Navigacija
Portal TFL

STA novice / V EU stopajo v veljavo posodobljena pravila glede covidnega potrdila (tema)

ponedeljek, 31.1.2022

Bruselj, 31. januarja (STA) - V Evropski uniji bodo v torek stopila v veljavo nova pravila glede covidnih potrdil, ki spreminjajo njihovo veljavnost, saj ta ne bodo več nujno neomejena. Večina držav bo predvidoma sledila priporočilom Bruslja pri pogojih glede prehajanja meje, bodo pa še vedno same postavljale pogoje glede potrdila in koriščenja storitev znotraj države.

Glede na nova pravila Bruslja, ki so jih potrdile države članice, je veljavnost potrdila od 1. februarja omejena na 270 dni po primarnem cepljenju. Potrdilo za prebolevnike bo omejeno na 180 dni, potrdilo za potnike s PCR-testom bo omejeno na 72 ur, tistim s hitrim testom pa bo potrdilo veljalo 24 ur. Tistim, ki so se cepili s poživitvenim odmerkom, bo potrdilo veljalo neomejeno.

V Evropski komisiji izpostavljajo, da se evropska ureditev nanaša samo na potovanje po uniji, medtem ko uporabo tega potrdila ali podobnih potrdil za druge namene, na primer obisk restavracij ali kina, urejajo države same. V skladu s priporočilom, ki so ga potrdile tudi države članice, za imetnike covidnega potrdila za potovanje po EU tako ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve, kot so zahteve po negativnih testih ali karanteni. To v praksi pomeni, da imetniki covidnega potrdila o cepljenju proti covidu-19 tudi brez poživitvenega odmerka ne bi smeli imeti težav pri potovanju v uniji v devetih mesecih od prejetja omenjenega potrdila. Po tem obdobju potrdilo ne bi več veljalo brez poživitvenega odmerka.

Poleg standardne veljavnosti covidnega potrdila za devet mesecev, ki je sicer z delegiranim aktom tudi zavezujoča, uvaja novo priporočilo še nekaj sprememb usklajenega pristopa za zagotovitev prostega gibanja po uniji v pandemiji.

Izjema glede omejitev na mejah bo veljala za države, ki bodo na zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni obarvane temno rdečo. Trenutno to velja za večino EU. Izjemoma so rdeče le nekatere regije v Romuniji in na Poljskem.

Države EU lahko tako glede na veljaven zemljevid ECDC še naprej uvajajo svoje pogoje za prehajanje meje. Tako bo na primer za vstop v Avstrijo tudi od torka naprej veljalo, da morajo cepljeni in preboleli predložiti negativen izvid PCR-testa, izjema pa velja za tiste, ki so že prejeli poživitveni odmerek cepiva.

Avstrija sicer s torkom omejuje veljavnost potrdil o cepljenju po drugem odmerku s trenutnih devet na šest mesecev. Veljavnost se lahko podaljša s poživitvenim odmerkom. Obenem bodo predvidoma v roku enega tedna uvedli obvezno cepljenje.

V soboto bodo v Avstriji začeli postopno sproščanje večjih del omejitvenih ukrepov. S 5. februarjem bodo namreč lahko gostinski in drugi lokali delovali do polnoči. V trgovini bo pogoj PC prenehal veljati 12. februarja. V trgovino bo lahko vstopal vsakdo, potrebni ne bodo niti testi, bodo pa morali obiskovalci nositi maske FFP2. Od 19. februarja bo v gostinstvu in turizmu pogoj PC zamenjal pogoj PCT.

Medtem ko bo Avstrija vztrajala pri svojih vstopnih pogojih, jih bo v torek sprostila Italija. Potniki bodo namreč za vstop v državo tako potrebovali le še potrdilo PCT. Za vstop v Italijo sicer še danes velja, da morajo prebolevniki in cepljeni obvezno predložiti tudi negativen izvid testa na novi koronavirus.

V Italiji za večino storitev in dejavnosti velja potrdilo PC, med drugim za restavracije, javne dogodke in muzeje. Obenem je obvezno nošenje zaščitne maske na javnih prostorih.

Ukrepe za vstop v državo s torkom sprošča tudi Danska, kjer je še danes podobno kot za Italijo nujna predložitev negativnega testa. Od torka bo dovolj covidno potrdilo, pri čemer v primeru vstopa s predložitvijo testa, ta ne sme biti starejši od 24 ur.

Tudi sicer bodo v torek na Danskem kot prvi članici EU odpravili skoraj vse omejitvene ukrepe. S 1. februarjem Dancem na večini krajev ne bo treba več nositi zaščitnih mask ali kazati potrdil o cepljenju, bari in restavracijam se ne bodo več zapirali predčasno.

Medtem se pri vstopu v Francijo ne spreminjajo pogoji, še naprej bo namreč zadostoval pogoj PCT. So pa bolj strogi ukrepi znotraj Francije, saj je za večino storitev in javnih prostorov nujen pogoj PC. Bodo pa v sredo odpravili obvezne zaščitne maske na prostem.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window