Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Evropi vse več odprtih mej, turisti poleti tudi v Španijo in Grčijo (zbirno)

ponedeljek, 25.5.2020

Madrid/Washington/Tokio, 25. maja (STA) - V več evropskih državah se je danes nadaljevalo rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusu - v Španiji so se odprle številne plaže, v Grčiji so znova vzpostavili trajektne in letalske povezave z otoki. Vse več držav v tem okviru tudi v luči bližajoče se turistične sezone postopno odpravlja omejitve na mejah.

V Španiji sta danes v drugo fazo rahljanja ukrepov napredovala Madrid in Barcelona in več drugih španskih provinc. V drugi fazi je od danes 53 odstotkov oziroma okoli 25 milijonov Špancev.

Druga faza med drugim pomeni, da je znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob ohranjanju razdalje. Odprejo se lahko trgovine, manjše od 400 kvadratnih metrov, prav tako terase lokalov in restavracij, pa tudi hoteli in turistične namestitve, a ne skupna območja.

Po več kot dveh mesecih so se ponovno odprle plaže na Balearskih in Kanarskih otokih in tudi v številnih obalnih regijah države.

47 odstotkov oziroma 22 milijonov Špancev pa je od danes že v tretji od štirih faz. V tej fazi je dovoljeno zbiranje 15 ljudi. Dovoljeni so tudi poslovna srečanja in konference, a ne z več kot 50 udeleženci. Do 40-odstotne zasedenosti se lahko odprejo vse trgovine ne glede na velikost. Znova se lahko odprejo tudi trgovski centri.

Tudi na Češkem je od danes dovoljeno bolj množično zbiranje ljudi. Na dogodku se jih lahko zbere do 300. Danes so se tam znova odprli tudi hoteli, živalski vrtovi in bazeni. So pa omilili ukrep nošenja zaščitnih mask, ki je odslej obvezno samo še v trgovinah in na javnem prevozu.

Bari in restavracije so se znova odprli še v Grčiji, kjer so po več kot dveh mesecih znova vzpostavili trajektne in letalske povezave z otoki.

Še bolj odločnega rahljanja ukrepov si želijo nekatere nemške zvezne dežele. Turingija in Saška sta napovedali odpravo praktično vseh omejevalnih ukrepov s 6. junijem, kar je že vzbudilo ostre odzive v koaliciji zvezne vlade.

Skladno s splošnim rahljanjem ukrepov po Evropi sicer še naprej postopno odpravljajo tudi omejitve na mejah. Madžarska je tako denimo danes odprla mejo s Srbijo, potem ko je tudi srbska vlada v petek omogočila vstop v državo brez opravljenega testa za novi koronavirus in karantene.

Zunanji ministri Avstrije, Češke, Slovaške in Madžarske pa so se izrekli za popolno odprtje meja sredi junija ob pogoju, da bodo številke glede pandemije covida-19 še naprej vzpodbudne.

Glede odpiranja meje med Avstrijo in Slovenijo je avstrijski notranji minister Karl Nehammer v pogovoru s slovenskim kolegom Alešem Hojsom kot glavno skrb Avstrijcev izpostavil dejstvo, da bi lahko preko meje s Slovenijo v Avstrijo prišli tudi Italijani.

Hojs je avstrijskemu kolegu zagotovil, da ima tudi Slovenija na meji z Italijo uvedene omejevalne ukrepe zaradi pandemije koronavirusa in da bodo ti ukrepi ostali v veljavi do izboljšanja epidemiološke slike v Italiji in do sklenitve posebnega tehničnega dogovora med državama.

Danska je še dodatno razrahljala omejitve na meji za državljane Nemčije, Norveške, Švedske, Finske in Islandije. V državo na primer lahko od danes vstopijo stari starši, ki imajo na Danskem svoje vnuke.

Odpiranje meja je pomembno tudi z vidika turizma. Grška vlada je napovedala, da namerava za turiste državo popolnoma odpreti med poletno sezono. Konec maja naj bi objavila seznam držav, katerih državljani bodo lahko vstopili v državo brez karantene ali testiranja na okužbo z novim koronavirusom.

Španija je medtem odprtje meje za tujce napovedala z julijem. Kot je danes sporočila zunanja ministrica Arancha Gonzalez Laya, od 1. julija namreč za tuje obiskovalce ne bo več obvezna 14-dnevna karantena.

Epidemija novega koronavirusa se v Evropi umirja in Črna gora je danes postala prva država na celini brez obolelih z boleznijo covid-19. Ponekod so razmere še daleč od tega stanja. Švedska je denimo prav danes sporočila, da je število smrtnih žrtev koronavirusa preseglo 4000.

Hudo prizadeta ostaja tudi Velika Britanija, kjer je javnost konec tedna dodatno razburkalo razkritje z zvezi z domnevnim kršenjem pravil glede prepovedi potovanj v času omejitvenih ukrepov s strani visokega svetovalca britanskega premierja Dominica Cummingsa.

Ta je konec marca, ko je bila epidemija koronavirusa na vrhuncu, skupaj z družno potoval iz Londona v 430 kilometrov oddaljeni Durham, kjer so doma njegovi starši. Zvrstili so se številni pozivi k njegovemu odstopu, a ga je premier Boris Johnson zaenkrat vzel v bran.

Drugod po svetu medtem o pozitivnih premikih poročajo iz Japonske, kjer so danes odpravil izredne razmere v celotni državi, saj je število novih okužb močno upadlo. V Iranu pa so po več kot dveh mesecih ob upoštevanju preventivnih ukrepov danes znova odprli glavna šiitska svetišča.

Po drugi strani pa še naprej strmo narašča število okuženih v Braziliji - do nedelje je bilo tam več kot 350.000 okuženih in več kot 22.000 mrtvih. ZDA so zato uvedle nekatere omejitve - v državo po novem ne sme vstopiti nihče, ki je bil v Braziliji 14 dni pred potjo v ZDA.

V ZDA, kjer so našteli 1.643.000 okuženih in 97.711 mrtvih, so se medtem v nedeljo, na nacionalni praznik dan spomina, ki je tudi uradni začetek poletne kopalne sezone, številni odpravili na plaže. Na Floridi so zaznali več kršitev omejitev zbiranja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window