Dnevne zakonodajne novosti / 30. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
DZ kljub nasprotovanjem ukinil dodatek za delovno aktivnost
Tema dneva

DZ je s 34 glasovi za in 18 proti sprejel sporno novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ukinja dodatek za delovno aktivnost. Za novelo so glasovali poslanci LMŠ, SMC, DeSUS in SNS. V SDS so se glasovanja vzdržali, prav tako večina poslancev NSi. Proti so bili v SD in Levici, poslanci SAB pa so glasovali različno. Sprejemanje novele so sicer spremljali pozivi nevladnih organizacij, naj DZ dodatka ne ukine. Na ministrstvu ob tem trdijo, da njihov osnovni namen ni varčevanje, pač pa brezposelne vzpodbuditi, da se čim prej zaposlijo.(več)

Brezplačni javni prevoz za upokojence soglasno potrjen
Poslanci so soglasno s 75 glasovi potrdili novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim s 1. julijem 2020 uvaja brezplačen medkrajevni javni potniški prevoz za upokojence. Na predlog SMC, SDS, NSi, SNS so poslanci z dopolnilom brezplačni prevoz omogočili tudi vojnim veteranom.(več)

DZ noveliral zakon o matičnem registru
Državni zbor je s 46 glasovi za in 18 proti sprejel novelo zakona o matičnem registru. Novela zakon usklajuje z družinskim zakonikom in zakonom o partnerski zvezi ter odpravlja nekatere njegove pomanjkljivosti.(več)

Predlog pokojninske novele primeren za nadaljnjo obravnavo
DZ je predlog pokojninske novele ocenil kot primernega za nadaljnjo obravnavo. Tako je glasovalo 53 poslancev, proti predlogu ni glasoval nihče.(več)

Zelena luč predlogu za omejitev uporabe pirotehnike
DZ je z 61 glasovi za in 17 proti sklenil, da je predlog novele zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, s katerim SDS predlaga omejitev in strožji nadzor nad prodajo in uporabo pirotehničnih izdelkov, primeren za nadaljnjo obravnavo. V nekaterih poslanskih skupinah bodo v nadaljevanju obravnave poskušali doseči popolno prepoved pirotehnike.(več)

Sprememba zakona o urejanju trga dela nadaljuje pot
DZ je soglasno s 53 glasovi potrdil, da je predlog novele zakona o urejanju trga dela primeren za nadaljnjo obravnavo. Novela zvišuje najnižje denarno nadomestilo za brezposelnost in ga izenačuje z osnovnim zneskom minimalnega dohodka, na drugi strani pa podaljšuje zavarovalno dobo, potrebno za izplačilo nadomestila.(več)

Poroštvenemu zakonu prva zelena luč v DZ
Poslanci so zakonu o državnem poroštvu za projekt drugi tir med Divačo in Koprom in del tretje razvojne osi, ki predvideva za skupno do 777 milijonov evrov državnega poroštva, prižgali zeleno luč in ga poslali v nadaljnjo obravnavo. Večina poslanskih skupin ga je v prvem branju podprla, tudi SDS, v kateri pa so že napovedali dopolnila.(več)

Študentski prejemki se bodo še naprej upoštevali kot dohodek
Državni zbor je sklenil, da predlog dopolnitev zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Zakonodajni postopek za predlog NSi, da kadrovskih štipendij ter dohodka od dijaškega in študentskega dela ne bi upoštevali pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, je tako končan.(več)

Inšpektorat za delo: Letos rast kršitev glede izplačil regresa
Inšpektorat RS za delo opozarja, da se 1. novembra izteče zadnji rok, do katerega morajo delodajalci izplačati delavcem regres za letni dopust za leto 2019. Inšpektorat je letos do zdaj ugotovil 2460 kršitev glede izplačila regresa, lani pa v celem letu 1926. Po 1. novembru bo znova začel poostrene nadzore na tem področju.(več)

Pravna fakulteta najboljša v mednarodnem pravu vesolja
Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki jo sestavljajo študentki tekmovalki Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič, študent Rok Kljajič kot coach ter mentorica izr. prof. dr. Vasilka Sancin, je v Washingtonu na sedežu ameriške vesoljske agencije Nasa v izjemnem nastopu pred aktualnimi sodniki Meddržavnega sodišča v Haagu osvojila 1. mesto v svetovnem finalu mednarodnega tekmovanja Manfred Lachs.(več)

Objavljena prva poročila o ukrepih glede dezinformacij
Evropska komisija je objavila prva letna poročila o samoocenah Facebooka, Googla, Microsofta, Mozille, Twitterja in sedmih evropskih trgovinskih združenj na podlagi kodeksa ravnanja glede dezinformacij.(več)