Navigacija
Portal TFL

STA novice / Okoljski inšpektorji kljub kadrovski stiski povečali število rešenih zadev

petek, 7.2.2020

Ljubljana, 07. februarja (STA) - Inšpekcija za okolje in naravo je lani povečala obseg rešenih inšpekcijskih zadev za 16 odstotkov, rešenih prekrškovnih zadev za 44 odstotkov, izdanih prekrškovnih odločb za 37 odstotkov in izrečenih opominov v prekrškovnih postopkih za 29 odstotkov. Ob tem so na Inšpektoratu RS za okolje in prostor opozorili na kadrovsko stisko.

Kot so v sporočilu za javnost poudarili okoljski inšpektorji, je večje število rešenih zadev "rezultat sistematičnega uvajanja drugačnih pristopov k zadevam, nenehnega nadgrajevanja in dograjevanja informacijskega sistema, medsebojnega dogovarjanja in pogovarjanja".

Lani se je sicer število evidentiranih prijav in pobud na inšpekciji za okolje v primerjavi z letom prej povečalo za 29 odstotkov na 4059 pobud. "Takega števila pobud in prijav, ob zagotavljanju dobrih in nujnih rednih inšpekcijskih nadzorov pri zavezancih, ki prestavljajo tveganje za okolje, ni več mogoče tekoče obravnavati," so poudarili.

Izrazili so obžalovanje, da nastalo stanje "pri prijaviteljih in splošni javnosti vzbuja občutek neodzivnosti inšpektorjev, ker to ne drži". Hitro in učinkovito odzivanje ostaja eden od ciljev okoljske inšpekcije, so zatrdili.

Inšpektorat za okolje in prostor je sicer v zadnjih letih uvedel več novosti za bolj učinkovito delo. "Pospešeno smo začeli reševati stare zadeve, prioritetno smo začeli izvajati nadzore v zadevah, ki predstavljajo večje tveganje za okolje, pri obravnavi prijav in pobud striktno upoštevamo kriterije za obravnavo prijav, določili smo si maksimalnega število zadev, ki jih lahko inšpektor rešuje naenkrat, začeli smo izvajati notranje kontrole zastojev v vodenju inšpekcijskih postopkov, vključno z izvršilnimi postopki, obenem smo okrepili izobraževanje inšpektorjev, pravno podporo inšpektorjem, oblikovali vzorce dokumentov individualnih upravnih aktov in podobno," so našteli.

Povečano učinkovitost v prekrškovnih postopkih povezujejo zlasti s postopno specializacijo inšpektorjev za vodenje prekrškovnih postopkov, ki se je začela v 2018. Konec lanskega leta sta bili v delo na prekrškovnem področju usmerjeni dve zaposleni.

V obdobju 2020-2022 so med njihovimi cilji izboljševanje kakovost dela na področju inšpekcijskega nadzora in ukrepanja, kar želijo doseči z izobraževanji, bolj učinkovitim izvajanjem postopkov izvršb in mehanizmom kontrolnih monitoringov. Izboljšati želijo še odzivnost na vprašanja in pobude strank, novinarjev in drugih javnosti. Nenazadnje pa si bodo še naprej prizadevali za kadrovsko krepitev.

Inšpektorat za okolje in prostor sicer sestavljata inšpekcija za okolje in naravo ter gradbena, geodetska in stanovanjska inšpekcija.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window