Navigacija
Portal TFL

STA novice / Članice EU dosegle dogovor glede skupnih ukrepov v zdravstvenih krizah

ponedeljek, 20.12.2021

Bruselj, 20. decembra (STA) - Države članice EU so danes dosegle politični dogovor o nujnem okviru za izredne zdravstvene ukrepe, ki bo med drugim olajšal nakup zdravil in cepiv ter aktiviral izredno financiranje v primeru novih zdravstvenih kriz. Gre za še en pomemben korak v pripravljenosti EU na morebitne izredne zdravstvene razmere, kot je pandemija covida-19.

Svet je danes dosegel politični dogovor o novi uredbi glede nujnega okvira ukrepov v primeru izrednih razmer na področju javnega zdravja na ravni EU. To bo olajšalo nakup zdravil, cepiv in surovin, aktiviralo nujna sredstva in omogočilo spremljanje proizvodnih zmogljivosti v primeru novih zdravstvenih kriz, so zapisali v sporočilu.

Z uredbo bo ustanovljen odbor za zdravstvene krize, ki bo na ravni EU usklajeval nabavo in dostop do zdravstvenih protiukrepov. Odboru bosta sopredsedovala Evropska komisija in država članica, ki trenutno predseduje Svetu. V skladu z dogovorom se bo morala komisija pred ukrepanjem posvetovati z odborom. S tem bodo članice imele več besede pri sprejemanju odločitev.

"Nakup cepiv proti covidu-19 na ravni EU je bila zgodba o uspehu. Z današnjim dogovorom utiramo pot državam EU, da se pridružijo in zagotovijo, da imajo zdravila, cepiva in medicinsko opremo za zaščito svojih državljanov," je sporočil predsedujoči Svetu EU, slovenski minister za zdravje Janez Poklukar.

Dogovor v Svetu je danes pozdravila tudi evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides. "To je še en ključen korak pri zagotavljanju, da ima EU orodja za boljšo pripravljenost na prihodnje zdravstvene krize in za zaščito naših državljanov kot del močne evropske zdravstvene unije," je zapisala na Twitterju.

Današnji politični dogovor je pomemben korak v procesu sprejemanja zakonodaje o novem evropskem organu za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere, poimenovanem Hera. Gre tudi za enega od pomembnih zdravstvenih dosjejev v času slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Predlog o vzpostavitvi Here je Evropska komisija predstavila septembra, v luči izkušenj pri spopadanju s pandemijo covida-19 v preteklem letu. V Bruslju so ustanovitev Here označili za temeljni element evropske zdravstvene unije.

Hera bo organ, ki bo deloval v okviru Evropske komisije in ne bo samostojna agencija, omenjeni odbor za zdravstvene krize pa bo imel pri tem pomembno vlogo.

Evropska komisija je bila ob vzpostavitvi Here sicer deležna kritik zlasti s strani Evropskega parlamenta, saj ta pri delovanju novega organa nima bistvene vloge.

Na podlagi danes sprejetega političnega dogovora bo dokončno besedilo Svetu predloženo v sprejetje v prvih mesecih prihodnjega leta.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window