Navigacija
Portal TFL

STA novice / Opozicija in koalicija z različnimi stališči o vmesnem poročilu preiskovalne komisije DZ glede vladnih epidemičnih ukrepov

ponedeljek, 21.3.2022

Ljubljana, 21. marca (STA) - V DZ je potekala razprava o vmesnem poročilu preiskovalne komisije DZ, ki na zahtevo opozicije preiskuje z epidemijo covida-19 povezane ukrepe od 1. marca 2020. V opoziciji so poročilo večinoma podprli in ocenili, da se je vlada Janeza Janše slabo odzvala na epidemijo. V koaliciji pa menijo, da je bil vladni odziv na epidemijo uspešen.

Preiskovalna komisija DZ je po besedah predsednika komisije Roberta Pavšiča (LMŠ) dokazala, da politično odgovornost za posledice neustreznega obvladovanja epidemije covida-19, predvsem pa presežne smrti nosi vlada in še posebej njen predsednik Janša. Slednji je "brez zakonske podlage neposredno in osebno posegel v strokovne procese odločanja ter jih prilagodil svojim interesom in motivom".

Marko Bandelli (SAB) je ob tem dodal, da je bilo po oceni komisije komuniciranje vlade v času epidemije covida-19 neustrezno. Izpostavil je tudi nasprotujoča si priporočila strokovne skupina za covid-19 v zvezi z nošenjem oz. uporabo mask.

Janja Sluga (NP) je med drugim izpostavila strategijo cepljenja proti covidu-19. Po njenih besedah je vlada vse upe polagala v cenejše cepivo podjetja AstraZeneca, zato se je odpovedala skoraj milijonu dodatnih odmerkov cepiv drugega proizvajalca, kar je Sluga označila za slabo odločitev.

Podporo vmesnemu poročilu sta v imenu strank poleg poslancev LMŠ, SAB in NP napovedala tudi Željko Cigler (SD) in Boštjan Koražija (Levica).

Monika Gregorčič (Konkretno) pa je izrazila prepričanje, da so obdobje epidemije covida-19 zaznamovali številni politično motivirani očitki o neupravičenem omejevanju pravic in svoboščin, "ki jim ustavno sodišče praviloma ni pritrdilo".

Problematizirala je namen ustanovitve preiskovalne komisije in vmesno poročilo, ki je po njenem mnenju netočno in zavajajoče, predlagani sklepi pa mestoma neustrezni in nesprejemljivi.

Podobno je ocenila tudi Mojca Škrinjar (SDS), ki je dejala, da je vlada uspešno obvladala epidemijo covida-19, tako z zdravstvenega kot gospodarskega vidika. V SDS po njenih besedah zavračajo vmesno poročilo skupaj z vsemi predlaganimi sklepi.

Tadeja Šuštar Zalar (NSi) je spomnila, da je bila situacija ob začetku epidemije covida-19 ob začetku nastopa mandata vlade Janeza Janše izjemno nepredstavljiva. Tudi sama je ocenila, da se je vlada uspešno spopadla z epidemijo.

Pavšič je prepričan nasprotno, saj je v decembru 2020 Slovenija zaradi covida-19 "izgubila za en avtobus ljudi na dan". Zavrnil je tudi očitke nekaterih koalicijskih poslancev o neobjektivnosti izvedenskega mnenja nekdanjega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je omenjeno mnenje pripravil za komisijo in v katerem je nekatere vladne epidemične ukrepe označil za neprimerne.

V koaliciji namreč menijo, da je kot nekdanji direktor NIJZ presojal svoje delo in delo svojih kolegov. Zato bi se moral po izvedenski etiki izločiti iz izdelave takšnega mnenja, je dejala Šuštar Zalarjeva.

Glasovanje o tem, ali naj DZ potrdi ali zavrne osnutek vmesnega poročila komisije in predlagane sklepe, bo sicer potekalo v sredo. Kot je ob robu seje v izjavi za medije dejal Pavšič, sam pričakuje, da bo vmesno poročilo zaradi nasprotovanja koalicijskih poslancev zavrnjeno.

V preiskovalni komisiji so sicer kot naznanitev sumov več kaznivih dejanj poročilo predali tudi preiskovalnim organom. V sklepih pa predlagajo tudi zaščito t. i. žvižgačev ter opolnomočenje medijev. Delo preiskovalne komisije bo po Pavšičevih besedah moral nadaljevati naslednji sklic DZ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window