Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj predlaga podaljšanje digitalnega covidnega potrdila za eno leto

četrtek, 3.2.2022

Bruselj, 03. februarja (STA) - Evropska komisija je danes predlagala podaljšanje evropskega digitalnega covidnega potrdila do 30. junija 2023. Podaljšanje bo zagotovilo, da bodo lahko potniki med potovanjem po EU še naprej uporabljali svoje potrdilo v primeru, da bodo države članice ohranile nekatere javnozdravstvene ukrepe, so pojasnili v Bruslju.

Komisija je poleg podaljšanja covidnega potrdila predlagala tudi spremembe uredbe o digitalnem covidnem potrdilu in pozvala Evropski parlament in Svet EU, naj njen predlog hitro sprejmeta. Dosedanja uredba o evropskem digitalnem covidnem potrdilu namreč velja do 30. junija letos.

Evropska komisija je danes predlagala, da naj bi evropsko digitalno covidno potrdilo v prihodnje vključilo visokokakovostna laboratorijska antigenska testiranja med vrste testiranj, za katere se lahko izda potrdilo o testiranju. Poleg tega naj bi zagotavljalo, da potrdila o cepljenju vsebujejo pravilno skupno število odmerkov, prejetih v katerikoli državi članici EU, ne le v državi članici, ki je izdala potrdilo. Predlaga tudi, da potrdila lahko izdajo osebam, ki sodelujejo v kliničnih preskušanjih cepiv proti covidu-19.

V Bruslju so ob tem izpostavili, da o domači uporabi digitalnih covidnih potrdil še naprej odločajo države članice EU. Dodali so, da zakonodaja EU o evropskem digitalnem covidnem potrdilu ne predpisuje niti ne prepoveduje domače uporabe potrdila (na primer za obisk dogodkov ali vstop v restavracijo).

Kadar država članica vzpostavi sistem za izdajanje covidnih potrdil za nacionalne namene, bi morala hkrati zagotoviti, da se za te namene v celoti priznava tudi evropsko digitalno covidno potrdilo, so še pozvali v Bruslju. Evropska komisija poleg tega poziva države članice, naj svoja domača obdobja veljavnosti uskladijo z obdobjem veljavnosti, določenim na ravni EU za namene potovanj.

"Ne moremo napovedati, kako se bo razvijala pandemija, lahko pa zagotovimo, da bodo državljani in državljanke povsod na poti še naprej uživali ugodnosti potrdila, ki deluje in je sprejeto. Brez podaljšanja veljavnosti se lahko zgodi, da bodo v veljavi številni različni nacionalni sistemi in se bomo morali spopadati z zmedo in ovirami, ki jih bo to povzročilo. Evropsko digitalno covidno potrdilo se je izkazalo za učinkovito pri omogočanju varnega in prostega potovanja. Nestrpno pričakujem dan, ko ne bo več potrebno. Do takrat pa nam bo potrdilo omogočalo varno gibanje v Evropi," je danes sporočil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides pa je dejala, da je "evropsko digitalno covidno potrdilo v času velike negotovosti olajšalo varno prosto gibanje in potovanja".

"Naši državljani so potrdilo sprejeli, saj jim je olajšalo življenje. To pomembno orodje je bilo ključno pri obvladovanju tveganj ter podpiranju javnozdravstvenih ukrepov za zaščito državljanov med pandemijo. Danes predlagamo posodobitev možnosti uporabe potrdila za potovanje po vsej EU, s čimer bomo Evropejcem zagotovili gotovost vse do prenehanja potreb na področju javnega zdravja. Predlagamo tudi prilagoditev potrdil najnovejšemu znanstvenemu razvoju in epidemiološkim spremembam ter potrebi po pospešitvi kampanj cepljenja s poživitvenim odmerkom in podpiranju ključnih kliničnih raziskav, ki so že v teku, s priznanjem prebivalstva, udeleženega v njih," je še dejala komisarka Kiriakides.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton pa je dejal, da je "evropsko digitalno covidno potrdilo postalo svetovni standard". Doslej je bilo po njegovih besedah izdanih več kot 1,2 milijarde potrdil, v sistem pa je povezanih že 60 držav.

"Z digitalno infrastrukturo portala Prehod EU še naprej olajšujemo čezmejno priznavanje covidnih potrdil v času trajanja pandemije. To je pomemben element pri omogočanju prostega gibanja in potovanja tudi v negotovih časih," je še dejal Breton.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window