Navigacija
Portal TFL

STA novice / EU umaknila več držav s seznama, ki priporoča lažji vstop za potnike

ponedeljek, 17.1.2022

Bruselj, 17. januarja (STA) - Evropska unija je danes umaknila Avstralijo, Kanado in Argentino s seznama tistih držav, za katere velja, da imajo njihovi potniki, tudi necepljeni, enostavnejši vstop v povezavo. Avstralija, Kanada in Argentina so zdaj na seznamu večine držav sveta, za katere EU priporoča omejitev vstopa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev, ki so jo podprli veleposlaniki 27 članic EU, so sprejeli zaradi naraščajočega števila okužb s koronavirusno različico omikron v teh treh državah.

Omejeni seznam je sicer le priporočilo. Številne države EU imajo namreč svoja individualna pravila, ko gre za potnike, ki prihajajo iz držav nečlanic EU.

"Nenujna potovanja v EU iz držav ali entitet, ki niso na seznamu (...), so lahko podvržena začasni omejitvi potovanj," so ob tem sporočili v Bruslju. Ob tem so dodali, da odločitev "ne posega v možnost držav članic, da odpravijo začasno omejitev nenujnih potovanj v EU za polno cepljene potnike".

Na seznamu je sicer trenutno 13 držav, za katere EU pravi, da bi morale države članice "postopno odpraviti" omejitve potovanj, vključno s Čilom, Novo Zelandijo, Ruando in Savdsko Arabijo. Na seznamu je tudi Kitajska, vendar pod pogojem, da vzajemno odpravi omejitve potovanj za prebivalce EU. Tega Peking, ki sledi t. i. ničelni strategiji glede covida-19, zaenkrat še ni storil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window