Navigacija
Portal TFL

STA novice / V delu opozicije naklonjeni predlogu zakona o nalezljivih boleznih

sreda, 1.12.2021

Ljubljana, 01. decembra (STA) - Opozicijske LMŠ, SD, SAB, Levica in nepovezani poslanci so po posvetu pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču izrazili podporo predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih. Ob tem ocenjujejo, da bi zakon v parlamentarni postopek morale vložiti vse poslanske skupine, ki bi se ob tem zavezale, da z dopolnili ne bodo bistveno spreminjale zakona.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je po posvetu v izjavi za medije izrazil pričakovanje, da bodo vse poslanske skupine opravile razpravo o predlogu zakona, ki ga je poslanskim skupinam posredovala Pravna mreža za varstvo demokracije, ter se do njega jasno opredelile. Kot je še poudaril, lahko zakon uspe samo, če ga bo podprlo 46 ali več poslancev.

Kot pomembno je še ocenil, da se pri zadevah, ki v javnosti vzbujajo nelagodje, strah in nezaupanje, povežeta civilna družba in politika. V LMŠ bodo po njegovih besedah sodelovali v procesu priprave in sprejemanja predloga novele zakona o nalezljivih boleznih, ob tem pa pozivajo, da je javnost v tem času obveščena o morebitnih sprotnih spremembah zakona.

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana pa so nekatere poslanske skupine skeptične do dela zakona, ki se nanaša na odločanje matičnega delovnega telesa o epidemioloških ukrepih. V danem primeru bi namreč o ukrepih tako odločal tudi odbor DZ za zdravstvo, ki po Hanovi oceni "v tej politični situaciji ne odraža politične realnosti državnega zbora". A kot je še zatrdil, verjame, da bi lahko poslanske skupine o tem dosegle konsenz. Sam je sicer predlagal, da se ustanovi ločen odbor, kjer bi bile vse stranke enakovredno zastopane. Ob tem je še opozoril na pritisk javnosti, ki bi ga doživljali poslanci, ki bi sodelovali v odboru in sprejemali odločitve o epidemioloških ukrepih.

V Levici medtem ocenjujejo, da je predlog novele zakona o nalezljivih boleznih dobra osnova za nadaljevanje pogovorov. Kot je poudaril vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, zakon ob vsaki omembi pri določenem delu javnosti sproži val ogorčenja in strahu, a ga v danih razmerah nujno potrebujemo v prenovljeni in z ustavo skladni obliki. V Levici sicer ocenjujejo, da bi morali biti odzivi poslanskih skupin na predlog zakona pozitivni, a se bojijo, da pobuda ne bo uspešna v smislu, da bi jo enotno podprle vse parlamentarne stranke. Po njegovih besedah je največja koalicijska stranka SDS na posvetu izrazila nestrinjanje s predlogom zakona v delu, ki se nanaša na pristojnosti DZ ob sprejemanju posameznih ukrepov, saj naj bi to "omejevalo in oviralo vlado pri njenem delu".

Na odziv SDS je v izjavi po posvetu opozorila tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Ob tem je še opozorila na dejstvo, da če zakon ne bo vložen s podpisi vseh poslancev, obstaja možnost, da ga koalicija z dopolnili pomembno spremeni. Posvet pri predsedniku DZ je bil sicer po njenih besedah koristen, v SAB pa so vsebini predloga zakona naklonjeni, saj podpirajo, da so jasni kriteriji, po katerih se bodo uveljavljali nekateri ukrepi. Pozdravljajo tudi upoštevanje merila sorazmernosti in uvedbo nadzora parlamenta nad nekaterimi ukrepi, ki bi jih sprejela vlada.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa prednost predloga novele zakona vidijo predvsem v tem, da ga je pripravila stroka, in ne politika. Nepovezani poslanci sicer menijo, da bi morale predlog zakona v DZ vložiti vse poslanske skupine s prvopodpisanim predsednikom DZ Igorjem Zorčičem. Kot je dejala vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga, večjih pomislekov o vsebini zakona nimajo, tisti, ki so jih izrazile posamezne poslanske skupine na današnjem posvetu, predvsem v povezavi s tem, ali naj ima nadzor nad epidemiološkimi ukrepi, ki jih sprejema vlada, matično delovno telo ali celotni DZ, pa se lahko rešijo v času obravnave zakona. V poslanski skupini po besedah Sluge menijo, da je matično delovno telo legitimno ter sposobno hitrega in strokovnega odločanja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window