Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vstop v Slovenijo iz članic EU, kjer so potrdili omikron, še vedno mogoč brez karantene

sreda, 1.12.2021

Ljubljana, 01. decembra (STA) - Vstop v Slovenijo brez karantene je za slovenske državljane še vedno mogoč tudi iz območij znotraj Evropske unije, kjer so potrdili novo koronavirusno različico omikron, so danes za STA pojasnili pri notranjem ministrstvu. Glede na odlok namreč še vedno velja, da je karantena obvezna le ob vrnitvi iz sedmih afriških držav.

Glede na odlok, ki je v veljavi od sobote, je zaradi pojava nove koronavirusne različice obvezna desetdnevna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah ali na območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali so se v 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih. Za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico, pa vstop ni dovoljen.

Kot so povedali pri ministrstvu za notranje zadeve, so na seznamu teh območij države, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za varovanje zdravje (NIJZ). To pa ostajajo Južna Afrika, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Namibija, Zimbabve in Mozambik. Pri NIJZ so pojasnili, da gre za seznam držav, ki je nastal glede na informacije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC).

Pri MNZ so še zagotovili, da omejitve trenutno ne veljajo za države članice Evropske unije, tudi če so tam že potrdili prisotnost omikrona. Po njihovem to še niso tvegana območja.

Potem ko so o omikronu prvič poročali prejšnji teden iz Južne Afrike, so prisotnost nove koronavirusne različice potrdili tudi v 11 državah EU, med njimi so Avstrija, Belgija, Češka, Nemčija in Italija, piše ECDC na svoji spletni strani.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window