansko ni prihajalo do trgovanja s tem orožjem za potrebe terorističnih in kriminalnih organizacij. Pomisleke glede evropske direktive pa je izrazil tudi Zmago Jelinčič (SNS). Novelo je označil kot dobro, a jo bo treba še "nadgrajevati, popravljati in usklajevati s slovenskimi tendencami, ne pa samo slediti evropskim direktivam", je menil.

Proti noveli pa so se izrekli v opozicijskih LMŠ, SD in Levici. Nik Prebil (LMŠ) je pojasnil, da nasprotujejo temu, "da bo nakup dušilcev možen brez pogojev", da ga "lahko kupi vsak, kadarkoli in kjerkoli". Njihov predlog, da bi kupec moral predložiti orožno listino za orožje, za katerega kupuje dušilec, namreč ni dobil zadostne podpore, je spomnil. Predrag Baković (SD) je dodal, da je uporabi dušilcev zvoka nasprotovala tudi policija.

Za LMŠ, SD in Levico je sporen tudi člen, ki določa izjeme za uporabo prepovedanega orožja in po katerem bodo, kot so pojasnili, do pridobitve orožne listine za orožje kategorije A iz razloga športa upravičeni tudi člani strelske organizacije, ki ima status nevladne organizacije v javnem interesu na področju obrambe.

Gre za "zelo nevaren in potuhnjen zakon" je ocenila Nataša Sukič (Levica), ki je izrazila bojazen ob uzakonjenih rešitvah, med katerimi je izpostavila tudi, da kovinske teleskopske palice po novem ne bodo več prepovedano orožje, vsi športni strelci in lovci pa bodo na orožju poleg dušilcev zvoka lahko imeli tudi nastavke za bajonete.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window