Dnevne zakonodajne novosti / 5. julij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 63/2019 z dne 21.10.2019
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za junij 2019
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu juniju 2019. V prvem poletnem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati kar 124 predpisov, 16 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 40 predpisov. Tako je na zadnji dan junija veljalo 855 zakonov in 19.972 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Spremembe zakona za večjo učinkovitost KPK
Vlada je na včerajšnji seji potrdila predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Novela ohranja vlogo Komisije za preprečevanje korupcije kot samostojnega in neodvisnega organa, spreminjajo pa se določbe, ki povečujejo učinkovitost njenega delovanja, je po seji vlade poudarila pravosodna ministrica Andreja Katič.(več)

Potrjen proračunski razrez za 2020 in 2021
Vlada je potrdila razrez proračunskih odhodkov po posameznih proračunskih uporabnikih za leti 2020 in 2021 v okviru že prej zakoličene zgornje meje dovoljenih odhodkov. Finančni minister Andrej Bertoncelj je priznal, da je bilo za 600 milijonov evrov več zahtev in želja, a se je vlada soglasno odločila, da ostane v začrtanem okviru.(več)

Manjše spremembe glede matičnega registra in zdravil
Vlada je za obravnavo po skrajšanem postopku pripravila predloga novel zakona o zdravilih in zakona o matičnem registru. Slednji odpravlja nekatere pomanjkljivosti in zakon usklajuje z družinsko zakonodajo, zakon o zdravilih pa se usklajuje s pravom EU, je vlada zapisala na omrežju Tumblr.(več)

Vlada o poplavah in drugih gospodarskih temah
Vlada je na seji tudi potrdila 31,5 milijona evrov za odpravo škode po lanskih neurjih s poplavami. Sprejela je sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za Osrednje vadišče Slovenske vojske, Bojana Pahorja imenovala za generalnega direktorja direktorata za hrano in ribištvo in se seznanila s poročilom medresorske delovne skupine za enotni patentni sistem.(več)

Slovenija zamuja s prenosom 7 evropskih direktiv
Evropska komisija je objavila letno poročilo o spremljanju uporabe prava EU in spletni pregled enotnega trga za leto 2018. Slovenija je imela lani sedem neprenesenih direktiv, z dvema zamuja več kot dve leti. Poleg tega je imela 18 nerešenih zadev v zvezi s kršitvami, od katerih jih je bilo osem v zvezi z okoljem in pet v zvezi s prometom.(več)

V državni upravi zamik delovnega časa za pol ure
Vlada je spremenila uredbo o delovnem času v organih državne uprave. Z njo drugače ureja premakljiv delovni čas in posledično tudi obvezno prisotnost v vladnih službah, ministrstvih in organih v sestavi ministrstev. Uredba po novem začetek delovnega časa določa med 7. in 9. uro, konec delovnega časa pa med 15. uro in 17.30.(več)

Spremembe minimalne plače vredne 200 milijonov
Ministrstvo za delo je po številnih očitkih delodajalcev, da tega ni storilo že pred sprejemom novele zakona o minimalni plači, pripravilo izračun učinka sprememb minimalne plače na celotno gospodarstvo. Ugotovilo je, da bosta zvišanje te plače in izločitev dodatkov v letu 2020 zasebni sektor stala 197,1 milijona evrov oz. 1,77 odstotka mase plač.(več)

Problematične spremembe glede sovražnega govora
Združenje novinarjev in publicistov je v odzivu na predlog novele zakona o medijih zapisalo, da so predlagane spremembe problematične, saj lahko vodijo v omejevanje svobode izražanja. Skrbi jih predvsem dodatna varovalka glede sovražnega govora. Zaradi njegove ohlapne definicije je take določbe možno politično instrumentalizirati, so zapisali.(več)

Odpoved Smiljiću po aferi v UKC nezakonita
Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je odločilo, da je bil način, na katerega so v UKC Ljubljana odpovedali delovno razmerje prvoobtoženemu v aferi preskakovanje čakalnih vrst Urošu Smiljiću, nezakonit. Sodišče je UKC naložilo, da ga mora sprejeti na staro delovno mesto, poročajo mediji. Sodba še ni pravnomočna.(več)