Dnevne zakonodajne novosti / 4. julij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 63/2019 z dne 21.10.2019
TEMA DNEVA
Minimalna plača tudi za študente
Tema dneva

Levica je predstavila predlog zvišanja minimalne urne postavke za študentsko delo. Kot je pojasnil poslanec Miha Kordiš, predlagajo zvišanje s 4,13 na 4,99 evra neto. Študentska plača bi se tako v nekaterih pogledih približala oziroma izenačila z minimalno plačo. Ukrepi, o katerih sta se Levica in koalicija dogovorili že v sporazumu, so povračilo potnih stroškov, plačilo malice in zvišanje minimalne postavke. Pri Levici pa bi tudi dodatke za delo ponoči, ob nedeljah in ob praznikih uredili enako kot pri navadni plači.(več)

Soglasna podpora lažjemu dostopu do štipendije
Odbor DZ za delo je za obravnavo na plenarni seji po nujnem postopku pripravil dopolnjeni predlog sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Po predlaganih spremembah, ki so jih poslanci potrdili brez glasu proti, bi pri reševanju vlog za državne štipendije črtali pravilo glede fiktivnega izračuna in tako poenostavili postopek.(več)

Zakon o vesoljskih dejavnostih nared predvidoma jeseni
Minuli teden se je zaključila javna obravnava osnutka predloga zakona o nadzoru vesoljskih dejavnosti, s katerim se bi v nacionalno zakonodajo vključilo določbe mednarodne konvencije o vesolju. Na gospodarskem ministrstvu so za STA zapisali, da je bilo glede osnutka največ pomislekov glede možnosti opustitve zavarovanja vesoljskih dejavnosti.(več)

Premalo glasov za ustavno urejanje poslanske imunitete
Vprašanje poslanske imunitete bodo v DZ vendarle poskusili urediti s spremembami parlamentarnega poslovnika, saj za ustavne spremembe med poslanskimi skupinami ni zadostnega soglasja. Komisija za poslovnik je tako poslanske skupine in strokovne službe pozvala, naj ji do konca oktobra posredujejo svoje predloge.(več)

Svetniki zavrnili delodajalske spremembe minimalne plače
Predlog spremembe zakona o minimalni plači, s katerim so predstavniki delodajalcev predlagali ohranitev dodatka na delovno dobo v minimalni plači, na včerajšnji seji državnega sveta ni dobil zadostne podpore. Omenjeni zakonodajni iniciativi so zlasti nasprotovali državni svetniki iz sindikalnih vrst.(več)

Pozivi k boljšemu pregonu bančnega kriminala in korupcije v zdravstvu
Odbor DZ za pravosodje je včeraj dokončal obravnavo poročila Specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki jo je začel sredi junija. Ob tem je bilo slišati predvsem pozive opozicijskih poslancev, da je treba okrepiti pregon bančnega kriminala in korupcije v zdravstvu. Predstavnica SDT je odgovorila, da stanje ni tako črno, kot se prikazuje.(več)

Do konca meseca čas za vložitev dohodninske napovedi
Zavezanci, ki do 15. junija niso prejeli informativnega izračuna dohodnine, čeprav so imeli lani prihodke, ki so obdavčeni z dohodnino, morajo dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do 31. julija, ne glede na višini prejetega dohodka, je pozval Furs. Napoved vložijo na finančnem uradu, kjer so bili lani vpisani v register.(več)

Slovenija odgovorila na tožbo Bruslja glede bančnih preiskav
Slovenija je v torek na Sodišče EU poslala odgovor na tožbo Bruslja glede preiskav v Banki Slovenije, v katerem zavrača vse očitke komisije, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje. Sloveniji se očita kršenje nedotakljivosti arhivov ECB in dolžnosti lojalnega sodelovanja pri zasegu dokumentov ECB v okviru kriminalistične preiskave.(več)

Ob delitvi položajev spregledane manjše države
Evropski parlament bo v prvi polovici petletnega mandata vodil David Sassoli iz politične skupine socialdemokratov. Slovenski evroposlanci njegovo izvolitev ocenjujejo predvsem v luči političnega dogovora o delitvi najvišjih položajev v EU. Med drugim pa opozarjajo, da so ob delitvi položajev ostale spregledane manjše države.(več)