Portal TFL

STA novice / Peking kritičen do testiranja potnikov iz Kitajske, EU išče usklajen odziv

torek, 3.1.2023

Peking/Pariz/Stockholm, 03. januarja (STA) - Kitajske oblasti so danes kritizirale uvedbo obveznega testiranja za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, in opozorile, da bi lahko sprejele protiukrepe. Švedsko predsedstvo Svetu EU pa je za sredo sklicalo sestanek, na katerem bodo članice EU razpravljale o usklajenem odzivu na vstop potnikov iz Kitajske v EU.

"Nekatere države so sprejele omejitve vstopa, ki se nanašajo samo na kitajske potnike. To nima znanstvene podlage in je nesprejemljivo," je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning in opozorila, da bi lahko Kitajska sprejela protiukrepe "na podlagi načela vzajemnosti".

V zadnjih dneh se je namreč več držav odločilo, da bodo od potnikov iz Kitajske na letališčih zahtevale negativen izvid. Med njimi so Španija, Velika Britanija, Italija in Francija. Francoska premierka Elisabeth Borne je danes že zatrdila, da se bodo testiranja za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, nadaljevala, češ da s tem izpolnjujejo svojo dolžnost pri zaščiti Francozov.

A nekatere države članice tovrstnemu pristopu nasprotujejo in v luči tega je švedsko predsedstvo Svetu EU za sredo v okviru mehanizma za odzivanje na krizne razmere (IPCR) sklicalo sestanek. Na njem bodo razpravljali o usklajevanju odziva na vstop potnikov iz Kitajske v EU, piše na spletni strani predsedstva.

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je medtem danes ponovil, da obvezno testiranje potnikov iz Kitajske ni upravičeno, saj ne verjamejo, da bo porast primerov na Kitajskem vplival na epidemiološke razmere v EU glede na večjo odpornost prebivalcev EU in predhodno pojavljanje različic, ki trenutno krožijo na Kitajskem.

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je minuli teden ravnanje držav, ki želijo zaščititi svoje prebivalce, glede na pomanjkanje celovitih informacij iz Kitajske, ki je nedavno prenehala izdajati dnevna poročila o okužbah, označil kot razumljivo.

Do obveznega testiranja potnikov iz Kitajske sicer prihaja po tem, ko je Peking odpravil svojo politiko ničelne tolerance do covida-19. To je privedlo do skokovitega porasta okužb v državi. Kitajska pa je prav tako napovedala, da namerava odpraviti obvezno karanteno ob prihodu, zato veliko Kitajcev že načrtuje potovanje v tujino.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window