Dnevne zakonodajne novosti / 30. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Za leto 2023 načrtovana pokojninska reforma in dopolnjen sistem dolgotrajne oskrbe
Tema dneva

Na področju skrbi za starejše bo leto 2023 pestro. Treba bo pripraviti pokojninsko reformo, ki jo predvideva načrt za okrevanje in odpornost in ki naj bi se postopno uveljavljala od leta 2024. Predlog slednje naj bi bil socialnim partnerjem posredovan do sredine leta. Pokojnine se bodo februarja redno uskladile za 4,9 odstotka. Začelo bo delovati tudi novo ministrstvo za solidarno prihodnost, ki bo popravljalo zakon o dolgotrajni oskrbi, da ga bo mogoče začeti izvajati v praksi z letom 2024.(več)

Vlada v določitev najvišje dovoljene cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja
Vlada bo očitno omejila cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja, je razvidno iz besedila predloga uredbe o določitvi cene električne energije za ta del gospodarstva, ki je bilo objavljeno med gradivi v vladni obravnavi. Cenovna kapica bi po predlogu veljala od 1. januarja od konca junija 2023, in to za 90 odstotkov porabe v enakem obdobju 2021.(več)

V DZ predlog za imenovanja Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na podlagi mnenj občne seje vrhovnega sodišča in Sodnega sveta v državni zbor poslala predlog za imenovanje Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Vlada je na današnji dopisni seji sprejela uredbi o intervenciji za dobrobit živali za leto 2023 in o pravilih pogojenosti. Podala je tudi soglasje k poslovnemu načrtu Agencije za radioaktivne odpadke za leti 2023 in 2024 ter sklenila pogodbo o izvajanju obvezne državne gospodarske javne službe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki.(več)

Z mobilno aplikacijo eOsebna bo uporaba elektronske osebne izkaznice bolj enostavna
V spletnih trgovinah Google Play in App Store je od včeraj na voljo mobilna aplikacija eOsebna, ki omogoča enostavnejšo uporabo elektronske osebne izkaznice. S pomočjo mobilne aplikacije se identificiramo pri uporabi spletnih storitev in upravljamo z gesli elektronske osebne izkaznice, so zapisali na ministrstvu za javno upravo.(več)

Izteka se rok za zahtevo za pravice vojnega invalida zaradi posledic agresije na Slovenijo
Potencialni upravičenci za priznanje statusa in pravic vojaškega vojnega invalida oziroma civilnega invalida vojne zaradi posledic vojaške agresije na Slovenijo v letu 1991 imajo le še jutri čas za vložitev zahteve. Rok za vložitev zahteve za priznanje tega statusa in pravic je v skladu z dopolnitvijo zakona o vojnih invalidih, sprejeto lani, namreč 31. december.(več)

Programski svet RTVS sprejel PPN za leto 2023
Člani programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so na dopisni seji, ki je potekala od 20. decembra do srede, sprejeli programsko-produkcijski načrt (PPN) zavoda za leto 2023. Podprlo ga je 16 članov, dva sta bila proti, trije vzdržani, sedem pa jih ni glasovalo, je za STA sporočil predsednik programskega sveta Peter Gregorčič.(več)

Vrhovno sodišče delno pritrdilo delavcem IPS v koprskem pristanišču
Vrhovno sodišče RS je v reviziji devetih odločitev višjega delovnega sodišča v Kopru odločilo, da delavci, ki so v koprskem pristanišču delali prek izvajalcev pristaniških storitev (IPS), lahko uveljavljajo obstoj delovnega razmerja pri Luki Koper in za nazaj zahtevajo razliko v plačah in drugih prejemkih.(več)

Sodišče zavrnilo zahtevek Kanglerja za plačilo 611 tisočakov odškodnine
Okrožno sodišče je tudi v ponovljenem sojenju zavrnilo zahtevek za plačilo dodatnih 611.000 evrov odškodnine nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki je državo tožil zaradi številnih sodnih postopkov. Sodbe tokrat ni izpodbijal na višjem sodišču in je septembra postala pravnomočna, poročata Delo in Slovenske novice.(več)

Exxonmobil zaradi solidarnostnega prispevka v tožbo zoper EU
Ameriški naftni velikan Exxonmobil zaradi uredbe, ki med drugim predvideva solidarnostni prispevek, ki ga morajo plačevati podjetja, ki delujejo v naftnem, plinskem in premogovnem sektorju, toži Evropsko unijo. Kot trdijo v koncernu, jih bo novi davek stal prek dve milijardi dolarjev.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Zakon o Vladi Republike Slovenije (ZVRS)
Pravilnik o spremembah Pravilnika o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne šole
Pravilnik o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne šole v dvojezičnih osnovnih šolah in osnovnih šolah z italijanskim učnim jezikom
Pravilnik o merilih za sofinanciranje dejavnosti nevladnih organizacij v javnem interesu na področju vojnih veteranov
Poročilo o gibanju plač za oktober 2022
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, november 2022
Odločbe sodišč
VSL Sklep I Cp 1160/2022 - dednopravni zahtevek na izločitev iz zapuščine - sporen obseg zapuščinskega premoženja - sporna dejstva o obsegu zapuščine - napotitev dediča na pr...
VSL Sklep II Cp 1236/2022 - ustni dogovor - dovoljenje za izbris hipoteke - prenehanje hipoteke - obvezna sklenitev pogodbe v pisni obliki - zavrnitev dokaznega predloga z zas...
Gradiva v obravnavi DZ
Letno poročilo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije za leto 2021 in razporeditev presežka prihodkov nad odhodki za leto 2021 ter za pretekla leta iz naslova izvedenih popravkov, EPA 0520-IX
Predlog za imenovanje predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije - brez osebnih podatkov, EPA 0531-IX
Ostali dokumenti
Imigracijski postopki: ali Slovenija gleda na tujce kot na (varnostno) tveganje?