Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog pokojninske reforme naj bi bil socialnim partnerjem posredovan do sredine leta 2023

ponedeljek, 19.12.2022

Ljubljana, 19. decembra (STA) - V okviru načrta za okrevanje in odpornost so predlagane tudi pokojninske spremembe z namenom zagotavljanja primernih pokojnin in preglednosti pokojninskega zavarovanja. Zato bodo predvidoma do sredine leta 2023 kolegiju Ekonomsko-socialnega sveta posredovali predlog sprememb za obravnavo na seji sveta, so za STA navedli na ministrstvu za delo.

Reformo naj bi postopno uveljavljali od leta 2024 naprej.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes za leto 2023 napovedal obširno razpravo o tem, kakšen pokojninski sistem naj bi imeli in kako ga razvijati do leta 2050. Kaj predlaga vlada, pa bodo sporočili v prvih mesecih prihodnjega leta, je dejal v okviru današnjega neformalnega srečanja z novinarji.

Spomnil je na izhodišča za prenovo sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki so jih socialni partnerji uskladili leta 2017. V skladu z njimi je eden od ciljev ta, da se postopno doseže ustrezna višina pokojnin z najnižjo nadomestitveno stopnjo v višini 70 odstotkov. To po Meščevih besedah pomeni, da bi posameznikova pokojnina ob upokojitvi znašala vsaj 70 odstotkov zneska, ki ga je prejemal kot plačo.

Drugi cilj iz usklajenih izhodišč je finančna vzdržnost pokojninskega sistema, tretji pa zaupanje v sistem, je navedel. Tem ciljem po njegovem zagotovilu sledi tudi ministrstvo.

Glede cilja, ki se nanaša na zaupanje v sistem, meni, da je treba do leta 2050 pripraviti pokojninsko reformo, ki bo jasno povedala, v kakšnih nadomestitvenih stopnjah bodo pokojnine, in ki bo sporočala, da se je na pokojninski sistem mogoče zanesti. "Problem je namreč, da se pokojninski sistem in zaupanje vanj izpodkopava," je pojasnil minister, ki je prepričan, da je treba ta trend obrniti. To je zanj prvi cilj.

Poleg tega je treba po njegovih besedah povedati, kakšne bodo pokojnine, in skušati doseči družbeni dogovor na temelju solidarnosti, da bodo dostojne. Tudi sam verjame, da je treba slediti cilju, da bo najnižja nadomestitvena stopnja znašala 70 odstotkov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window