Dnevne zakonodajne novosti / 10. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Ministrstvo spreminja definicijo kmeta
Tema dneva

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v javno obravnavo dalo predlog novele zakona o kmetijstvu, ki predvideva spremembo definicije kmeta in kmetijskega gospodarstva. Ta je potrebna zaradi uskladitve nacionalne ureditve s predpisi unije, ki jasno določajo, da je kmet subjekt, kmetijsko gospodarstvo pa objekt, s katerim kmet upravlja. Predlog pa ureja tudi področje ekološkega kmetovanja. V letu 2018 je bila namreč sprejeta nova evropska uredba o ekološkem kmetovanju, ki se bo začela uporabljati 1. januarja 2021.(več)

Ob pogovorih o morebitni novi koaliciji poslance čakajo tudi tekoče zadeve
Dogajanje v DZ bodo tudi ta teden zagotovo zaznamovali pogovori o možnostih za oblikovanje nove vladne koalicije. Ob tem pa poslance čakajo tudi tekoče zadeve, na odborih bodo med drugim obravnavali novelo zakona o orožju, razpravljali o Salonitu Anhovo, Slovenskih železnicah in primeru Farrokh.(več)

Okoljski inšpektorji kljub kadrovski stiski povečali število rešenih zadev
Inšpekcija za okolje in naravo je lani povečala obseg rešenih inšpekcijskih zadev za 16 odstotkov, rešenih prekrškovnih zadev za 44 odstotkov, izdanih prekrškovnih odločb za 37 odstotkov in izrečenih opominov v prekrškovnih postopkih za 29 odstotkov. Ob tem so na inšpektoratu opozorili na kadrovsko stisko.(več)

Banka Slovenije opozarja na problematiko zapiranja računov tujcem
Banka Slovenije je v bankah zaznala večje zapiranje plačilnih računov tujim državljanom in slovenskim podjetjem v tuji lasti ter o tem obvestila pristojna ministrstva. Ocenila je, da banke na podlagi zakonodaje o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma uvajajo strožje politike glede sprejemljivosti poslovanja s temi strankami.(več)

Ministrstvo z informacijsko rešitvijo za nemoteno delo na CSD
Na ministrstvu za delo so pripravili informacijsko rešitev, na podlagi katere nedelovanje ali moteno delovanje virov, iz katerih centri za socialno delo pridobivajo podatke za odločanje o pravicah, ne bo več neposredno vplivalo na delo strokovnih delavcev na centrih. Pravice bodo pravočasno priznane vsem vlagateljem, so ocenili za STA.(več)

Za mikro in mala podjetja na voljo novih 10 milijonov
Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis za mikrokredite mikro in malim podjetjem. Na voljo je 10 milijonov evrov iz sklada skladov SID banke. Za konvertibilna posojila mladim inovativnim podjetjem v začetni fazi življenjskega cikla pa je na voljo 1,125 milijona evrov semenskega kapitala v obliki konvertibilnega posojila.(več)

Mramor zavrnil očitke o zlorabi položaja pri izplačevanju dodatka
Nekdanji dekan na ekonomski fakulteti Dušan Mramor je v zagovoru na sodišču zavrnil očitke o zlorabi položaja pri izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost. Kot je dejal, so imeli za izplačevanje tako zakonsko kot dejansko podlago - med drugim so ga odredili zaradi dodatnega dela ob doseganju cilja, da pridejo med odstotek najboljših fakultet.(več)

Na sodiščih med drugim primer umora Janka Jamnika
Ta teden prinaša več odmevnih sojenj. Višji sodniki v Ljubljani bodo nekaj mesecev pred zastaranjem obravnavali pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo Milku Noviču v primeru umora Janka Jamnika. V Žalcu se bo nadaljevalo sojenje Sebastienu Abramovu, ki je obtožen goljufije, v Mariboru pa bo pred sodnike stopil poslovnež Leo Ivanjko.(več)

EU še oddaljena od ciljev energetske učinkovitosti za leto 2020
Primarna in končna raba energije v EU sta v letu 2018 ostali bolj ali manj stabilni. S tem se unija - podatki Eurostata se po brexitu nanašajo na 27 članic - ni pomembneje približala zastavljenim ciljem na področju energetske učinkovitosti do leta 2020, je pred dnevi sporočil evropski statistični urad.(več)