Dnevne zakonodajne novosti / 26. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Vlada določila nova pravila za vstop v Slovenijo
Tema dneva

Vlada je včeraj na dopisni seji med drugim izdala nov odlok o omejitvi vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa. Ta za državljane EU predvideva 14-dnevno karanteno, vendar ob tem vključuje več izjem, med drugim za države na posebnem seznamu, za rezervirane nočitve in lastnike nepremičnine. Na seznam držav za prost vstop je do zdaj bila uvrščena le Hrvaška, vlada pa ga bo dopolnjevala na podlagi ocene NIJZ o epidemiološkem stanju in obvestila ministrstva za notranje zadeve o doseženih dvostranskih dogovorih.(več)

Ustavno sodišče zavrnilo pobudo o poroštvenem zakonu za drugi tir
Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti poroštvenega zakona za drugi tir in del tretje razvojne osi, ki so jo vložili Vili Kovačič, Sergij Andrejaš, Domen Marovt in Jožef Horvat. Kot je obrazložilo, pobuda ne odpira pomembnih ustavnopravnih vprašanj.(več)

Del opozicijskih poslancev s predlogom za zakonsko omejitev delovanja vard
Del opozicijskih strank je v DZ vložil predloga dopolnitev zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o nadzoru državne meje, s katerima želijo omejiti delovanje paravojaških enot oz. vard. Predloga so v SD pripravili po tistem, ko se je več uniformiranih pripadnikov Štajerske varde odpravilo na policijsko postajo v Slovenski Bistrici.(več)

Rok za oddajo obračunov DDPO in DohDej se izteče 1. junija
Rok za oddajo davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za lani se je zaradi koronavirusa premaknil s konca marca na konec maja. Ker pa je zadnji majski dan nedelja, je skrajni rok za oddajo ponedeljek, 1. junija, so spomnili v Fursu.(več)

Pred novim izplačilom subvencij poziv delodajalcem k preverjanju vlog
Zavod RS za zaposlovanje je vzpostavil novo aplikacijo, ki delodajalcem omogoča preverjanje izplačil povračil nadomestil plače za zaposlene po prvem protikoronskem zakonu in noveli tega zakona. Zaznal je namreč napake v vlogah, ki vplivajo na višino povračil. Skladno s tem poziva k njihovi odpravi. Tretje izplačilo je sicer predvideno za petek.(več)

Iz Bruslja opozorila glede direktiv o izpustih in kakovosti zraka
Evropska komisija je Sloveniji izdala uradni opomin zaradi neskladnega prenosa direktive o industrijskih izpustih in obrazloženo mnenje v kršitvi neizpolnjevanja obveznosti iz direktive o kakovosti zunanjega zraka v zvezi z mejnimi vrednostmi PM10. Rok za odgovora komisiji je do 15. septembra, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.(več)

Ministrica še pred poletjem napovedala poseben sistemski paket ukrepov za šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je prejšnji teden na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije še pred poletjem obljubila poseben paket sistemskih in tudi dolgoročnih ukrepov za pomoč športu. Državni sekretar za šport Marjan Dolinšek je dodal, da so sredstva za programe v državnem proračunu ostala nedotaknjena.(več)

Lani večje število pritožb na informacijskega pooblaščenca zaradi molka organa
Delež pritožb zaradi molka organa v postopkih za dostop do informacij javnega značaja se povečuje in znaša že 44 odstotkov vseh pritožb, v svojem letnem poročilu za leto 2019 ugotavlja Informacijski pooblaščenec RS. Število vseh pritožb pa je sicer ostalo na primerljivi ravni z letom 2018.(več)

Volkswagen bo moral plačati odškodnino kupcem
Volkswagen bo moral plačati odškodnino kupcem, ki so bili prizadeti v aferi dieselgate, je odločilo nemško vrhovno sodišče. Če pa bodo kupci želeli vrnitev kupnine, bodo morali upoštevati tudi amortizacijo avtomobila glede na prevožene kilometre, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odločilo sodišče s sedežem v Karlsruheju.(več)

V Evropi vse več odprtih mej, turisti poleti tudi v Španijo in Grčijo
V več evropskih državah se je nadaljevalo rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa - v Španiji so se odprle številne plaže, v Grčiji so znova vzpostavili trajektne in letalske povezave z otoki. Vse več držav v tem okviru tudi v luči bližajoče se turistične sezone postopno odpravlja omejitve na mejah.(več)