Dnevne zakonodajne novosti / 28. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Državni svetniki danes o morebitnem vetu
Tema dneva

Državni svetniki bodo na današnji izredni seji na predlog interesne skupine delodajalcev odločali, ali bodo vložili odložilni veto na zakon o izbrisih v bankah ter na novelo zakona za uravnoteženje javnih financ. Slednja zvišuje minimalno urno postavko za študentsko delo s 4,89 na 5,4 evra bruto, zakon za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah pa naj bi v skladu z ustavno odločbo odpravil pomanjkljivosti sodnega varstva vlagateljev v podrejene obveznosti in delnice bank pred uvedbo izrednih ukrepov v letih 2013 in 2014.(več)

Ta teden v DZ zaključek oktobrske redne seje
DZ bo ob zaključku redne seje razpravljal o zakonu o poroštvu za drugi tir in tretjo razvojno os, padla pa bo tudi odločitev o ukinitvi dodatka za delovno aktivnost. Delo nadaljuje tudi preiskovalna komisija v zadevi Kangler, ki bo danes zaslišala več prič.(več)

Mahnič: Odločitev ustavnega sodišča bomo upoštevali
Predsednik preiskovalne komisije DZ v zadevi Kangler Žan Mahnič napoveduje upoštevanje odločitve ustavnega sodišča, ki je začasno zaustavilo preiskavo komisije v delu, ki se nanaša na sodnike. Za zdaj so glede tega zahtevali le dokumentacijo. Sicer komisija po Mahničevih besedah nadaljuje zastavljeno delo.(več)

Predlogu NSi podporo napovedali le v SDS in Levici
Dopolnitve zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerimi poslanci NSi predlagajo, da kadrovskih štipendij ter dohodka od dijaškega in študentskega dela ne bi upoštevali pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, podpirajo še v SDS in Levici. V koalicij menijo, da je k spremembam v tako zapletenem sistemu treba pristopiti celovito.(več)

Projekt izboljšanja kakovosti sodstva prejel nagrado kristalna tehtnica
Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva je na zaključni prireditvi v Oslu na Norveškem prejel najvišjo nagrado, kristalno tehtnico sodstva, ki jo podeljujeta Svet Evrope in Evropska komisija, so v petek sporočili z vrhovnega sodišča.(več)

Sindikat zahteva ukrepe za preprečitev spornega izplačevanja dodatkov
V Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) pričakujejo, da bodo pristojni organi sporne prakse izplačil dodatkov zaposlenim na Univerzi v Ljubljani raziskali, odgovorni pa zanje odgovarjali. Od rektorja in šolskega ministrstva pričakujejo ukrepanje, da v prihodnje do zlorab ne bo več prihajalo, so zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Časarju v zadevi Beltinci (še) ni treba ponovno v zapor
Koprsko višje sodišče je razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča v zadevi Beltinci, v kateri je bil nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar zaradi zlorabe položaja pri nastajanju terminala v Beltincih obsojen na dve leti in tri mesece zapora. Zadeva se vrača v ponovno sojenje, so poročale Primorske novice.(več)

Člani sindikatov lahko dobijo višjo solidarnostno pomoč
Višja solidarnostna pomoč, ki so jo v aneksu h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti leta 2013 predvideli zgolj za člane sindikatov, ki so podpisali ta aneks, po mnenju vrhovnega sodišča ni sporna. Posledično je vrhovno sodišče spremenilo sodbi sodišč nižje stopnje, ki sta v tožbi vojaka zoper obrambno ministrstvo presodili drugače.(več)

Učitelj po ugotovitvah inšpektorata kršil zakon o osnovni šoli
Inšpektorat za šolstvo in šport je pri nadzoru na OŠ Franja Goloba Prevalje, kjer je 10. oktobra učitelj učenca zaradi močnega vonja poslal iz razreda, ugotovil kršitev zakona o osnovni šoli. Učitelj je z nepedagoškim pristopom učencu omejil pravico do pouka, je ugotovila inšpektorica, ki je predlagala uvedbo disciplinskega postopka zoper učitelja.(več)

Tik pred predvidenim brexitom se obeta nova preložitev
Združeno kraljestvo bi moralo v četrtek zapustiti Evropsko unijo, a se tik pred tem obeta nova preložitev brexita. O tem bo 27 držav članic EU odločalo v prihodnjih dneh. Že danes bo britanski parlament predvidoma glasoval o predčasnih volitvah, za katere se zavzema britanski premier Boris Johnson.(več)