Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija predlagala ukrepe za zmanjšanje okužb s covidom-19

petek, 2.9.2022

Bruselj, 02. septembra (STA) - Evropska komisija je danes državam članicam EU predlagala konkretne ukrepe, da bi se izognili povečanju števila primerov novega koronavirusa med prihajajočo jesenjo in zimo. Glavni cilj predlaganih ukrepov je povečati uporabo cepiv ter zagotoviti učinkovito zaščito vseh državljanov, so danes sporočili iz Bruslja.

Komisija poziva države članice EU, naj vzpostavijo potrebne strategije in strukture, vključno s cepljenjem proti covidu-19 in nadzorom nad širjenjem okužb, da se bodo lahko hitro in trajno odzvale na morebitne prihodnje izbruhe.

"Države članice morajo še naprej usklajevati prizadevanja za pripravljenost po vsej EU pred naslednjim valom in nadaljnje uvajanje programov cepljenja. Če bomo ukrepali zdaj, bomo omejili pritisk na zdravstvene sisteme, motnje v gospodarstvu in izzive za družbo," je dejal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, pristojen za evropski način življenja.

Komisija zlasti spodbuja države članice, naj izboljšajo delež cepljenih oseb, prednostno uvedejo dodatni poživitveni odmerek za ranljive skupine prebivalstva, združijo kampanje cepljenja proti covidu-19 in gripi, in zagotovijo jasno obveščanje državljanov o koristih cepljenja.

Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je ob tem poudarila, da je pandemija koronavirusa še vedno prisotna, zato je treba ukrepati takoj, usklajeno in trajnostno, da bi preprečili nov porast okužb.

Izpostavila je, da je pri tem ključnega pomena, da vse države članice pripravijo zanesljive strategije cepljenja za jesen in zimo, vključno z uvedbo novoodobrenih poživitvenih cepiv.

Evropska komisija je danes odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech. Novi cepivi delujeta tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron, ki trenutno prevladuje v Evropi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window