Dnevne zakonodajne novosti / 5. marec 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 62/2024 z dne 24.7.2024
TEMA DNEVA
Oba predsednika prideta pred poslance
Tema dneva

Ta teden bo v DZ izredna seja o stanju v Slovenski vojski. Pričakovati je, da bo poslancem o tem v sredo spregovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Poslanci SDS in NSi so v zahtevi za sklic izredne seje, ki so jo vložili po slabi oceni bataljonske bojne skupine, po kateri je prišlo tudi do menjave na mestu načelnika generalštaba, med sklepi predlagali več priporočil vladi. Tako bi med drugim vladi priporočili, naj SV izvzame iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja in vojakom dvigne plače za 30 odstotkov. Sicer pa bodo poslance poleg številnih zakonskih predlogov zaposlovale tudi razmere v bankah - med drugim bodo na preiskovalni komisiji danes zaslišali premierja Mira Cerarja.

Slovenski vojaki od vlade k poslancem
Ker se vlada doslej ni odzvala na pobudo Sindikata vojakov Slovenije (SVS), naj po nujnem postopku vloži v parlamentarno obravnavo njegov predlog zakona o interventnih ukrepih za izboljšanje pripravljenosti v Slovenski vojski (SV), je sindikat vsebinsko enak zakonski predlog v obliki novele zakona o službi v SV poslal vsem poslancem. Ob tem so pojasnili, da predlog prinaša manj zahtevne spremembe in dopolnitve zakona, ki pa bi pomembno prispevale k izboljšanju stanja in kadrovskih razmerij v vojski. Novela določa ukrepe na področjih posebnosti za zaposlene na obrambnem področju in bonitete pripadnikom SV zaradi opravljanja vojaške službe.

Zakon za ureditev sodelovalnega gospodarstva
Skupina poslancev SMC je v DZ vložila predlog zakona o delovanju spletnih platform sodelovalnega gospodarstva. Kot so zapisali, gre za hitro rastoči poslovni trend, ki ustvarja priložnosti za potrošnike in podjetnike. Spletne platforme sodelovalnega gospodarstva delujejo na različnih področjih, ki so regulirana s področno zakonodajo, kar lahko ovira razvoj sodelovalnega gospodarstva v Sloveniji in preprečuje polno izkoriščanje njegovih koristi, opozarjajo v predlogu. Po drugi strani pa obstaja tveganje, da se bodo regulativne sive cone izkoriščale za izogibanje pravilom, namenjenim ohranjanju javnega interesa.

Sodišča vse bolj zasuta z delom
Analiza, ki jo je Okrožno sodišče v Ljubljani pripravilo za pravosodno ministrstvo, pritrjuje opozorilom predsednikov tega in vrhovnega sodišča o naraščanju pripada in posledično števila nerešenih zadev na sodiščih, še posebej na specializiranih oddelkih. Podaljšuje se čas reševanja najbolj zahtevnih, obsežnih in zapletenih zadev. Februarja lani so na vseh štirih specializiranih oddelkih sodišč imeli skupno 204 nerešene zadeve, kar pomeni povprečno 5,83 nerešene zadeve na posameznega sodnika. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič pričakuje predloge rešitev težave, na ministrstvu pa rešitve še vedno vidijo v spremembah kazenskega postopka.

V eZdravju nima vsakdo dostopa do podatkov
Informacijski pooblaščenec je ministrstvo za zdravje in Zdravniško zbornico Slovenije pozval k poenotenju medicinske stroke glede omejitev dostopa do občutljivih osebnih podatkov v informacijskem sistemu eZdravje. Iz ugotovitev inšpekcijskih postopkov, ki jih je že izvajal informacijski pooblaščenec, sicer ne izhaja, da bi lahko "vsakdo videl vse", je poudarila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Informacijski sistem eZdravje sam po sebi ni razširil dostopnih pravic, je pa olajšal dostop pooblaščenih uporabnikov do zdravstvenih podatkov in hkrati omogočil sledljivost, so opozorili.

Varuh se ni opredeljeval o obveznosti cepljenja
Varuh človekovih pravic je prejel nenavadno veliko odzivov na svoje stališče glede omejitve vpisa v vrtec necepljenim otrokom, zato ponavlja, da se ni opredeljeval o vprašanju obveznosti cepljenja. Ugotavlja, da v javnosti krožijo zelo različne informacije glede cepljenja, zato poziva stroko, da zaskrbljenim staršem ponudi ustrezne odgovore. "Obveznosti cepljenja namreč predlagana novela zakona ne spreminja, ustavnost obveznega cepljenja pa je potrdilo tudi že ustavno sodišče. V svojem stališču smo se opredelili le do predloga, da se necepljenim otrokom, ki za to nimajo medicinske indikacije, onemogoči vpis v javne vrtce," so pojasnili in predlagali javno razpravo o obveznemu cepljenju.(TFL)