Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zdravstveni ministri EU podprli testiranje potnikov s Kitajske

torek, 3.1.2023

Bruselj, 03. januarja (STA) - Velika večina držav članic EU podpira testiranje potnikov s Kitajske pred vkrcanjem na letalo, so sporočili iz Evropske komisije. Zdravstveni ministri so prišli do konsenza pred sredinim sestankom, na katerem bodo članice EU znova razpravljale o usklajenem odzivu na vstop potnikov iz Kitajske v EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komisarka za zdravje Stela Kiriakides je prek Twitterja sporočila še, da so se ministri uskladili glede priporočil za okrepljen nadzor prisotnosti novega koronavirusa v odpadnih vodah na letih in letališčih. Strinjali so se tudi glede potrebe po okrepljenem notranjem nadzoru.

"Enotnost ostaja naše najmočnejše orodje proti covidu," je še zapisala Ciprčanka, zadolžena za področje zdravja in varnosti prehrane v EU.

Oblasti v Pekingu so sicer danes kritizirale uvedbo obveznega testiranja za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, in opozorile, da bi lahko sprejele protiukrepe. V zadnjih dneh se je namreč več držav odločilo, da bodo od potnikov iz Kitajske na letališčih zahtevale negativen izvid. Med njimi so Španija, Velika Britanija, Italija in Francija.

A ker naj bi nekatere države članice tovrstnemu pristopu nasprotovale, je švedsko predsedstvo Svetu EU za sredo v okviru mehanizma za odzivanje na krizne razmere (IPCR) sklicalo še en sestanek.

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je medtem danes ponovil, da obvezno testiranje potnikov iz Kitajske ni upravičeno, saj ne verjamejo, da bo porast primerov na Kitajskem vplival na epidemiološke razmere v EU glede na večjo odpornost prebivalcev EU in predhodno pojavljanje različic, ki trenutno krožijo na Kitajskem.

Do obveznega testiranja potnikov iz Kitajske sicer prihaja po tem, ko je Peking odpravil svojo politiko ničelne tolerance do covida-19. To je privedlo do skokovitega porasta okužb v državi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window