Navigacija
Portal TFL

STA novice / S petkom začetek zbiranja podpisov za izenačitev standardov pri sežigu in sosežigu odpadkov

četrtek, 31.8.2023

Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Nekatera društva, civilne iniciative in nevladne organizacije bodo s petkom začeli zbirati podpise podpore volivcev k predlogu sprememb zakona o varstvu okolja, ki bi med drugim izenačil okoljevarstvene standarde za sežigalnice in sosežig odpadkov. Zbrati bodo morali vsaj 5000 podpisov.

Podpise bodo nevladniki zbirali v okviru akcije Naj Anhovo zadiha, ki so jo maja zagnali v Inštitutu 8. Marec skupaj z Društvom Eko Anhovo in Dolina Soče, Civilno iniciativo Danes, Amnesty International Slovenija, Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Umanotero, Eko krogom in Mladimi za podnebno pravičnost.

Bistvena sprememba, ki jo njihov predlog spremembe zakona o varstvu okolja prinaša, je izenačitev standardov, ki veljajo za sosežigalnice, s tistimi, ki veljajo za sežigalnice, je na današnji novinarski konferenci pred DZ pojasnil Grega Volk z Inštituta 8. marec. "Ne moremo namreč imeti zakonodaje, kjer je napravam za sosežig dovoljeno izpuščati v zrak bistveno več strupenih snovi in tamkajšnje prebivalce bolj ogrožati, kakor trenutno velja za sežigalnice, zato to izenačujemo," je poudaril Volk.

S predlagano novelo želijo zagotoviti tudi učinkovitejši nadzor nad temi standardi, in sicer z uvedbo pogostejšega monitoringa in večje transparentnosti, saj bi morali biti podatki sproti objavljeni in javno dostopni.

Predlagatelji bodo morali zbrati 5000 podpisov, da bo šel zakonski predlog v obravnavo v DZ. Zainteresirana javnost bo lahko svoje podpise oddala elektronsko, z digitalnim potrdilom, ali pa osebno na katerikoli upravni enoti po državi, je pojasnil Zlatko Djogić iz Inštituta 8. marec.

"Vabim vse, da oddate svoj podpis, zato ker lahko z enim majhnim dejanjem solidarnosti, z majhnim dejanjem pokažemo, da nam je mar in izboljšamo življenjske pogoje vseh prebivalcev in prebivalk doline reke Soče," je državljane pozval Djogić.

Mateja Satler iz naravovarstvenega društva Eko Anhovo in Dolina Soče je opozorila, da je zakonodaja, ki ureja področje sosežiga odpadkov v cementarni v Anhovem, diskriminatorna, krivična in postavlja ljudi, ki živijo v okolici takih obratov, v položaj tretjerazrednih državljanov.

Kot sta opozorili Satler in Manuela Korečič iz Civilne iniciative Danes, s predlagano novelo ne zahtevajo ničesar drugega kot pravico do zdravega in čistega življenjskega okolja, ki jim jo zagotavlja ustava.

"Od jutri imamo vsi priložnost, da prebivalcem Anhovega pokažemo, da nam resnično ni mar, da niso sami in s podpisom povemo, da želimo živeti v pravični družbi, kjer bomo vsi živeli v zdravem okolju, brez strahu, ali je zrak, ki ga dihamo in voda, ki jo pijemo, onesnažena," je poudarila Dagmar Nared iz Inštituta 8. marec.

Gaja Brecelj iz Umanotere je spomnila, da so se vse tri stranke vladajoče koalicije pred volitvami v sklopu zahteve iniciative Glas ljudstva po nujnih zakonskih spremembah na področju okolja in narave zavezale k izenačitvi teh standardov in da je bila to ena izmed prioritetnih zavez vlade. Vendar ta zaveza ostaja nedotaknjena.

"Sprejem ali nesprejem predlaganega zakona bo pokazal, kaj je koaliciji in celotni slovenski politiki bolj pomembno, zdravje ljudi ali zasebni interesi lastnikov velikih obratov in njihovi večmilijonski dobički, ki sploh ne ostajajo v Sloveniji," je prepričan Aljoša Petek iz PIC.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window