Dnevne zakonodajne novosti / 1. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 39 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 102/2023 z dne 2.10.2023
TEMA DNEVA
DZ potrdil interventni zakon za pomoč po poplavah
Tema dneva

DZ je na izredni seji sprejel interventni zakon, ki prinaša nujne ukrepe za odpravo posledic in pomoč prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah. Usmerjeni so v obnovo javne infrastrukture ter poenostavitev postopkov, prinašajo pa tudi ukrepe za pomoč občinam, gospodarstvu in prebivalcem. Med ukrepi, ki so bili deležni največ pozornosti, so prostovoljne solidarnostne sobote oz. obvezni solidarnostni prispevek. V osnovo za izračun slednjega se bo vštelo tudi dohodke iz kapitala in oddajanja v najem ter izplačila za poslovno uspešnost.(več)

Popoplavni rebalans uspešno čez sito DZ
DZ je soglasno z 82 glasovi potrdil tudi rebalans proračuna, ki za pomoč prizadetim in odpravo posledic poplav namenja 520 milijonov evrov. Iz opozicije je bilo sicer med razpravo slišati kritike, da dokument ni dovolj ambiciozen in da bi moral prinesti rešitve, skladno s katerimi ne bi bilo treba dodatno obremeniti prebivalstva in gospodarstva.(več)

Vlada z novo uredbo izbranih vrst zdravstvenih storitev, za katere se zagotovi plačilo po realizaciji
Vlada je na dopisni seji izdala novo uredbo o določitvi izbranih vrst zdravstvenih storitev, za izvajanje katerih se zagotovi plačilo po realizaciji. Veljala bo do konca leta. Sprejem nove uredbe je bil potreben, ker je prejšnja, ki jo jo je vlada sprejela 25. julija, veljala le avgusta. Tokratna uredba bo veljala do konca leta.(več)

KPK pri premeščanju uradnikov in podražitvah gradbenih investicij v zdravstvu zaznala sum kaznivega dejanja
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pri premeščanju uradnikov in podražitvah gradbenih investicij v zdravstvu zaznala sum storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev. Zadevo je zato odstopila v reševanje policiji.(več)

Izteklo se je obdobje znižanega prispevka za OVE pri elektriki
Včeraj se je izteklo enoletno obdobje za polovico znižanega prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov energije (OVE), ki ga plačujejo gospodinjski in mali poslovni odjemalci. Ukrep je bil sprejet hkrati z regulacijo drobnoprodajnih cen za te odjemalce. Regulacija je bila podaljšana, znižanje prispevka za zdaj ne bo.(več)

Začetek zbiranja podpisov za izenačitev standardov pri sežigu in sosežigu odpadkov
Nekatera društva, civilne iniciative in nevladne organizacije bodo začeli zbirati podpise podpore volivcev k predlogu sprememb zakona o varstvu okolja, ki bi med drugim izenačil okoljevarstvene standarde za sežigalnice in sosežig odpadkov. Zbrati bodo morali vsaj 5000 podpisov.(več)

Zagovornik načela enakosti s predstavniki nevladnih organizacij o pripravi nacionalnega strateškega načrta za enakost oseb LGBTIQ
Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik se je srečal s predstavniki nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za enakopravno obravnavo oseb LGBTIQ. Opozorili so ga na nasilje nad temi osebami, sicer pa so pretežno govorili o sodelovanju nevladnih organizacij pri pripravi nacionalnega strateškega načrta za enakost oseb LGBTIQ, je sporočil zagovornik.(več)

Devetletka pred 20 leti za mnoge prava odločitev, kritike predvsem zaradi pomanjkanja evalvacije
Mineva 20 let od uvedbe obvezne devetletne osnovne šole, s čimer se je v Sloveniji obvezno šolanje podaljšalo za eno leto. V šolskem prostoru tedanjo odločitev vidijo kot pravo. Opozarjajo pa, da ni bilo temeljite evalvacije ter da se je koncept pogosto spreminjal "bolj iz političnih razlogov" in brez strokovne razprave.(več)

Microsoft v luči očitkov Bruslja napovedal spremembe glede aplikacije Teams
Ameriški tehnološki velikan Microsoft se je zavezal, da bo prekinil povezavo med svojo aplikacijo za komuniciranje Teams in paketom programske opreme Office, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Evropska komisija Microsoftu očita, da naj bi s to povezavo čezmerno omejeval konkurenco.(več)