Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija za zavezujočo devetmesečno veljavnost covidnega potrdila

torek, 21.12.2021

Bruselj, 21. decembra (STA) - Evropska komisija je danes sprejela pravila o veljavnosti digitalnega covidnega potrdila, ki določajo zavezujoče obdobje veljavnosti potrdila devet mesecev od primarnega cepljenja za potovanja znotraj EU. To pomeni, da covidno potrdilo o cepljenju brez prejema poživitvenega odmerka po devetih mesecih ne bo več veljavno.

Nova pravila bodo zavezujoča za vseh 27 držav članic od 1. februarja prihodnje leto, je v Bruslju danes dejal govorec komisije.

Poživitveni odmerek se tako priporoča najkasneje šest mesecev od prvega kroga polnega cepljenja, pri čemer naj bi covidno potrdilo veljalo še nadaljnje tri mesece, da se omogoči dovolj časa za pripravo nacionalnih kampanj cepljenja in dostop do poživitvenega odmerka za državljane.

Jasno in enotno obdobje veljavnosti covidnih potrdil o cepljenju bo po navedbah Evropske komisije zagotovilo, da bodo potovalni ukrepi še naprej usklajeni, za kar so se na zadnjem srečanju Evropskega sveta minuli četrtek zavzeli voditelji držav članic EU.

V minulih tednih je namreč več držav članic, med njimi Portugalska, Italija in Grčija, uvedlo dodatne omejitve pri vstopu v državo v obliki negativnega testa tudi za cepljene.

Danes sprejeta pravila bodo nadomestila nezavezujoče priporočilo, ki ga je Evropska komisija podala konec novembra. Takrat je v izogib zmedi zaradi različnih pristopov članic EU glede poživitvenega odmerka predlagala standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju proti covidu-19 za devet mesecev.

Pri predlogu devetih mesecev je komisija upoštevala usmeritve Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), naj se tretji oziroma poživitveni odmerek uporabi po šestih mesecih od prvega kroga cepljenja, saj se po pol leta učinek cepiva zmanjša. Poleg tega to omogoča dodatne tri mesece za ustrezno organiziranje nacionalnih cepilnih kampanj, so pojasnili v komisiji.

V Evropski uniji je bilo doslej izdanih 807 milijonov covidnih potrdil. Doslej se je sistemu evropskega digitalnega covidnega potrdila pridružilo 60 držav in ozemelj na petih celinah, so še sporočili iz komisije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window