Dnevne zakonodajne novosti / 2. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Sloveniji opomin glede prenosa dveh direktiv v zakonodajo
Tema dneva

Evropska komisija je Slovenijo pozvala, da posreduje informacije o poteku prenosa pravil v okviru direktive o avtorskih pravicah ter o prenosu direktive o televizijskih in radijskih programih v nacionalno zakonodajo. Namen obeh direktiv je posodobitev pravil o avtorskih pravicah ter omogočiti potrošnikom in ustvarjalcem, da kar se da izkoristijo digitalni svet. Rok za prenos pravil je sicer potekel 7. junija. Slovenija ima zdaj na voljo dva meseca, da se odzove oz. sprejme ustrezne ukrepe.(več)

Bruselj odobril pomoč slovenskim podjetjem iz industrije srečanj
Evropska komisija je odobrila tri milijone evrov vredno slovensko shemo državne pomoči za podporo podjetjem, ki delujejo na področju kongresne dejavnosti, poslovnih srečanj in promocijskih prireditev in jih je prizadela epidemija covida-19 ter z njo povezani omejevalni ukrepi, ki so jih slovenske oblasti sprejele za omejitev širjenja virusa.(več)

Na voljo nova aplikacija za preverjanje covidnih potrdil
Od petka je organizatorjem prireditev in ponudnikom storitev na voljo nova anonimna aplikacija za preverjanje evropskega digitalnega covidnega potrdila, so sporočili z NIJZ. Informacijski pooblaščenec ob tem sporoča, da z nobeno verzijo aplikacije ni seznanjen in v inšpekcijskem postopku ni še ničesar odrejal.(več)

Vlada z več proračunskimi prerazporeditvami za kritje koronskih ukrepov
Vlada je v petek na dopisni seji odločila o več prerazporeditvah pravic porabe sredstev državnega proračuna. Skupno je prerazporedila skoraj 91 milijonov evrov, večinoma za kritje stroškov ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19.(več)

Državni proračun v polletju z 1,95 milijarde evrov primanjkljaja
Državni proračun je v prvi polovici letošnjega leta beležil primanjkljaj v višini 1,946 milijarde evrov. To je malenkost več kot v enakem obdobju lani, ko je ta dosegel 1,917 milijarde evrov. K višjemu primanjkljaju je prispevala 18-odstotna rast odhodkov, ublažila pa ga je rast prihodkov v višini 25,3 odstotka.(več)

Za elektronsko poslovanje podjetij na voljo več nepovratnih sredstev
Za vzpostavitev ali nadgradnjo elektronskega poslovanja v mikro, malih in srednje velikih podjetjih v obdobju od leta 2019 do leta 2022 je po novem razpisanih 2,91 milijona evrov več nepovratnih sredstev. Skupno je po novem na voljo 12,36 milijona evrov, izhaja iz spremembe javnega razpisa, objavljene v petkovem uradnem listu.(več)

Med nalogami predsedovanja EU tudi uskladitev direktive o minimalni plači
Slovensko predsedstvo EU je od portugalskega med drugim podedovalo uskladitev predloga direktive o minimalni plači. Kot so za STA povedali na ministrstvu za delo, pogajanja potekajo po načrtih, delovna skupina bo sicer delo nadaljevala septembra. Znano je, da so Skandinavci zadržani, Francozi pa veliki podporniki tovrstne zakonodaje.(več)

Katalonski separatisti znova brez imunitete
Nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont in dva njegova sodelavca v boju za neodvisnost Katalonije so izgubili sodno bitko za ohranitev svoje imunitete evropskih poslancev. Podpredsednik Sodišča EU je namreč zavrnil njihovo prošnjo za izdajo začasne odredbe o ponovni dodelitvi imunitete, ki jim jo je Evropski parlament odvzel marca.(več)

Amazonu v Luksemburgu kazen zaradi kršenja zakonodaje o varstvu podatkov
Ameriški spletni trgovec Amazon mora v Luksemburgu plačati 746 milijonov evrov kazni, ker je kršil evropsko zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. Podjetje je sicer na odločitev napovedalo pritožbo, obtožbe na svoj račun še naprej zavrača, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)