Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ zavrnil predlog nepovezanih poslancev o podaljšanju bonov vsaj do konca julija

sreda, 8.12.2021

Ljubljana, 08. decembra (STA) - Člani odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide so na današnji nujni zavrnili predlog nepovezanih poslancev, da bi veljavnost letošnjih bonov 21 podaljšali vsaj do 31. julija prihodnje leto. Kot je med drugim pojasnil državni sekretar Simon Zajc, poleti namreč pomoč v obliki bonov ne bo več odločilni faktor za turistični sektor.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je predlog novele zakona o interventnih ukrepih za pomoč turizmu, s katero bi podaljšali veljavnost letošnjih bonov, vložila novembra, v začetku tega meseca pa je podaljšanje veljavnosti bonov napovedala tudi vlada.

Kot je v imenu predlagateljev pojasnila Janja Sluga, so predlog pripravili, ker je šla komunikacija vlade ves čas v smeri tega, da o podaljšanju letošnjih in lanskih bonov ne razmišlja. "V luči trenutnih številk epidemije, pa bi morala vlada narediti vse, da do množičnega koriščenja bonov v tem času ne bi prihajalo," je dodala.

So pa v nasprotju z vlado, ki je podaljšanje veljavnosti letošnjih in lanskih bonov predlagala do 30. junija, nepovezani poslanci predlagali, da bi bilo bone mogoče koristiti do konca julija 2022, ob tem pa bi po besedah Sluge pustili možnost, da se vlada glede na zdravstvene razmere odloči, ali bi veljavnost nato še podaljšala.

Vlada se s predlogom nepovezanih poslancev ni strinjala, saj se je po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Zajca izkazalo, da turizem poleti zaživi tudi brez pomoči države v obliki bonov.

"Mi želimo, da do sredine leta pomagamo tako krajem z zimsko ponudbo. Od poletja pa pomoč skozi bone ni več odločilni faktor," je ponovil.

"Namen bonov je bila pomoč turistični industriji po dolgotrajnem zaprtju dejavnosti po prvem in drugem valu epidemije," je še dejal. Ukrep se je po njegovih besedah izkazal za uspešnega, saj je zelo pripomogel k ublažitvi padca prihoda tujih gostov v Slovenijo.

"Na ta način smo tudi v primerjavi z ostalimi državami močno dvignili obiske domačih gostov. To je pomagalo, da so turistična podjetja v prvem letu epidemije uspela prebroditi to krizo, kar ugotavlja in priznava tudi turistično gospodarstvo," je dejal Zajc.

Člani odbora so predlog nepovezanih zavrnili. Prav tako so glasovali proti dopolnilu SAB, s katerim so želeli možnost koriščenja bonov razširiti še v dejavnosti trgovanja z električno energijo, s plinom, trgovino na drobno z motornimi gorivi in drugo trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window