Dnevne zakonodajne novosti / 14. avgust 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2020 z dne 14.2.2020
TEMA DNEVA
Glede odstrela volka dosežen nov dogovor
Tema dneva

Predstavniki ključnih deležnikov so na sestanku z okoljskim ministrom Simonom Zajcem, do katerega je prišlo v luči glasnih kritik in protestov v kmetijskih vrstah zaradi neučinkovitega odstrela volka po interventnem zakonu, dorekli nekatere spremembe, ki naj bi povečale njegovo učinkovitost. Z dogovorom je odpadla ovira preveč ozko določenega območja odstrela. Postopek za odstrel volka se spreminja tako po interventnem zakonu kot po posebnih odločbah. Arso bo lahko ob vsaki prijavi škode po volku sam začel postopek za izredni odstrel.(več)

SDS ponovno vlaga svoj predlog za financiranje šolstva
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vnovič vložila novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero želijo uresničiti odločbo ustavnega sodišča o financiranju šolstva. Predlagajo, da se zasebnim šolam za javnoveljavni program zagotovi enako financiranje kot javnim šolam.(več)

Slovenija in Japonska skupaj v razvoj rehabilitacijske tehnologije
V Ljubljani so včeraj slovenski in japonski predstavniki znanosti, medicine in gospodarstva podpisali dva sporazuma o sodelovanju na področju razvoja in raziskav robotiziranih rehabilitacijskih naprav. Po mnenju državnega sekretarja na MGRT Aleša Cantaruttija je ta dogodek pomemben temelj za nadaljnje sodelovanje med državama na tem področju.(več)

Po 27 letih dobil dovoljenje za začasno prebivanje
Budimir Vuković, eden najtežjih primerov izbrisanih, ki je tudi brez državljanstva, je 27 let po izbrisu iz registra stalnega prebivalstva dobil dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji, poroča časnik Dnevnik. S pridobitvijo statusa je dobil pravico do dela, vrnili pa so mu tudi izpit za avto.(več)

Opeharjeni gozdarski delavci iz BiH v tožbe
V Delavski svetovalnici so razkrili zgodbo o opeharjenih delavcih iz BiH, ki so delali v gozdu pri treh podjetjih v Beli krajini v lasti družine Mujkić. Kot so pojasnili, jim je delodajalec kršil vrsto pravic, na koncu pa naj bi jih ZZZS še nezakonito odjavil iz zdravstvenega zavarovanja. Sledile bodo tožbe in spopad z ZZZS, so napovedali.(več)

Horvat predlaga strateško razvojno partnerstvo za Pomurje
Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je na premierja Marjana Šarca naslovil pismo, v katerem ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom predlaga ustanovitev strateškega razvojnega partnerstva za Pomurje. Pravi, da ne želi iskati odgovornih za razvojni zaostanek Pomurja, prepričan je, da se morajo osredotočiti na iskanje rešitev.(več)

V zadevi klicnih centrov prisluhnili telefonskim pogovorom
Čeprav sodne počitnice uradno še niso zaključene, se je včeraj na mariborskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje šestim članom domnevne slovensko-tajvanske kriminalne združbe, obtoženih trgovine z ljudmi. Zbrani v sodni dvorani so prisluhnili prisluhom telefonskih pogovorov, ujetim med kriminalistično preiskavo.(več)

Bruselj uvedel protidampinško preiskavo uvoza jekla
Evropska komisija je v ponedeljek začela protidampinško preiskavo v zvezi z uvozom vroče valjanih plošč in kolobarjev iz nerjavnega jekla s poreklom iz Kitajske, Indonezije in Tajvana. Med postopkom bo zbirala dokaze o domnevnem dampingu in škodi za evropske proizvajalce, nato pa lahko sprejme odločitev o začasnih ukrepih.(več)