Navigacija
Portal TFL

STA novice / SMC s predlogom zakona za ureditev spletnih platform sodelovalnega gospodarstva

petek, 2.3.2018

Ljubljana, 02. marca (STA) - Skupina poslancev SMC je v DZ vložila predlog zakona o delovanju spletnih platform sodelovalnega gospodarstva. Kot so zapisali, gre za hitro rastoči poslovni trend, ki ustvarja priložnosti za potrošnike in podjetnike. Po oceni nekaterih strokovnjakov bi lahko ta h gospodarstvu EU prispeval med 160 in 572 milijard evrov, so zapisali poslanci SMC.

Različni poslovni modeli sodelovalnega gospodarstva se hitro pojavljajo in rastejo po vsej Evropi, so med razlogi za sprejem pojasnjuje skupina poslancev SMC s prvo podpisano Vojko Šergan.

Sodelujoče spletne platforme posameznikom in drugim akterjem, kot so mikro podjetniki in mala podjetja, omogočajo, da ponujajo storitve in lastno blago. Poleg tega povečujejo konkurenčnost in učinkovitost trgov z izboljšanjem ujemanja med povpraševanjem in ponudbo, so prepričani poslanci največje parlamentarne stranke.

V SMC so izpostavili, da gre za hitro rastoči poslovni trend, vključuje pa od skupne uporabe hiš in avtomobilskih potovanj do domačih storitev. Novi poslovni modeli lahko po njihovi oceni veliko prispevajo h konkurenčnosti in rasti. Uspeh spletnih platform sodelovalnega gospodarstva pa predstavlja izziv za obstoječe udeležence na trgu.

Spletne platforme sodelovalnega gospodarstva delujejo na različnih področjih, ki so regulirana s področno zakonodajo, kar lahko ovira razvoj sodelovalnega gospodarstva v Sloveniji in preprečuje polno izkoriščanje njegovih koristi, opozarjajo v predlogu. Po drugi strani pa obstaja tveganje, da se bodo regulativne sive cone izkoriščale za izogibanje pravilom, namenjenim ohranjanju javnega interesa.

Bruto prihodki spletnih platform sodelovalnega gospodarstva in pobudnikov v EU so bili leta 2015 ocenjeni na 28 milijard evrov in kažejo trend močnega povečevanja, so še zapisali.

Predlog zakona sicer med drugim ureja dostop do trga za spletne platforme sodelovalnega gospodarstva in ponudnike, ki se bodo na enostaven in preprost način registrirale, s čimer naj bi zagotavljale transparentno poslovanje. Prav tako določa najvišji dohodek, do katerega veljajo izjeme za ponudnike, ki ponujajo lastno blago in storitve preko spletne platforme sodelovalnega gospodarstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window