Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada določila višino dnevnega nadomestila v primeru bolniške odsotnosti za samozaposlene v kulturi

četrtek, 27.1.2022

Ljubljana, 27. januarja (STA) - Vlada je danes izdala uredbo o določitvi višine dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2022. To se določi v višini 25 evrov oziroma 750 evrov za 30 delovnih dni, s čimer se ohrani višina dnevnega nadomestila iz leta 2021, so sporočili po današnji seji vlade.

Nadomestila za čas odsotnosti z dela zaradi bolezni urejajo predpisi s področja zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, ki določajo obveznosti in pravice vseh zavarovancev, tudi tistih, ki opravljajo samostojno dejavnost. Iz naslova zdravstvenega zavarovanja lahko oseba, ki opravlja samostojno dejavnost, uveljavlja nadomestilo zaradi bolezni šele od 31. delovnega dne zadržanosti od dela naprej. To velja tudi za samozaposlene v kulturi.

Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo med ukrepi za spodbujanje samozaposlovanja določa tudi nadomestilo za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za prvih 30 delovnih dni, ko niso upravičeni do nadomestila.

Samozaposleni v kulturi lahko za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni, ki traja najmanj 31 delovnih dni, prejme dnevno nadomestilo za delovne dni do vključno 30. delovnega dneva bolezni. Nadomestilo lahko prejme največ za enkratno zadržanost od dela zaradi bolezni v posameznem letu. Vlada v skladu z navedenim členom določi višino dnevnega nadomestila za tekoče leto do 31. januarja tekočega leta.

Nadomestila, ki se izplačujejo iz državnega proračuna ali namenskih blagajn, so vezana na socialni oz. gmotni položaj upravičenca ali vplačane prispevke. Tako se je ministrstvo le informativno oprlo na dva parametra, znotraj katerih je, tudi glede na proračunske možnosti, določilo višino dnevnega nadomestila, in sicer na prag revščine in minimalno plačo.

Po statističnih podatkih je za leto 2020 prag revščine opredeljen kot dohodek, nižji od 739 evrov na mesec. Minimalna bruto plača za leto 2021 je določena v višini 1024,24 evra bruto.

Glede na to, da je nadomestilo zaradi začasne zadržanosti iz naslova zdravstvenega zavarovanja vezano na odmerni odstotek od osnove za plačilo prispevkov, obračunan za delovne dni in da izplačilo nadomestila ne pomeni polne plače, se določi nadomestilo za polni delovni čas v višini 25 evrov oziroma 750 evrov za 30 delovnih dni, s čimer se ohrani višina dnevnega nadomestila iz leta 2021, so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window