Dnevne zakonodajne novosti / 10. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Dodatne ugodnosti za poslance ostajajo v predlogu
Tema dneva

Mandatno-volilna komisija DZ je po žgoči razpravi ob nasprotovanju Levice in NSi prižgala zeleno luč noveli zakona o poslancih. Zavrnili so tako dopolnila koalicije kot opozicije - štiri so se nanašala na nezdružljivost poslanske funkcije in prenehanje mandata. Novela te postopke prenaša na protikorupcijsko komisijo. Zavrnjeni sta bili tudi dopolnili Levice za črtanje uvedbe obračunavanja stroškov prevoza na podlagi kilometrine in odprave pogoja šestmesečnega opravljanja funkcije za pridobitev pravice do nadomestila plače.(več)

Med poslanci nezadovoljstvo glede nezdružljivosti funkcije
Kljub podpori MVK med poslanskimi skupinami ostaja nezadovoljstvo ob nerešenem vprašanju sankcij pri nezdružljivosti funkcije. Podpora na seji DZ zato ni gotova, tudi v SMC in SAB napovedujejo razmislek. Po predlogu bi za poslance v celoti veljale tako materialne kot procesne določbe zakona o preprečevanju korupcije, ki ne predvideva prenehanja poslanskega mandata.(več)

Predlog zakona o DZ na odboru nekoliko dopolnili
Parlamentarni odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je medtem včeraj potrdil predlog zakona o DZ. Predlog so v parlamentarno proceduro vložili vsi poslanci z izjemo poslancev Levice. Po razpravi, ki se je vrtela predvsem okoli pomislekov v mnenju vlade, pa so ga nekoliko popravljenega potrdili brez glasu proti.(več)

SDS z novelo zakona za omejitev in strožji nadzor pirotehnike
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, katere osnovni namen je omejitev in strožji nadzor glede prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov, so sporočili iz te poslanske skupine.(več)

Ustavno sodišče razveljavilo sodbo o skrbništvu dečkov
Ustavno sodišče je po poročanju Večera razveljavilo sodbo Upravnega sodišča v Mariboru v primeru skrbništva dečkov, ki so ju delavci velenjskega centra za socialno delo 31. marca 2016 brez vednosti starih staršev, kjer sta bivala po tragični smrti svoje mame, odpeljali v rejniško družino, kjer sta še danes. Sojenje je vrnjeno na prvo stopnjo.(več)

Banka Slovenije zaostruje pogoje za podeljevanje potrošniških kreditov
Banka Slovenije bo novembra zaostrila pogoje, po katerih lahko banke podeljujejo potrošniške kredite. "Ob tem želimo tudi javnosti sporočiti, kje so meje zdravega zadolževanja," je poudaril viceguverner in namestnik guvernerja Primož Dolenc. V Združenju bank Slovenije so napovedane ukrepe ocenili za pretirano omejevalne.(več)

Odbor zavrnil še en poskus SDS za financiranje zasebnih šol
Odbor DZ za izobraževanje je včeraj po šestih urah razprave zavrnil vse člene predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero je želela SDS že petič v zadnjih nekaj letih uresničiti odločbo ustavnega sodišča o financiranju zasebnega šolstva. S tem je zakonodajni postopek za novelo končan.(več)

Tožilstvo zahteva ponovitev sojenja oproščenemu balonarju
Tožilstvo je po prejemu oprostilne sodbe balonarju Miru Kolencu vložilo pritožbo, s katero zahteva razveljavitev prvostopenjske razsodbe in vnovično sojenje na prvi stopnji, poročata Delo in Slovenske novice. Kolencu je tožilstvo poskušalo dokazati odgovornost za balonarsko nesrečo, v kateri je leta 2012 umrlo šest ljudi.(več)

OECD za poenoten pristop k obdavčitvi digitalnih velikanov
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila priporočila za uvedbo obdavčitve digitalnih velikanov, v katerih izpostavlja pomen poenotenega pristopa. Kot so opozorili v OECD, bi unilateralno ravnanje škodovalo "že tako krhkemu globalnemu gospodarstvu". Želijo si, da bi države skupni dogovor sprejele že prihodnje leto.(več)

EU preložila odločitev o zunanjem financiranju evrskega proračuna
Finančni ministri 27 članic EU so ponoči v Luksemburgu po enajsturnih pogajanjih dosegli dogovor o evrskem proračunu, ki dopušča možnost financiranja z zunanjimi viri, a dogovora o tem še ni. Končno odločitev naj bi sprejeli v okviru pogajanj o večletnem proračunu EU za obdobje 2021-2027, je povedal šef evroskupine Mario Centeno.(več)