Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada jasneje določila izjeme od izpolnjevanja PCT-pogoja za mlajše od 12 let

ponedeljek, 17.1.2022

Ljubljana, 17. januarja (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom, ki zdaj bolj jasno določa izjemo od določbe, po kateri mlajšim od 12 let ni treba izpolnjevati PCT-pogoja. Med drugim se učencem zagotavlja 20 hitrih antigenskih testov mesečno.

Gre za izjemo, ki določa, da morajo učenci opravljati testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje za potrebe vzgojno-izobraževalnega programa, ali pa gre za testiranje s hitrimi testi, na podlagi katerega se za učence uveljavi izjema od karantene na domu v skladu s predpisom o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku. Pri tem se navedeno samotestiranje šteje tudi za izpolnjevanje PCT-pogoja za udeležbo v glasbeni šoli, obšolskih dejavnostih in pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, je sporočila vlada.

Prav tako se določa izjema glede pogostnosti testiranja s hitrim antigenskim testom za samotestiranje za tiste učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih, ki se morajo vsakodnevno presejalno testirati v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika namesto napotitve v karanteno na domu v skladu z odlokom, ki ureja izjeme od karantene na domu po visoko tveganem stiku.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, so z omenjenim odlokom med drugim otrokom zagotovili 20 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec.

Dopolnjeni odlok določa, da učencem ni treba opravljati vsakodnevnega samotestiranja namesto napotitve v karanteno na domu, če izpolnjujejo pogoj prebolevnosti oz. pogoj prebolevnosti v kombinaciji s cepljenjem, ali predložijo dokazilo o negativnem rezultatu hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa.

Z namenom poenotenja zapisa se spreminjata tudi odstavka iz odloka tako, da se splošno določi, da mora uporabnik žičniških naprav in javnega prevoza potnikov predložiti dokazilo o izpolnjevanju PCT-pogoja. V noveli odloka se ureja še pogoj registriranih sedežev v javnem prevozu potnikov.

Kot je navedel Poklukar, so z odlokom podrobneje definirali, kakšen mora biti prostor ob vozniku.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window