Navigacija
Portal TFL

STA novice / Število pobud varuhu na področju šolstva se je lani več kot podvojilo

torek, 20.9.2022

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Varuh človekovih pravic je lani obravnaval 243 pobud na področju šolstva, kar je več kot dvakrat toliko kot leta 2020, za skoraj polovico pa se je povečal delež klicev, ki so bili povezani s problematiko covida-19, je ob današnji obravnavi letnega poročila na odboru DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino povedal varuh Peter Svetina.

Kot je povedal Svetina, so prejemali veliko vprašanj glede nošenja mask in testiranj učencev na covid-19 v šolah, obravnavali pa so tudi pobude staršev, ki se niso strinjali s samotestiranjem otrok v šolah, zaradi česar se se njihovi otroci izobraževali na daljavo, so sporočili iz urada varuha človekovih pravic.

Varuh človekovih pravic je lani ugotovil 276 kršitev pravic in drugih nepravilnosti, hkrati pa je bil v rednih stikih z nosilci različnih vej oblasti in jih opozarjal na pomen spoštovanja mednarodnih in ustavnih standardov človekovih pravic tudi v času epidemije.

"Nujno je, da so človekove pravice dostopne vsakomur in da so posameznikom na razpolago ustrezni mehanizmi in pravna sredstva, da se kršitve odpravijo," je poudaril Svetina.

Ker so lani v zimskih mesecih pouk znova nadomestili s poučevanjem na daljavo, je varuh opozarjal, da vsi učenci nimajo enakih možnosti za učenje ter da lahko ukrepi proti širjenju okužb v večji meri prizadenejo prav socialno izključene ranljive skupine.

"Glede na pričakovano rast števila okužb po začetku šolskega leta, upam, da so pripravljene rešitve za obvladovanje širjenja pandemije premišljene in strokovno utemeljene. Pomembno je, da odločevalci ne ponavljate napak ter da pri svojem delu spoštujete odločitve ustavnega sodišča in stališča stroke," je poslancem dejal varuh.

Ob tem v uradu varuha zadnja leta v šolah zaznavajo porast medvrstniškega nasilja med otroci, tudi med otroci različnih etničnih pripadnosti. V takih primerih se lahko starši po besedah Svetine obrnejo na Inšpektorat za šolstvo in šport, ki je dolžan prednostno obravnavati tovrstne prijave in preveriti dejansko stanje ter ukrepe šole za zaščito vseh učencev.

Državni preventivni mehanizem, ki deluje v sklopu urada, je lani poleg drugih institucij obiskal deset strokovnih centrov za otroke in mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami ter jim dal 23 priporočil.

Kot je pojasnil Svetina, so na podlagi obiskov pristojnemu ministrstvu ponovno priporočili, da v sodelovanju z drugimi pristojnimi aktivno začne reševati problematike uživanja in odvisnosti od psihoaktivnih snovi oziroma drugih odvisnostih pri otrocih in mladostnikih v teh centrih, tako da čim prej sprejme ustrezne protokole ravnanja in centrom nudi vso potrebno pomoč.

Sicer pa je varuh na seji pristojno ministrstvo še pozval k spremembi pravilnika o šolninah in drugih prispevkih v visokem šolstvu tako, da bodo visokošolski zavodi morali ob vpisu na študij seznaniti študente z vsaj okvirno višino šolnine do konca rednega izobraževanja. Po njegovem je nedopustno, da do realizacije priporočil po dveh letih še vedno ni prišlo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window