Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zbornica računovodskih servisov ponovno poziva k podaljšanju roka za predložitev letnih poročil

ponedeljek, 20.12.2021

Ljubljana, 20. decembra (STA) - Zbornica računovodskih servisov vlado tudi letos poziva k podaljšanju roka za oddajo letnih poročil ter davčnih obračunov za leto 2021. Kot opozarja, so ukrepi iz interventnih zakonov za pomoč gospodarstvu doslej že občutno povečali obseg dela računovodskim servisom, prihajajoči novi ukrepi pa bi lahko pomenili vnovičen pritisk na delo servisov.

V zbornici ob tem opozarjajo na stiske, s katerimi se soočajo zaposleni v računovodskih servisih zaradi povišanega števila okuženih in obolelih ter povečanih izostankov z dela zaradi višje sile, kar onemogoča ustrezno načrtovanje dela ob zahtevanih predpisanih rokih za oddajo različnih poročil državnim in drugim organom.

Zbornica računovodskih servisov, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, je konec novembra na finančno ministrstvo ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo naslovila predlog za podaljšanje roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021. S finančnega ministrstva so 8. decembra prejeli odgovor, da to trenutno ni predvideno. Zbornica je zato danes na poslanske skupine poslala predloge amandmajev k predlogu zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 v zvezi s predložitvijo davčnih obračunov in letnih poročil, so sporočili iz zbornice.

Poslanskim skupinam predlagajo, da podprejo in vsebinsko povzamejo njihove predloge ter jih v obliki amandmajev uveljavljajo pri obravnavi predloga zakona na odboru za finance. Med njihovimi predlogi so podaljšanje roka za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, podaljšanje roka za predložitev davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter podaljšanje roka za pripravo in posredovanje zaključnih računov in letnih poročil za leto 2021, ki se oddajajo Ajpesu, in sicer za dva meseca (do 31. maja 2022).

Prav tako se zavzemajo za podaljšanje roka za priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, za določitev nove zavarovalne osnove v letu 2021 (najpozneje za mesec junij) in podaljšanje skrajnega roka za sestavo in odpremo informativnega izračuna dohodnine za leto 2021 (z 31. maja 2022 na 30. junij 2022).

Te roke bi v primeru neizboljšanja ali celo poslabšanja epidemioloških razmer v državi ali ponovnega zaprtja države podaljšali za dodatnih 30 dni.

"Lanskoletno podaljšanje en dan pred rokom za oddajo letnih poročil za leto 2020 ni pomenilo bistvene razbremenitve računovodskih servisov; zato v zbornici že dovolj zgodaj opozarjamo na prihajajoče obremenitve. Glede na napovedi hitrega širjenja različice virusa omikron so ta opozorila več kot utemeljena," so še zapisali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window