Navigacija
Portal TFL

Informacije o ukrepih in predpisih v zvezi z aktualnim dogajanjem na enem mestu

Novice

26. november 2021

 • Bruselj predlaga standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju za devet mesecev
  Evropska komisija je v izogib zmedi v zimski turistični sezoni zaradi različnih pristopov članic EU glede poživitvenega odmerka predlagala standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju za devet mesecev. Na ravni EU je sicer urejena le uporaba tega potrdila za potovanja.(več)

25. november 2021

 • DZ soglasno podprl nadomestilo za samozaposlene
  DZ je s 86 glasovi za in nobenim proti sinoči sprejel dopolnitev zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Zakon uvaja denarno nadomestilo za samozaposlene, družbenike gospodarskih družb in kmete v primeru okužbe s koronavirusom ali zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene. Višina pomoči bo znašala 250 evrov za vsako odrejeno karanteno in ne več kot 750 evrov v enem mesecu. Novela bo veljala tudi za nazaj, v obdobju od 1. julija dalje. Ukrep pa bo veljal do konca leta z možnostjo podaljšanja za 6 mesecev.(več)

 • Na PCR-testiranje s fotografijo pozitivnega hitrega testa ali testirno ploščico
  Do PCR-testa brez napotitve so upravičeni vsi, ki predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa za samotestiranje. Za dokazovanje pozitivnega rezultata je na voljo več možnosti. Posamezniki lahko predložijo fotografijo testa z informacijo o času testiranja in osebnim dokumentom, test pa lahko prinesejo tudi s seboj.(več)

 • Sistem odškodnin po navedbah ministrstva ne daje podlage za uvedbo obveznega cepljenja
  Uvedba sistema odškodnin zaradi resnih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu-19, ki ga vlada predlaga v desetem protikoronskem zakonu, ne daje podlage za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Vprašanje odškodnin pa z interventnim zakonom urejajo zaradi hitrosti in učinkovitosti.(več)

 • Inšpektorat zaradi nepreverjanja pogoja PCT do zdaj zaprl 15 trgovin in bencinskih servisov
  Tržni inšpektorat je v zadnjih dveh tednih poostrenega nadzora zaradi nepreverjanja izpolnjevanja pogoja PCT začasno zaprl devet trgovin in bencinskih servisov, skupaj do zdaj 15. V 19 primerih je ugotovil tudi nenošenje maske in neizpolnjevanje pogoja PCT pri zaposlenih, a je teh primerov malo, pravi vodja tržnega inšpektorata Martina Gašperlin. Inšpektorat za šolstvo pa je včeraj zaprl še en zasebni izobraževalni zavod, tokrat na območju Savinjske regije.(več)

24. november 2021

 • Civilna iniciativa staršev zaradi samotestiranja na ustavno sodišče
  Civilna iniciativa staršev za zaščito otrok je na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki določa obvezno samotestiranje otrok na novi koronavirus, nasprotujejo pa tudi nošenju mask v šolah. Učenci in dijaki se morajo od 17. novembra trikrat tedensko obvezno samotestirati. Tisti, ki se ne, hkrati pa niso cepljeni ali preboleli, se morajo začasno izobraževati na daljavo. Po zadnjih podatkih ministrstva testiranje zavračajo in se izobražujejo na daljavo manj kot trije odstotki učencev.(več)

 • Konec poti za dva opozicijska zakonodajna predloga
  DZ se je včeraj seznanil, da se je zakonodajna pot predloga sprememb zakona o prispevkih za socialno varnost, ki ga je vložila Levica z namenom dviga prispevne stopnje delodajalcev, končala že na matičnem odboru za finance. Podobna usoda je doletela tudi predlog zakona o izplačilu dodatka za delo v rizičnih razmerah poklicnim gasilcem, zaposlenim v prostovoljnih gasilskih enotah.(več)

 • DZ razširil obseg opozicijske preiskave o ukrepanju v epidemiji in političnem vmešavanju v delo policije
  Državni zbor je razširil časovni obseg parlamentarne preiskave, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19. Prav tako je razširil obseg parlamentarne preiskave, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije.(več)

 • Sindikat upokojencev za zakonsko dopolnilo glede višine solidarnostnega dodatka
  V Sindikatu upokojencev Slovenije so v javnem pismu poslancem in državnim svetnikom opozorili, da vlada v predlogu zakona o dodatnih ukrepih v zvezi s covidom-19 pri predlogu solidarnostnega dodatka za upokojence ni upoštevala položaja starejših, ki živijo v enočlanskih gospodinjstvih. Zato predlagajo dopolnitev člena, ki določa višino dodatka.(več)

23. november 2021

 • Vlada novi interventni zakon že poslala v potrditev v DZ
  Predlog novega interventnega zakona z dodatnimi 180 milijoni evrov ukrepov za omilitev posledic epidemije že čaka na potrditev v DZ. S sprejemom se mudi, saj naj bi bili novi dodatki izplačani še letos, predvideno je tudi podaljšanje nekaterih ukrepov, ki se sicer letos iztekajo. Neizrabljeni lanski dopust bo denimo mogoče koristiti do aprila.(več)

 • V gospodarstvu si želijo še več pomoči ob epidemiji covida-19
  Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljajo odločitev vlade, da pripravi nov interventni zakon za pomoč ob epidemiji, a kot so zapisali v sporočilu za javnost, bi bilo nujno nabor ukrepov razširiti. Med drugim si želijo ponovne uvedbe subvencioniranja čakanja na delo ter skrajšanega delovnega časa.(več)

 • Inšpektorji pri 121 nadzorih v šolstvu ugotovili 11 nepravilnosti
  Inšpektorat za šolstvo je v novembru izvedel 121 nadzorov v šolstvu in v 11 primerih ugotovil nepravilnosti, ki izhajajo iz določil za preprečevanje širjenja koronavirusa. V enakem obdobju je pri 382 izvedenih nadzorih v športu ugotovil dve nepravilnosti, je na vladni novinarski konferenci dejal glavni šolski inšpektor Simon Slokan.(več)

22. november 2021

 • Vlada v PKP10 za podaljšanje turističnih bonov in nove dodatke
  Vlada je potrdila predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic. Najbolj ranljivim skupinam se bo izplačal poseben dodatek, predlagano je podaljšanje turističnih bonov. Obeta se povrnitev stroškov za hitre teste, pa tudi delna povrnitev izgubljenega dohodka za samozaposlene. Vlada pa je v zakonu tudi določila, da se pravno podlago za urejanje zbiranja ljudi, opravljanja dela, prometa blaga in izvajanja storitev lahko uredi z odloki.(več)

 • Vlada predlaga sistem odškodnine zaradi resnih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu
  Vlada v novem interventnem zakonu predlaga tudi povračilo škode tistim, ki jim je zaradi cepljenja proti covidu-19 nastala škoda na zdravju. "Uvedba odškodninske odgovornosti in sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv in zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja," je dejal Janez Poklukar.(več)

 • Odbor podprl nadomestilo samozaposlenim za izgubljeni dohodek ob karanteni
  Odbor DZ za zdravstvo je potrdil dopolnjeni predlog novele zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki so ga vložili v delu opozicije. Z njim bi poplačali krivico, ki jo je samozaposlenim povzročila vlada, ko jim je odvzela pravico do nadomestila za izgubljeni dohodek zaradi odrejene karantene ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile.(več)

 • Skupina nepovezanih poslancev s predlogom za podaljšanje bonov 21
  Poslanska skupina nepovezanih poslancev je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o interventnih ukrepih za pomoč turizmu, s katero bi podaljšali veljavnost bonov 21 do 31. julija prihodnje leto. Kot opozarjajo poslanci, je neizkoriščena več kot polovica skupne vrednosti novih bonov oz. več kot 100 milijonov evrov.(več)

 • Zagovornik za presojo ustavnosti enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence
  Zagovornik načela enakosti je na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti člena sedmega protikoronskega zakona, po katerem so novorojenčki, rojeni od 1. januarja 2020 do eno leto po koncu epidemije, ob rojstvu prejeli 500 evrov. Ocenjujejo namreč, da je ukrep diskriminatoren, saj izključuje tiste, ki imajo v Sloveniji začasno bivališče.(več)

19. november 2021

 • V upravnih zadevah bo mogoče vlaganje elektronskih vlog brez varnega elektronskega podpisa
  Vlada je na včerajšnji seji sprejela odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja covida-19 v upravnih zadevah. Z njim je med drugim omejila možnost vlaganja vlog pri organih, za vlaganje vlog se bo treba naročiti, elektronske vloge pa bo mogoče vlagati brez varnega elektronskega podpisa. Odlok je z današnjim dnem že začel veljati.(več)

17. november 2021

 • Začenja se obvezno samotestiranje učencev in dijakov
  Učenci in dijaki se bodo od danes v šolah trikrat tedensko obvezno samotestirali na novi koronavirus. Tisti, ki se ne bodo in niso ne cepljeni ne preboleli covida-19, se bodo začasno morali izobraževati na daljavo. Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec poudarjata, da gre za nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol.(več)

 • Zagovornik načela enakosti: pouk na daljavo za vse naj bo uveden le v skrajni sili
  Zagovornik načela enakosti je ministrstvu za šolstvo in vladi priporočil, naj možnost zaprtja šol za vse uporabita le v skrajni sili. V oceni diskriminatornosti predpisov, ki so bili podlaga za zaprtje šol zaradi epidemije covida-19, je namreč ugotovil, da je izobraževanje na daljavo po kakovosti neprimerljivo s poukom v šolskih prostorih.(več)

16. november 2021

 • Pogoj PCT za dostavo hrane le ni potreben
  Inšpektorji so pri nadzoru upoštevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) gostince in uporabnike doslej opozarjali, da morajo pogoj spoštovati tudi ob dostavi in prevzemu hrane, čemur so nasprotovali v OZS, včeraj pa je prišlo do spremembe. Kot je poročal spletni portal 24ur.com, so namreč na pristojni inšpekciji pojasnili, da je dostava izjema v skladu s petim odstavkom tretjega člena vladnega odloka. Dostava tako spada v kategorijo nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami.(več)

15. november 2021

 • Obvezno samotestiranje v šolah od srede, starši bodo podali (ne)soglasje
  Obvezno samotestiranje na novi koronavirus, ki ga bodo učenci in dijaki izvajali v šolah, se bo začelo izvajati v sredo. Spremenjeni vladni odlok določa tudi, da bodo za učence starši oz. skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja. Na ministrstvu za delo ob tem pojasnjujejo, da z nepodajo soglasja ni izpolnjen pogoj t. i. višje sile pri obveznosti varstva otrok. Če bo starš želel ostati z otrokom doma, se bo zato moral z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi za odsotnost z dela.(več)

 • Do PCR-testa brez napotitve po novem tudi s fotografijo pozitivnega testa za samotestiranje
  Do PCR-testa brez napotitve bodo po novem upravičeni vsi, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje, je razvidno iz pravilnika, objavljenega v uradnem listu. Kot dokazilo med drugim šteje fotografija pozitivnega rezultata HAG testa za samotestiranje.(več)

12. november 2021

 • PCT za starejše od 12 let pogoj tudi za vstop v državo
  Vlada je včeraj na redni seji sprejela spremembe odloka, ki določa pogoje vstopa v državo. Starost otroka, ki lahko vstopi v Slovenijo brez pogoja PCT v spremstvu ožjega družinskega člana, je s 15 let znižala na 12 let. V odlok so tudi izrecno zapisali, da hitri testi za samotestiranje ne veljajo kot dokazilo za prehod meje. Spremembe bodo v veljavo stopile v ponedeljek.(več)

 • Učenci in dijaki, ki se ne bodo želeli samotestirati, se bodo izobraževali na daljavo
  Državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec je na novinarski konferenci po seji vlade včeraj dejal, da se bodo učenci in dijaki, ki ne bodo upoštevali ukrepov samotestiranja v šolah in uporabe ustreznih mask, izobraževali na daljavo. Učenci in dijaki s posebnimi potrebami pa se bodo lahko samotestirali tudi doma. Spremenjena pravila se začnejo uporabljati 17. novembra.(več)

 • Vlada s spremembami ukrepov tudi pri sejemski dejavnosti in javnih kulturnih prireditvah
  Vlada je sinoči na dopisni seji sprejela še druge spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom. Med drugim spreminja pogoje izvajanja sejemske in kongresne dejavnosti ter kulturnih prireditev. Testi za samotestiranje, ki jih bodo opravljali v šolah, pa bodo veljali tudi za udeležbo v obšolskih dejavnostih.(več)

11. november 2021

 • OZS z novim pozivom k ureditvi karanten za samozaposlene, vlada rešitve že pripravila
  Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je vlado in resorna ministrstva vnovič pozvala, naj nemudoma uredijo nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni tudi za samozaposlene. Kot je opozorila, se s slabšanjem epidemioloških razmer stiske samozaposlenih povečujejo. Vlada pa sporoča, da so spremembe zakonodaje pripravljene.(več)

 • Ministrstvo za izobraževanje: Predloge ravnateljev glede samotestiranja bomo preučili
  Predlogi, ki so jih osnovnošolski ravnatelji podali glede samotestiranja učencev, so bili slišani, preučili jih bomo skupaj z zdravstveno stroko, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Ravnatelji so namreč opozorili na več težav z izvajanjem napovedanega obveznega samotestiranja v šolah, predvsem v prvi triadi.(več)

10. november 2021

 • Župani mestnih občin za razmislek o možnosti uvedbe pogoja PC
  Združenje mestnih občin Slovenije poziva DZ k sprejetju sprememb zakonodaje, ki bi vladi omogočile učinkovito sprejemanje strokovno podprtih ukrepov za zajezitev epidemije. V razmislek predlagajo, da bi se predvidela tudi možnost za uvedbo pogoja PC (preboleli, cepljeni), kot je predlagala strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.(več)

9. november 2021

 • Tudi na sodiščih od danes obvezen pogoj PCT
  Odslej bodo morali vsi obiskovalci sodišč, starejši od 12 let, izpolnjevati pogoj PCT, sicer ne bodo mogli vstopiti v prostore sodišča. Razen v nujnih zadevah lahko posamezniki vloge vlagajo le po pošti ali portalu eSodstvo. Vsa sodišča pa bodo še vedno opravljala naroke in druga procesna dejanja, odločala, vročala sodna pisanja in izvajala uradne ure v vseh zadevah, so objavili na spletni strani vrhovnega sodišča. Odredba o posebnih ukrepih velja do konca leta, določa pa tudi obvezno uporabo zaščitne maske.(več)

 • Informacijska pooblaščenka: Zakon dovoljuje vpogled v osebni dokument
  Zakon o varstvu osebnih podatkov dopušča vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov ob preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT, je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Delodajalci in ponudniki storitev tako lahko vpogledajo v dokazila, torej osebne dokumente, ne smejo pa jih hraniti.(več)

 • Na ministrstvu o podaljšanju bonov zaenkrat ne razmišljajo
  Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo o podaljšanju bonov, ki veljajo do konca leta, ne razmišljajo. Ti so po njihovih navedbah namreč dosegli svoj namen. "Če bi prišlo do dodatne zaostritve epidemioloških razmer in s tem vladnih ukrepov, pa bomo to odločitev ponovno pretehtali," so povedali za STA.(več)

 • Prvi teden novembra za 62.600 evrov glob zaradi nespoštovanja ukrepov
  Inšpektorji Finančne uprave RS (Furs) so pri preverjanju izpolnjevanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v prvem tednu novembra izdali 17 plačilnih nalogov v skupni višini 62.600 evrov. Najpogosteje so nepravilnosti ugotovili pri zavezancih iz dejavnosti gostinstva.(več)

8. november 2021

 • Od danes v veljavi strožji ukrepi za zajezitev širjenja covida-19
  V skladu z novim odlokom so od danes v veljavi številni strožji protikoronski ukrepi. Med drugim se starostna meja za izpolnjevanje pogoja PCT znižuje na 12 let, čas obratovanja gostinskih lokalov je omejen do 22. ure. Zbiranje je dovoljeno le v ožjem družinskem krogu. Javni shodi so dovoljeni z izpolnjevanjem pogoja PCT in ustrezno razdaljo. V zaprtih javnih krajih je obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2. Kulturne prireditve so ob določenih pogojih dovoljene le v zaprtih prostorih. Stroške HAG testov pa bo krila država.(več)

 • MIZŠ: Samotestiranje bo za učence in dijake obvezno
  Od 15. novembra bo samotestiranje učencev in dijakov obvezno, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), kjer so sicer sprva navajali, da bo testiranje še naprej prostovoljno. Samotestiranje se bo izvajalo trikrat na teden v šolskih prostorih.(več)

 • Vlada predlaga spremembe načina izračuna nerealiziranega programa zaradi oskrbe covidnih bolnikov
  Vlada bi z novelo zakona o ukrepih za omilitev posledic covida-19 popravila izračun vrednosti nerealiziranega programa zaradi zagotavljanja prostorov za covidne bolnike. Od veljave zakona so se namreč bistveno znižale cene za oskrbo covidnih bolnikov, na podlagi katerih temelji izračun, zato trenutna ureditev ni realna, so ocenili na ministrstvu.(več)

5. november 2021

 • ZNB neustaven tudi glede prepovedi ponujanja blaga in storitev
  Ustavno sodišče je odločilo, da je del zakona o nalezljivih boleznih, ki je bil podlaga za odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev, sprejet marca lani ob začetku epidemije covida-19, v neskladju z ustavo. Posledično je bil neustaven tudi vladni odlok. Neskladje zakona mora DZ odpraviti v dveh mesecih. Ustavno sodišče je ob tem med drugim poudarilo, da je zahteva po določnosti zakonske podlage še posebej stroga, kadar gre za omejevanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.(več)

4. november 2021

 • Odbor DZ prikimal višji proračunski porabi in zavrnil dvig prispevne stopnje delodajalcev
  Člani odbora DZ za finance so kljub opozorilom fiskalnega sveta in dela opozicije potrdili vladni predlog spremembe odloka, s katerim bodo proračunski odhodki letos za 670 milijonov evrov višji od tistih, ki jih je aprila določil DZ. Zavrnili pa so predlog Levice o postopnem dvigu prispevne stopnje delodajalcev s sedanjih 8,85 na 12,05 odstotka.(več)

 • Mladi forum predlaga izplačilo neizkoriščenih bonov za prehrano
  V Mladem forumu, podmladku SD, predlagajo, da se študentom izplača neizkoriščene študentske bone za prehrano v času epidemije covida-19. Izpostavljajo, da to ne bo vplivalo na davkoplačevalce, saj je bil denar v ta namen rezerviran z začetkom študijskega leta, velik del bonov pa je nato ostal nedotaknjen.(več)

 • Tožilstvo zavrglo ovadbo zavoda za blagovne rezerve zoper Ivana Galeta
  Specializirano tožilstvo je po poročanju medijev zavrglo kazensko ovadbo zavoda za blagovne rezerve zoper Ivana Galeta zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Gale je odločitev sodišča v zapisu na družbenem omrežju Facebook pozdravil. Zavod je ovadbo vložil 5. oktobra lani.(več)

2. november 2021

 • Samotestiranje za opravljanje dela po novem trikrat na teden
  Veljati je začel spremenjen odlok o načinu izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Ta med drugim uvaja redno presejalno testiranje na okužbo s koronavirusom v vseh bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih. Spreminja se tudi pogostost samotestiranja za opravljanje dela, po novem bodo testi veljali 48 ur. V šolstvu pa bo samotestiranje odslej potekalo dvakrat tedensko.(več)

29. oktober 2021

 • Lekarne lahko že danes začnejo izdajati teste za vse učence, dijake in študente
  Lekarne lahko že danes začnejo izdajati teste za samotestiranje za vse učence, dijake in študente, je s spremembami odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) odločila vlada na včerajšnji dopisni seji. Vlada je namreč že na sredini seji določila, da se bodo učenci, dijaki in študenti od 1. novembra testirali dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in sredah. Teste je v lekarnah mogoče prevzeti brezplačno, stroške namreč krije proračun.(več)

 • Predlog za izplačilo dodatka poklicnim gasilcem ni prepričal matičnega odbora
  Odbor DZ za obrambo je opravil drugo obravnavo predloga zakona o izplačilu dodatka za delo v rizičnih razmerah poklicnim gasilcem, zaposlenih v prostovoljnih gasilskih enotah. Predlagane rešitve, ki so jih oblikovali v LMŠ in jih v DZ vložili skupaj z Levico in NeP, niso uspele prepričati večine članov odbora.(več)

 • Svet EU in parlament dosegla začasni dogovor o okrepitvi mandata Eme
  Slovensko predsedstvo Sveta EU in pogajalci Evropskega parlamenta so dosegli začasni dogovor o okrepljeni vlogi Evropske agencije za zdravila (Ema) pri pripravljenosti na krize in kriznem upravljanju na področju zdravil in medicinskih pripomočkov.(več)

28. oktober 2021

 • Od ponedeljka strožje zahteve za izpolnjevanje pogoja PCT
  Vlada je včeraj sprejela spremembe odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, ki med drugim določajo pogostnost presejalnega testiranja s testi HAG za samotestiranje oziroma testiranja s testi HAG na vsakih 48 ur, dvakrat tedensko samotestiranje za vse učence osnovne šole, dijake in študente ter obveznost nošenja mask navkljub izpolnjenemu PC pogoju za dejavnosti zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter v dejavnostih in pri nudenju vseh storitev, kjer prihaja do medosebnega stika. Odlok začne veljati 1. novembra.(več)

25. oktober 2021

 • Vlada bo za dvig precepljenosti nagrajevala ambulante družinske medicine, v zdravstvu nasprotovanje
  Odzivi na odločitev vlade, da bo zagotovila dodatek zdravstvenim delavcem v timu družinske medicine, ki bodo z dodatnim delom zagotovili večjo precepljenost proti covidu-19 pri njih opredeljenih oseb, so različni. Zdravniki in medicinske sestre opozarjajo na svojo siceršnjo preobremenjenost, pomisleke imajo tudi o etičnosti takšnega nagrajevanja.(več)

21. oktober 2021

 • Opozicija vložila predlog novele za nadomestilo za karanteno tudi za samozaposlene
  Opozicijski poslanci s prvopodpisanim Branetom Golubovićem (LMŠ) so v DZ vložili predlog novele zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki ureja nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni tudi za samozaposlene, družbenike in kmete. K temu je pozvalo že več deležnikov, ministrstva za gospodarstvo, delo in zdravje pa doslej še niso ukrepala.(več)

19. oktober 2021

 • Način odreditve izobraževanja na daljavo v neskladju z ustavo

  Ustavno sodišče je z delno odločbo ugotovilo, da je v neskladju z ustavo ureditev iz PKP5, po kateri lahko minister za izobraževanje sam odredi izobraževanje na daljavo v osnovnih šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami. Taka ureditev po mnenju sodnikov pomeni preširoko polje proste presoje ministra, saj mu zakonodajalec prepušča normativno odreditev ukrepa, s katerim se izvirno posega v človekovo pravico otrok do izobraževanja. Državni zbor mora ugotovljeno neskladje odpraviti v dveh mesecih.(več)

 • Ministrstvo fiskalnemu svetu: Investicije za okrevanje gospodarstva
  Na pripravo proračunov za leti 2022 in 2023 vplivajo negotove razmere in izjemne okoliščine, osredotočeni smo na postopno umikanje kriznih ukrepov in okrevanje gospodarstva, zato posebno pozornost namenjamo investicijam, so v odzivu na opozorila fiskalnega sveta, da so odhodki načrtovani nerealno, zapisali na ministrstvu za finance.(več)

18. oktober 2021

 • Veljavnost cepljenja kot izjeme od karantene po novem brez časovne omejitve
  Vlada je na petkovi dopisni seji izdala odlok, ki pri izjemah od odreditve karantene za cepljene osebe ne vsebuje več pogoja obdobja devet mesecev za trajanje zaščite. Posvetovalna skupina za cepljenje je namreč sklenila, da trajanje zaščite po cepljenju velja neomejeno, dokler ne bodo znana nova dejstva in bo jasno, kdaj je potreben poživitveni odmerek.(več)

15. oktober 2021

 • OZS poziva k nadomestilu za čas karantene tudi za samozaposlene
  Število karantenskih odločb se je v zadnjem času povečalo, s tem pa so se povečale tudi stiske samozaposlenih, saj jim v času odrejene karantene ali karantene otrok ne pripada nikakršno nadomestilo, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Na vlado so zato naslovili prošnjo, da to krivico popravi.(več)

13. oktober 2021

 • Sindikat vojakov tudi na drugi stopnji izgubil tožbo za polni dodatek za delo v epidemiji
  Višje delovno in socialno sodišče je zavrnilo zahtevo Sindikata vojakov Slovenije, da se vojakom izplača dodatek v višini 65 odstotkov urne postavke osnovne plače za vse opravljene ure v času epidemije covida-19, z izjemo dela od doma. V sindikatu napovedujejo zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče.(več)

 • O podaljšanju turističnih ali novih bonov ministrstvo ne razmišlja
  Na ministrstvu za gospodarstvo ne razmišljajo o morebitnem vnovičnem podaljšanju veljavnosti lanskoletnih turističnih bonov ali o podaljšanju veljavnosti letošnjih t. i. bonov 21, je na novinarski konferenci včeraj dejal minister Zdravko Počivalšek. Prepričan je, da bo večina Slovencev bone do konca leta izkoristila.(več)

 • Inšpektorat med junijem in avgustom ujel skoraj 2000 oseb, ki niso upoštevale karantene
  Zdravstveni inšpektorat je od junija do avgusta opravil 12.256 nadzorov nad spoštovanjem karantene oz. samoizolacije. Pri tem so ugotovili, da 1919 oseb ni bilo na mestu, kjer bi morale prestajati karanteno oziroma izolacijo. V povezavi s kršitvami karantene na domu in izolacije so bile izrečene globe v skupni vrednosti 6400 evrov.(več)

12. oktober 2021

 • Iz vrst SD pobuda za nadomestilo plače za karanteno tudi za samozaposlene
  Samozaposleni, ki jim je odrejena karantena, niso vključeni v kategorijo delavcev, za katere je predvideno nadomestilo plače za odrejeno karanteno, zato mora vlada nemudoma pripraviti spremembe zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki bodo to popravile, je pozval poslanec SD Marko Koprivc. Ob tem se je zavzel za uvedbo nujnega postopka.(več)

 • Bruselj za spremembo proračuna za pospešitev cepljenja v revnejših državah
  Evropska komisija je včeraj predlagala spremembo proračuna za leto 2021, da bi zagotovila dodatno podporo politikam, ki jih je treba okrepiti v luči nedavnih dogajanj in dodatnih potreb, denimo pandemije covida-19. Predlagana sprememba bo zagotovila dodatnih 450 milijonov evrov in bo pripomogla k pospešitvi cepljenja na globalni ravni.(več)

11. oktober 2021

 • Vrhovno sodišče: Sankcije zaradi neuporabe mask brez zakonske podlage
  Vrhovno sodišče je presodilo, da za izrekanje prekrškovnih sankcij zaradi opustitve nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih ni bilo zakonske podlage, so sporočili s sodišča. Ker odlokov vlade ni mogoče šteti za predpis, s katerim se določa vsebina prekrškov, je vrhovno sodišče odgovor iskalo v razlagi določbe 39. člena zakona o nalezljivih boleznih. Sodni senat je ugotovil, da se zapoved nošenja zaščitne maske po svoji vsebini odločilno razlikuje od posegov v svobodo gibanja.(več)

8. oktober 2021

 • ESČP zavrglo pritožbo o obveznosti covidnih potrdil v Franciji
  Evropsko sodišče za človekove pravice (ESPČ) je zavrglo pritožbo o predpisih francoske vlade, ki določajo obveznost covidnega potrdila v določenih primerih. Sodišče se je v primeru razglasilo za nepristojno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.(več)

7. oktober 2021

 • Odbor DZ prikimal pravni podlagi za koriščenje evropskih sredstev
  Odbor DZ za finance je potrdil tudi predlog sprememb zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto, s katerimi je vlada v besedilo zapisala ustrezne pravne podlage za učinkovito porabo evropskih sredstev za projekte, vključene v načrt za okrevanje in odpornost.(več)

 • Pri nekaterih upravičencih do letnih pravic po navedbah ministrstva za delo prišlo do napake
  Pri nekaterih upravičencih, ki se jim po protikoronskem zakonu iz konca leta 2020 covidni dodatki za delo v rizičnih razmerah ne upoštevajo pri izračunu letnih pravic iz javnih sredstev, so bili ti dodatki pomotoma posredovani s strani Finančne uprave RS (Furs) na centre za socialno delo (CSD) in nato upoštevani pri izračunih.(več)

6. oktober 2021

 • V Inštitutu 8. marec opozarjajo na diskriminacijo samozaposlenih
  Inštitut 8. marec je opozoril na diskriminacijo samozaposlenih, saj jim ne pripada nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni. V inštitutu so zato pripravili dopis vsem poslanskim skupinam s predlagano spremembo zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva.(več)

4. oktober 2021

 • Vlada dovoljeno število zaposlitev v državni upravi povišala za 598
  Vlada je na četrtkovi dopisni seji sprejela skupni kadrovski načrt organov državne uprave za leti 2021 in 2022. Z njim je za potrebe obvladovanja okužb s covidom-19 in črpanja evropskih sredstev število dovoljenih zaposlenih povišala za 598. Določila je tudi minimalno kvoto za zaposlitev vrhunskih športnikov in trenerjev.(več)

 • Upravičencem letos še enkrat višje donacije od dohodnine kot lani
  Potem ko je sedmi protikoronski zakon zvišal delež, ki ga lahko zavezanci za dohodnino odstopijo družbeno pomembnim ustanovam, se je zvišal tudi znesek donacij tem upravičencem. Od celotnega zneska obračunane dohodnine za leto 2020 so zavezanci za donacije namenili skupaj 10,7 milijona evrov. To je še enkrat več kot lani.(več)

1. oktober 2021

 • Ustavno sodišče zadržalo izvajanje pogojev PC za državno upravo
  Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje določb odloka, ki bi sicer z današnjim dnem za zaposlene v državni upravi uvedel pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Glede morebitnih težko popravljivih škodljivih posledic so upoštevali, da vlada ni utemeljila, da bi se ravno med zaposlenimi v organih državne uprave novi koronavirus pomembno hitreje in bolj širil kot v preostali populaciji. V policijskem sindikatu so odločitev pozdravili, minister Boštjan Koritnik pa jo obžaluje, a jo bo spoštoval.(več)

 • Vrhovno sodišče ministrstvu predlagalo izvzem pogoja PCT za sodno oblast
  Vrhovno sodišče je ministrstvu za pravosodje predlagalo, da se pri izpolnjevanju odloka PCT izrecno izvzame sodno oblast, "da bo lahko sodstvo nedvoumno in avtonomno uredilo svoje poslovanje v trenutnih razmerah". Opozarjajo namreč, da zgolj razlaga vladnega odloka, kot jo je podalo ministrstvo, po njihovi oceni sodišč ne more zavezovati.(več)

30. september 2021

 • Vlada določila nove izjeme, kjer maske ne bodo več potrebne
  Vlada je včeraj določila izjemi pri nošenju mask v zaprtih prostorih, ki se nanašata na strežbo hrane v zaprtih javnih krajih in izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni (PC). Nošnja mask že doslej ni bila obvezna za goste gostinskih obratov, ko so sedeli za mizo. Po novem pa bo izjema veljala širše, denimo v kinematografih, kjer prodajajo hrano, na pogostitvah in drugje. Mask pa ne bo treba nositi niti osebam, ki izpolnjujejo pogoj PC, v okoljih, kjer so v medsebojnem stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.(več)

 • Odbor DZ zavrnil predlagana priporočila glede ukrepov za čiščenje zraka v javnih prostorih
  Odbor DZ za zdravstvo je sklenil, da vladi ne bo priporočil nujne uvedbe ukrepov za čiščenje zraka v šolah in drugih javnih prostorih z namenom omejevanja okužb z novim koronavirusom. Nujno sejo odbora so sicer zahtevali v SD, SAB in nepovezani poslanci, prepričani o nujnosti ustreznega prezračevanja zaprtih prostorov.(več)

 • Z oktobrom bi se lahko poslovil subvencionirani skrajšani delovnik
  S 1. oktobrom bi se lahko, če ga vlada s sklepom ne bo podaljšala, poslovil ukrep subvencioniranega skrajšanega delovnega časa, ki je od junija lani pomagal v pandemiji covida-19 prizadetim podjetjem in je državo do konca avgusta stal 73 milijonov evrov. Njegova ukinitev bi lahko nekoliko zvišala število brezposelnih, a naj pretresov ne bi bilo.(več)

 • Inšpektorji izpolnjevanje pogoja PCT preverjali v 3521 objektih in izdali 244 ukrepov
  Inšpektorji so v nadzoru izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) od 6. do 26. septembra pregledali 3521 objektov in izdali 244 ukrepov, od tega 12 sankcij po zakonu o prekrških, 105 opozoril po navedenem zakonu ter 127 ostalih upravnih ukrepov, je na vladni tiskovni konferenci pojasnila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.(več)

29. september 2021

 • Vlada na seji o nadzornem svetu RTV in nakupu cepiva Janssen
  Vlada je včeraj na dopisni seji med drugim sprejela sklep o razrešitvi Matjaža Medveda in Petra Majerja kot predstavnikov ustanovitelja v nadzornem svetu RTV Slovenija. Na njuni mesti je imenovala Antona Tomažiča in Milenka Ziherla. Sprejela pa je tudi predlog za nabavo dodatnih 100.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 Janssen, in sicer od Madžarske.(več)

 • V času covida-19 več pritožb glede dostopa do informacij javnega značaja
  Pri informacijskem pooblaščencu so ob svetovnem dnevu dostopa do informacij poudarili, da bi zaradi posebne družbene vloge medijev moralo biti njihovo delovanje v času epidemije okrepljeno, pogoji za njihovo delovanje pa lažji. A statistika pritožbenih postopkov pred informacijskim pooblaščencem kaže ravno obraten trend, navajajo.(več)

 • Ustavno sodišče jutri o pogoju PC v državni upravi
  Ustavno sodišče bo jutri na seji obravnavalo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC), je razvidno iz dnevnega reda seje, objavljenega na spletni strani ustavnega sodišča.(več)

28. september 2021

 • Turistična zbornica za podaljšanje skrajšanega delovnega časa in enkratno pomoč
  Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je ponovno pozvala k zagotovitvi enkratnega dodatka za turistična podjetja ter podaljšanje ukrepa skrajšanega delovnega časa do konca letošnjega leta. "Kljub postopnemu okrevanju določenih segmentov turizma žal drugi ostajajo v kritičnem položaju," so opozorili v sporočilu za medije.(več)


ARHIV NOVIC

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window