Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrica še pred poletjem napovedala poseben sistemski paket ukrepov za šport (dopolnjeno)

četrtek, 21.5.2020

Ljubljana, 21. maja (STA) - Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije še pred poletjem obljubila poseben paket sistemskih in tudi dolgoročnih ukrepov za pomoč športu. Državni sekretar za šport Marjan Dolinšek je dodal, da so sredstva za programe v državnem proračunu ostala nedotaknjena.

V letnem programu športa (LPŠ) je za dejavnosti predvideno 18,76 milijona evrov, kot pred krizo, je izpostavil Dolinšek. Direktorica direktorata za šport na MIZŠ Poljanka Pavletič Samardžija je dodala, da bi se lahko pogodbe z izvajalci začele podpisovati že v prvi polovici junija.

Iz LPŠ je šlo na druge postavke 3,2 milijona evrov, prej namenjenih za investicije za objekte. Po Dolinškovih besedah za prve ukrepe za pomoč zdravstvu, za socialne zadeve in gospodarstvo, pri teh prvih pretežno socialnih ukrepih pa je bil udeležen tudi šport. Dolinšek je napovedal prve pogovore za ureditev perečih vprašanj športa že v kratkem, "da čim prej pridemo do rešitev".

V tretjem zakonskem ukrepu, vrednem milijardo evrov, so izmed 11 predlaganih ukrepov za šport, ki jih je dal OKS, ostale le vrednotnice v zameno za vstopnice za velika športna tekmovanja, ki so bila zaradi razglasitve epidemije odpovedana. Zato se bo področje športa urejalo posebej na eni izmed naslednjih sej vlade.

"Prepričana sem, da bomo po načelih solidarnosti in razumevanja našli take rešitve, da bodo različne podsisteme družbe, tudi šport, peljali naprej v boljšo prihodnost. Šport v vladi dojemamo kot izjemno pomemben in vitalen element za razvoj družbe," je pojasnila Simona Kustec.

V nadaljevanju je opisala dosedanje ukrepe, najprej popolno ustavitev športa za preprečevanje pandemije novega koronavirusa ter nato za njegov ponoven zagon o upoštevanju zdravstvenih priporočil. Poudarila je, da je bil šport deležen pomoči kot vse gospodarske dejavnosti v prvih dveh velikih državnih zakonodajnih ukrepih, ki so bili pretežno socialne narave.

"Športa nismo spregledali, a morali smo upoštevati realne razmere. Zato smo aktivno sodelovali z OKS, na vladi je bilo sprejeto, da bomo zanj na eni od prihodnjih sej pripravili posebne rešitve. Gre za predloge pretežno sistemske narave zaradi težav, ki se niso zgodile le zaradi koronske krize, ampak obstajajo že nekaj časa. Zato bodo potrebne dolgoročne rešitve pri davčnih olajšavah sponzorjem, pri davku od srečk športne loterije in podobno. To ne smejo biti začasne rešitve, ampak za dolgoročne," je nanizala ministrica.

Dodala je, da za letošnje leto še ni bil sprejet rebalans proračuna. "Primanjkuje nam med drugim 100 milijonov evrov samo za plače v šolstvu zaradi napačnih izračunov predhodnikov. Obetajo se tudi številne druge težave zaradi gospodarske krize. Iz športnega dela državnega proračuna iz dejavnosti nismo vzeli niti centa, 15 milijonov pa je šlo za drugi paket pomoči iz polja znanosti," se je nekaj drugih tem dotaknila Kustečeva ter IO OKS pozvala k razumevanju in sodelovanju "v težkih časih, ki prihajajo".

Dolinšek je dejal, da šport pri nas ne bo deležen neposredne finančne pomoči, kakršno so namenile nekatere druge države. "Najprej moramo poskrbeti za zagon gospodarstva, 10.000 delovnih mest bo manj v avtomobilski industriji, 91.000 brezposelnih je ta čas, zelo verjetno jih bo v dveh mesecih med 120.000 do 130.000. V nujni postopek je bil včeraj vložen zakon, ki bo dajal hitre rešitve pri gradnji železnic, cest, za tretjo razvojno os ... Na voljo je milijarda, tu bo prišlo do novih zaposlitev. Aprila bo 40 odstotkov manj denarja od davkov v državi. Zdravstvena blagajna bo imela letos prek 200 milijonov primanjkljaja, 129 jih bo pokrila država, ostalo pa sama iz sredstev iz preteklih let," je nizal Dolinšek.

Direktorica direktorata za šport Poljanka Pavletič Samardžija je ob koncu vladnega dela na seji IO OKS ponovno pojasnila, da pri programih za šport ni prišlo do sprememb v državnem proračunu, kar se skupnega obsega tiče. A ga zaradi pandemije potrjujejo drugič v tem letu, ker je prišlo do prerazporeditev znotraj postavk, kjer je bilo to zaradi v skladu s pravilnikom mogoče. Na nekaterih so se sredstva povečala tudi do 200 odstotkov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window