Navigacija
Portal TFL

STA novice / Specialisti medicine dela bi po predlogu v oceno tveganja za posamezna delovna mesta dogovorno lahko uvrstili cepljenje proti covidu-19

četrtek, 13.1.2022

Laško/Ljubljana, 13. januarja (STA) - Specialisti medicine dela bi po predlogu ob dogovoru z delodajalci in delavci v oceno tveganja za posamezna delovna mesta lahko uvrstili cepljenje proti covidu-19, je ob robu obiska cepilnega mesta v Thermani Laško napovedal minister Janez Poklukar. Navedeno bi bilo omogočeno po predlogu programa cepljenja za leto 2022, ki ga je pripravil NIJZ.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so STA v sredo sporočili, da so ministrstvu za zdravje posredovali predlog programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2022. V njem med drugim predlagajo, da se v poglavju Program cepljenja za zaposlene med ostale navedene bolezni doda tudi covid-19.

To bi omogočilo, da se tudi cepljenje proti covidu-19 opravi v skladu z izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnih mest pri osebah, ki so pri opravljanju dela izpostavljene nalezljivim boleznim, in osebam, ki pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, so navedli na NIJZ.

Kot so pojasnili, delodajalec zagotavlja varnost in zdravje pri delu v skladu z zahtevami zakona o varnosti in zdravju pri delu. "Delavec mora spoštovati in izvajati ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu. Za izvedbo predlaganih ukrepov je odgovoren delodajalec," so še poudarili.

Minister za zdravje Poklukar je v današnji izjavi za medije potrdil, da so na ministrstvu prejeli pobudo o spremembi programa cepljenja. "Ta pobuda je prišla, tako da bo to v prihodnjih dneh pripravljeno," je napovedal.

Ob tem je pojasnil, da bo nato "vse skupaj odvisno od stroke, ki bo presojala od delovnega mesta do delovnega mesta". Posamezen specialist medicine dela, prometa in športa bo po njegovih besedah na pobudo delodajalca presodil, če je pobuda ustrezna, in jo nato sprejel ali zavrnil.

Kot je dejal, gre običajno za tripartitni dogovor, kar pomeni, da so vanj vključeni tudi delavci. Ob tem verjame, da so specialisti medicine dela po presoji navedeno v veliki meri lahko sprejeli že do sedaj.

Minister je komentiral tudi možnost uvedbe pogoja preboleli, cepljeni (PC). Pogoj PC je namreč na sestanku 5. januarja predlagala posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom Bojane Beović. Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar pa pogoju PC ni naklonjena, saj tudi preboleli in cepljeni lahko prenašajo virus, zato bi se morali potemtakem za uporabo storitev tudi testirati, je Logarjeva v sredo dejala za POP TV.

Poklukar je v današnjem odzivu spomnil, da obe skupini kot osnovni ukrep predlagata cepljenje, ki pomembno zmanjšuje tveganje za težji potek covida-19. Ob tem sam verjame, da ob uporabi mask, razkuževanju, ohranjanju distance, izvajanju samoizolacij in karanten uvajanje drugih ukrepov ne bo potrebno.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window