Dnevne zakonodajne novosti / 28. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Novo na TFL: Revija CEPAR že trinajsta strokovna revija
Tema dneva

Zbirki strokovnih publikacij na portalu Tax-Fin-Lex se je danes kot trinajsta pridružila revija CEPAR (Central European Public Administration Review) - Srednjeevropska revija za javno upravo. Gre za recenzirano znanstveno revijo, ki objavlja izvirne članke o razvoju in analizi javne uprave in upravljanja. V sedanji obliki je pod okriljem Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani začela izhajati leta 2018, izhaja pa v angleškem jeziku dvakrat letno, in sicer v maju in novembru.

Tretji protikoronski zakon pripravljen za sprejem
Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je v nadaljevanju torkove maratonske seje uspel dokončati obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona, v katerega je vlada vgradila za milijardo evrov ukrepov, s katerimi naj bi po epidemiji novega koronavirusa gospodarstvu pomagali, da se ponovno zažene. Zdaj je zakonsko besedilo pripravljeno, da ga bo lahko DZ potrjeval na petkovi izredni seji.(več)

DZ prikimal spremembam zakona o ohranjanju narave
Poslanci DZ so potrdili spremembe zakona o ohranjanju narave, med katerimi je tudi zviševanje zahtev za sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih in sodnih postopkih. Za predlog je glasovalo 50 poslancev, proti pa 30. Sprejeli so sicer tudi koalicijska amandmaja, ki prag glede na prvotni predlog nekoliko znižujeta.(več)

Poslanci potrdili spremembe zakona o TNP
DZ je z 79 glasovi za in nobenim proti potrdil spremembo zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP). S spremembo se spreminja višina in dodeljevanje državne podpore razvojnim projektom in dejavnostim parkovnih občin.(več)

Predlog nedeljskega zaprtja trgovin čez prvo stopničko
DZ je s 65 glasovi za in 12 proti presodil, da je predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva nedeljsko zaprtje trgovin in ga je v DZ na podlagi poziva sindikata vložila Levica, primeren za nadaljnjo obravnavo. V TZS so nad rezultati glasovanja zaskrbljeni in poudarjajo, da mora predlog v nadaljevanju obvezno v obravnavo na ESS.(več)

DZ potrdil spremembe za italijanske študente fizioterapije
DZ je brez glasu proti potrdil dopolnitve zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bodo italijanskim študentom fizioterapije omogočile opravljanje strokovnega izpita s pomočjo tolmača. Zakonodajno pot pa je končal predlog spremembe zakona o zdravstvenem varstvu, ki bi razširil nabor upravičencev za kritje stroškov zdravljenja iz proračuna.(več)

Ministrstvo pripravlja zakonodajo s področja varstva podatkov
Ministrstvo za pravosodje zaključuje pripravo predloga zakona o varstvu osebnih podatkov na področju obravnavanja kaznivih dejanj, nato pa se bo lotilo še priprave novega zakona o varstvu osebnih podatkov. Ta bo po napovedih ministrstva vseboval implementacijo splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR).(več)

DZ kot kandidata za sodnika Splošnega sodišča EU izvolil le Podobnika
DZ je včeraj na volitvah kandidatov za dve sodniški mesti na Splošnem sodišču EU, ki sta že od septembra lani nezasedeni, izvolil le Klemna Podobnika. Ne Jure Vidmar ne Nina Savin Bossiere pa nista dobila podpore najmanj 46 poslancev. Podobnika zdaj čaka še preizkus pred t. i. Odborom 255, za drugo sodniško mesto pa bo treba razpis znova ponoviti.(več)

Neuradno: Šolska ministrica predlaga, da srednješolci ostanejo doma
Šolska ministrica Simona Kustec je v torek po sestanku s šolniki in predstavniki NIJZ sprejela odločitev o nadaljnjem vključevanju učencev in dijakov k pouku na šolah, a je še ne razkriva. Odločitev mora namreč potrditi še vlada, kar naj bi storila danes. Po neuradnih informacijah Kustečeva predlaga, da srednješolci šolsko leto zaključijo doma.(več)

Četverica nekdanjih vodilnih v Zvonovih oproščena zlorabe položaja
Senat mariborskega okrožnega sodišča je četverico nekdanjih vodilnih v propadlih cerkvenih holdingih Zvon oprostil obtožb specializiranega državnega tožilstva za zlorabo položaja pri nakupu delnic Luke Zadar leta 2007. Sodišče je klub temu podaljšalo prepoved razpolaganja z omenjenim premoženjem še za leto dni.(več)

Za obnovo Evrope po pandemiji 1850 milijard evrov
Evropska komisija predlaga za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa sveženj v vrednosti 1850 milijard evrov: 1100 milijard evrov za prihodnji večletni proračun EU in še dodatnih 750 milijard evrov za okrevanje. Predlog spremljajo pozivi, naj bo dogovor dosežen pred poletjem, a konsenza glede ključnih vprašanj še ni. Sloveniji naj bi bilo namenjenih 5,071 milijarde evrov sredstev.(več)