Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Svizu ogorčeni, da jih niso vključili v oblikovanje priporočil za omejevanje koronavirusa v šolah

sreda, 10.8.2022

Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj ostro protestira, ker niso bili vključeni v posvetovanja o protokolih za omejevanje novega koronavirusa, ki bodo veljali v vzgoji in izobraževanju v novem šolskem letu. Zahtevajo pojasnilo pristojnega ministra, je za STA dejal Štrukelj. Samotestiranje v domačem okolju sicer podpirajo.

Kot je pojasnil, so šolniki namreč tisti, ki bodo izvajali ukrepe za omejevanje epidemije v novem šolskem letu in lahko na nek način vzpostavijo pozitiven odnos do predloga, kako naj se obravnava epidemiološka situacija v šolstvu.

Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je namreč danes predstavila priporočila, ki bodo veljala v novem šolskem letu.

Sviz po njegovih navedbah zahteva pojasnilo pristojnega ministra, kako je mogoče, da predstavnikov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ni vključil v omenjeno delovno skupino. "Vidim, da je bil sestanek danes, mi pa nismo povabljeni," je bil jasen Štrukelj. "Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je kvalificiran predstavnik zaposlenih v teh dejavnostih in tukaj na tej točki ne vidim popolnoma nobene razlike od tega, kar je počela prejšnja šolska oblast, ki je vzela besedo zaposlenim pri teh vprašanjih," je ogorčeno dejal Štrukelj.

Poudaril je tudi, da ne razume napovedi vodje te delovne skupine Nine Pirnat, da bo glede priporočila o ravnanju zaposlenih odločala medicina dela, prometa in športa. "Ta napoved preseneča, ker je bilo do zdaj razumeti, da bodo o vsem, kar je povezano z epidemijo covida-19 odločala strokovna skupina in epidemiologi, in teh, kot vem, v medicini dela ni," je opozoril.

Vprašal se je tudi, zakaj bi šlo to "mimo delovne skupine", če je ta tista, ki je strokovni odločevalec o tem, kako bodo ravnali za omejevanje virusa. "Glede te napovedi potrebujemo dodatna pojasnila Pirnatove," je ocenil Štrukelj.

Ne glede na njihovo nestrinjanje s postopkom, pa v Svizu podpirajo današnje priporočilo o samotestiranju v domačem okolju, saj temelji na zaupanju do ljudi, da bodo odgovorno ravnali. To pa je po njegovi oceni pomembna razlika od tega, kar so izkusili prej, ko je vse temeljilo na zapovedih, ukazovanju in kaznovanju. "Po naši presoji je bistveno bolj konstruktivno, da se zaupa ljudem. Tako kot stalno ponavljamo, da je predpostavka za delovanje šolskega sistema zaupanje v učiteljstvo," je še dodal Štrukelj.

Če bodo epidemiološke razmere ostale podobne današnjim, ko prevladuje različica koronavirusa, ki ne povzroča velikega števila hudo obolelih s covidom-19, delovna skupina predlaga, da bi se šolajoči samotestirali doma, če bi imeli znake okužbe dihal ali ob tveganem stiku.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window